İsrail'den Lübnanlılara uyarı: 'Araçlarla geçmeyin'

İsrail ordusu, Lübnanlıların Litani Nehri'nin kuzeyinden güneyine araçlarla geçmemeleri uyarısında bulundu. Lübnan ise, ordunun geri çekildiği iddialarını yalanladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail ordusu, Lübnanlılara "Litani Nehri'nin kuzeyinden güneyine araçla geçmemeleri" uyarısında bulundu. İsrail Ordu Sözücüsü Avichay Adraee, X sosyal medya platformundan yaptığı yazılı açıklamada, "Lübnan'ın güney sakinlerine acil uyarı" şeklinde bir çağrı yaptı.

Ülkenin güney bölgelerinde "şiddetli savaşın" olduğu ve Hizbullah mensuplarının siviller arasına karıştığını iddia eden Adraee, can güvenlikleri için Lübnanlıların Litani Nehri'nin kuzeyinden güneyine araçlarla geçmemeleri uyarısı yaptı. İsrail ordu sözcüsü, bunun 'ikinci bir uyarıya kadar geçerli olduğuna' işaret etti.

Öte yandan Lübnan resmi haber ajansı NNA'da yer alan haberde, İsrail'in gece saatlerinde güneydeki Marcayun ve Hasbaya arasındaki yolu bombalaması sonucu ulaşımın sağlanamadığı belirtildi.

LÜBNAN'DAN 'ORDU GERİ ÇEKİLDİ' İDDİASINA YALANLAMA

Lübnan ordusu ise, ülkenin güneyinde İsrail sınırında yer alan bazı gözlem noktalarını yeniden konumlandırdıklarını bildirdi. Dün gece görgü tanıkları, Lübnan ordusunun İsrail sınır hattında birkaç kilometre geri çekildiğini ifade etmişti. İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, İsrail ordusunun, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'ın altyapısına yönelik sınırlı ve yoğun kara saldırılarına başladığını açıklamıştı.

AA'nın aktardığına göre Lübnan ordusundan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in ülkenin birçok bölgesine yönelik artan hava saldırılarına işaret edildi.

İsrail'in karadan saldırıları öncesinde Lübnan ordusunun güneydeki sınır hattından birkaç kilometre geri çekildiği yönündeki haberlerin asılsız olduğu belirtilen açıklamada, güneyde orduya ait bazı gözlem noktalarının yeniden konumlandırıldığı ifade edildi.

Açıklamada, Lübnan ordusunun Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) ile koordinasyon ve işbirliğini sürdürdüğü aktarıldı.

AUSTIN İLE GALLANT GÖRÜŞTÜ

Öte yandan ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın Hizbullah'ın "saldırı altyapısının dağıtılması" gerektiği konusunda mutabık kaldığı belirtildi. ABD Savunma Bakanlığı'ndan (Pentagon) yapılan yazılı açıklamaya göre, Austin, İsrailli mevkidaşı Gallant ile telefon görüşmesi yaptı.

Görüşmede ikili, güvenlik alanındaki gelişmeleri ve İsrail'in operasyonlarını değerlendirdi. Austin, ABD'nin İsrail'in "kendini savunma hakkı"na verdiği desteği teyit etti. Kısa sürede "güvenlik ve istikrarın sağlanması" için askeri saldırılardan diplomatik zemine dönülmesinin önemini ele alan ikili, İran'ın İsrail'e doğrudan saldırı başlatması durumunda, bunun doğuracağı "ciddi sonuçları" da görüştü.

UNICEF: HIZLA KÖTÜLEŞEN İNSANİ DURUMDAN ENDİŞE DUYUYORUZ

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ise, Lübnan'da hızla kötüleşen insani durumdan dolayı derin endişe duyduğunu bildirdi. UNICEF İcra Direktörü Catherine Russell, İsrail'in saldırılarda bulunduğu Lübnan'daki insani duruma ilişkin yazılı açıklama yaptı.

"Lübnan'da hızla kötüleşen insani durumdan derin endişe duyuyorum" ifadesini kullanan Russell, son bir haftada "en az 80" çocuğun saldırılarda hayatını kaybettiğini, yüzlercesinin de yaralandığını hatırlattı. Russell, ülke içinde yerinden edilenlerin sayısının 1 milyonu aştığını, bunların 300 binden fazlasının çocuk olduğunu aktardı.

Russell, binlerce çocuğun şu anda sokaklarda veya sığınaklarda yaşadığını, birçoğunun da temel ihtiyaç malzemelerini yanlarına almadan evlerini terk ettiğini belirtti. İnsani koşulların her geçen saat daha da kötüleştiğini vurgulayan Russell, UNICEF ve ortaklarının Lübnan'da sahada olduğunu, çocuklara ve ailelere yardım sağladığını ifade etti.

Russell, "Ancak şiddet arttıkça insani ihtiyaçlar da artıyor. Lübnan'da herhangi bir kara saldırısı ya da gerilimin daha da tırmanması, çocuklar için felaket olan durumu daha da kötüleştirecektir. Böyle bir sonuçtan her ne pahasına olursa olsun kaçınılmalıdır" ifadelerine yer verdi. UNICEF'in "çatışmaların" acilen durdurulması çağrısı yaptığını bildiren Russell, ayrıca tüm taraflara çocukların ve sivil altyapının korunması için çağrıda bulundu.

(ANADOLU AJANSI)