İsrail'den Ukrayna'ya: Silah değil erken uyarı sistemi veririz

İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, Ukrayna'ya "sivillerin hayatını kurtaracak erken uyarı sistemi" sağlamayı vadetti. Gantz, silah vermeyi ise düşünmediklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, Ukraynalı mevkidaşı Oleksii Reznikov ile yaptığı telefon görüşmesinde, ülkesinin "operasyonel kısıtlamalar" gerekçesiyle Kiev'e silah vermeyeceğini ancak "sivillerin hayatını kurtaracak erken uyarı sistemi" sağlayabileceklerini belirtti.

İsrail Savunma Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Gantz, Reznikov ile "olumlu" bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

AA'nın haberine göre görüşmede Reznikov, Gantz'ı Ukrayna'daki savaşa ilişkin gelişmeler hakkında bilgilendirdi.

Gantz ise savaşta yaşanan can kayıpları ve insani kriz nedeniyle üzüntüsünü ifade ederek, İsrail'in Ukrayna halkı ve Batı'nın yanında yer aldığını kaydetti.

İsrail Savunma Bakanı ayrıca ülkesinin "operasyonel kısıtlamalarının" altını çizdi ve bu nedenle İsrail'in Ukrayna'ya silah sağlamayacağını söyledi.

Açıklamada ayrıca iki bakanın, İsrail'in Ukrayna'ya "sivillerin hayatını kurtaracak bir erken uyarı sistemi sağlaması için profesyonel diyaloğu sürdürme" ve yakın gelecekte iletişimi devam ettirme konusunda mutabık kaldığı aktarıldı.

'PERVASIZCA BİR ADIM' 

İsrail Diaspora Bakanı Nachman Shai geçen hafta İran'ın Rusya'ya balistik füze göndermeye başladığı haberleri üzerine sosyal medyada yaptığı paylaşımda, "İsrail'in artık bu kanlı çatışmada durması gereken yere ilişkin şüphe yok. Ukrayna'nın ABD ve NATO ülkelerinin sağladığı biçimde askeri yardım da almasının vakti geldi" ifadesini kullanmıştı.

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev ise İsrail'in Ukrayna'ya olası silah desteğini, "pervasızca bir adım" olarak tanımlayarak, "Uluslarımız arasındaki tüm devletler arası ilişkiyi yok eder" demişti. (HABER MERKEZİ)