İsrail'e ihracat bir ayda yüzde 34,8 arttı

Türkiye'den İsrail'e yapılan ihracatın aralık ayında yüzde 34,8 artış gösterdiğini belirten Karar yazarı İbrahim Kahveci, "Bu rakam saldırılarından önceki ihracatın bile üzerinde" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Karar yazarı İbrahim Kahveci, Türkiye'nin İsrail'e ihracatıyla ilgili son aylardaki verileri paylaştı. Aralık ayında İsrail'e ihracatın yüzde 34,8 oranında arttığını belirten Kahveci, "İsrail Filistin’i vurdukça Türkiye’den İsrail’e yapılan ihracatın arttığını görüyoruz" yorumunu yaptı. Ticaret Bakanlığı ile İsrail ile genel ticaretin yüzde 45 oranında azaldığını öne sürdü.

'SALDIRILARDAN ÖNCEKİ İHRACATIN BİLE ÜZERİNDE'

Kahveci'nin yazısından bir bölüm şöyle:

"Ticaret Bakanı Ömer Bolat ne demişti?

'7 Ekim’den bu yana İsrail ile karşılıklı ticaretimiz geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 50’den fazla azaldı.' 7 Kasım 2023

Ömer Bolat sonraki açıklamasında ne demişti?

'Türkiye-İsrail dış ticareti ekimden bu yana yüzde 48 azaldı. Ülkenin limanlarına inen mallarımız aslında Filistin’e ulaştırılıyor.' 17 Aralık 2023

Ömer Bolat bir şeyler diyor ama kendi Bakanlığı’nın açıkladığı veriler bu durumun tam tersini söylüyor.

Kasım ayında 319,5 milyon dolar olan İsrail’e ihracatımız aralık ayında 430,6 milyon dolara yükselmiş.

Artış oranı tam yüzde 34,8..

Evet, aralık ayında İsrail’e olan ihracatımız adeta patlama yaşamış. Bu rakam 7 Ekim saldırılarından önceki temmuz ayı ihracatı olan 408,3 milyon doların bile üstünde. Yani gerçekten büyük bir başarı var ortada!

.......

Kısaca İsrail Filistin’i vurdukça Türkiye’den İsrail’e yapılan ihracatın arttığını görüyoruz. Ama meydanlarda, ekranlarda İsrail’e karşı belki de en sert cümleleri yine bizim iktidarımız-liderimiz kuruyor." 

BAKANLIK: İDDİALAR GERÇEĞİ YANSITMIYOR

Öte yandan Ticaret Bakanlığı, İsrail'le ihracatın arttığına yönelik iddiaların gerçeği yansıtmadığını ve 2023 yılında genel ticaretin yüzde 45 oranında azaldığını öne sürdü.

Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Bazı yayın organlarında iddia edilen İsrail'le ihracatın arttığına yönelik iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. İsrail ile ticaret; İsrail'in Yahudi bölgesine giden ticaret değildir. İsrail'de vatandaş olan 2,2 milyon Filistinliler ile İsrail'in işgali altındaki Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze'ye de giden ticarettir. Filistin topraklarında 8 milyon Filistinli Arap yaşamaktadır. İsrail topraklarında 7,2 milyon Yahudi yaşamaktadır. Filistin bölgesine giden bütün mallar İsrail adıyla İsrail gümrüklerinden ve limanlarından geçmek zorunda kalıyor" denildi.

Açıklamada, 7 Ekim-31 Aralık 2022 tarihleri arasındaki genel ticaret toplamının 2 milyar 320 milyon dolar, 7 Ekim-31 Aralık 2023 tarihleri arasındaki genel ticaret toplamının ise 1 milyar 280 milyon dolar olduğu ve buna göre genel ticaretin yüzde 45 azaldığı öne sürüldü.(DHA)

YAZININ TAMAMI