İsrail'den Suriye'nin güneyine hava saldırıları
İsrail, Suriye'nin başkenti Şam'ın güneyi ile ülkenin güneyindeki Dera'ya hava saldırıları düzenledi. Ulusal Diyalog Konferansı'nda İsrail'in ülkeden çekilmesi talep edilmişti.
DUVAR - İsrail savaş uçakları, Suriye'nin başkenti Şam'ın güneyi ile güneydeki Dera'ya hava saldırıları düzenledi. Suriye TV kanalı ve bir Suriye güvenlik kaynağının Reuters ile paylaştığı bilgilere göre, İsrail jetleri, Şam'ın yaklaşık 20 kilometre güneyindeki El Kisve kasabasını vurdu. Güvenlik kaynağı, saldırıda bir askeri alanın hedef alındığını belirtti. Suriye TV de İsrail'in sonrasında Dera'nın güneyindeki bir kasabayı vurduğunu aktardı.
İsrail ordusundan yapılan açıklamada, saldırılarda Suriye'nin güneyinde, aralarında silahların bulunduğu karargah ve alanların da olduğu askeri hedeflerin vurulduğu iddia edildi. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), saldırılara ilişkin açıklamasında, 'Suriye'nin güneyindeki askeri güç ve varlıkların mevcudiyetinin İsrail vatandaşlarına bir tehdit teşkil ettiğini' iddia etti. İsrail Savunma Bakanı Israel Katz'ın sözcüsü de saldırıların ardından bir açıklama yaparak, İsrail Hava Kuvvetleri'nin Suriye'nin güneyine 'güçlü bir şekilde saldırı düzenlediğini' ve söz konusu saldırıların 'Suriye'nin güneyinde güvenliği sağlama yönündeki yeni politikanın bir parçası olduğunu' söyledi. Sözcü, açıklamasında, "Suriye'nin güneyinin Lübnan'ın güneyine dönüşmesine izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.
ULUSAL DİYALOG KONFERANSI'NDA İSRAİL'İN ÇEKİLMESİ İSTENMİŞTİ
İsrail Savunma Bakanı Katz'ın sözcüsü, "Suriye rejim güçleri ve ülkedeki terör örgütlerinin Suriye'nin güneyindeki güvenlik bölgesine yerleşme yönündeki her türlü teşebbüsüne ateş ile karşılık verilecektir" dedi. Şam'da yaşayanlar ve Reuters muhabirleri de savaş uçaklarının alçak uçuş yaptığını ve bir dizi patlama sesi duyduklarını aktardı. Öte yandan, söz konusu saldırılar, Şam'da dün düzenlenen Suriye Ulusal Diyalog Konferansı'nın kapanış açıklamasında, Suriye'deki geçici yönetimin, İsrail'in ülkenin güneyindeki işgalini kınamasından ve İsrail güçlerinin çekilmesini talep etmesinden saatler sonra düzenlendi.
Konferansın kapanışında yayınlanan bildiride, İsrail'in Suriye'nin egemenliğine yönelik saldırılarının kınanmış, İsrail'in ihlallerinin ülkenin egemenliğine açık bir saldırı olduğu vurgulanmıştı. Bildiride, işgalin derhal ve koşulsuz sona erdirilmesi, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun provokatif açıklamalarının reddedilmesi ve uluslararası toplumun Suriye halkına yönelik saldırıları durdurması için sorumluluk alması talep edilmişti.
NETANYAHU'DAN 'İŞGAL KALICI OLACAK' MESAJI
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu da dün Amerikan-İsrail Siyasi Eylem Komitesi'nin (AIPAC) Washington'da düzenlediği programa video konferansla katılarak, 'tampon bölgede' kalmaya devam edeceklerini söyledi, "Suriye'de İsrail ordusu Hermon Dağı'nın (Cebel Eş-Şeyh) zirvesinde kalacaktır" diyerek Şam'ın güneyinde Suriye ordusunun varlığına izin vermeyeceklerini iddia etti. Netanyahu, bölgenin askerden arındırılacağını öne sürdü.
AA'nın aktardığına göre, ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesini hatırlatan Netanyahu, söz konusu buluşmanın bir ABD Başkanı ile yapmış olduğu en önemli görüşme olduğunu aktararak, "ABD-İsrail ittifakı daha önce hiç bu kadar güçlü olmamıştı" diye konuştu. Netanyahu, ABD Başkanı Trump'a İsrail'e yeni silah satışını sağladığı için de teşekkür etti.
İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria'ya yönelik saldırılarına da değinen İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, bölgedeki Filistinli mülteci kamplarında kalmaya devam edeceklerini belirterek, saldırıların uzun süreli olacağı mesajı verdi.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)