İsrail’e karşı İstanbul’da uluslararası vicdan mahkemesi kuruldu

İsrail’in Gazze saldırısı devam ederken, Filistin’e Özgürlük Platformu İstanbul Taksim’de Simgesel Uluslararası Vicdan Mahkemesi kurdu.

Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL - Filistin’e Özgürlük Platformu’nun bugün İstanbul Taksim’de Simgesel Uluslararası Vicdan Mahkemesi programını düzenledi. Programda Filistinli tanıklar, bölgeden gazeteciler, dünyanın çeşitli yerlerinden akademisyenler ve aktivistler katıldı.

Güney Afrika’nın Lahey Uluslararası Adalet Divanı başvurusunu yapan hukukçuların da katıldığı programa, çalışma gruplarının hazırladığı sayfalık iddianame sunuldu.

 Vicdan Mahkemesi, iddianamenin Vicdan Heyeti'ne okunmasıyla başladı. Vicdan heyetinde Fatma Akdokur, Erdal Doğan, Filiz Kerestecioğlu, Mehmet Ali Devecioğlu, Melek Ulugay, Taylan Selim Deringil yer alıyor. Heyet 15 masanın hazırladığı suç dosyalarını, her masanın kendi sunumuyla dinledi.

‘BÜTÜN BU SOYKIRIM VE DEHŞET CEZALANDIRILMALI’

Uluslararası Lahey Mahkemesi heyetinde yer alan Güney Afrika Heyeti'nden hukukçu Khaled Al-Shouli, programa zoomdan katıldı. “Vicdan mahkemesi çok güzel bir adım olacak” diyen Shouli, şöyle devam etti: “Bir çok olay gerçekleşti. 1930’dan beri bugün yaşadığımız zulüm var. Gazze şeridinde yaşananlarla ilgili 2008’de de başvurularımız oldu. Ancak bunlar kabul edilmedi. Yaşanan cinayetler ve saldırılar uluslararası mahkeme yetkisine giriyor. Bütün bu soykırım ve dehşet cezalandırılması lazım. Uluslararası mahkemenin bir şey yapacağına inanmıyoruz. Savunmasız insanlara karşı devam eden saldırıda 100 gazeteci öldürüldü. Hastaneler, okullar yıkıldı. Bütün hastalıklarının yayılması için ellerinden gelenlerini yapıyorlar. Bunlar insanlığa karşı yapılmış cinayetler. Mahkemelere de anlattık. Siyasetçilerin yaptığı konuşmaların bile tek başına yeterli. Vicdan mahkemesi bütün bunları gözününde bulundurmalı.”

Vicdan mahkemesi masalarıyla ilgili şunlara yer verildi:

"BİLGİ-KIRIM MASASI

Dünyanın dört bir yanından akademisyenler ve bilgi emekçilerinin yer aldığı masada İsrail'in Filistin'de işlediği soykırımın önemli bir ayağı olan bilgi-kırıma yönelik bir dosya oluşturuldu.

ÇOCUK MASASI

Nüfusunun yüzde 47'sini çocukların oluşturduğu ve güvenli bir noktanın kalmadığı Gazze'de çocuklar, ölümle beraber; açlık, susuzluk, hastalıkla da karşı karşıya. Masa, refakatsiz kalan çocuklar, uzuv kaybı yaşayan çocuklar, eğitim, barınma, sağlık gibi en temel haklarından mahrum kalan Gazzeli çocuklar için hazırlanmış bir rapor sundu.

EĞİTİM MASASI

İsrail'in aralıksız bombaladığı Filistin'de öğrencilerin en temel hakkı olan eğitim hakkı ellerinden alındı. Okulların bombalandığı Gazze'de öğrenciler eskiden eğitim aldıkları okullarında şimdi sığınmacı olarak yaşamaya çalışıyor. Gazze'de eğitim kurumlarında çalışan binlerce eğitimci, personel ve öğrenci yaşamını yitirdi. Eğitimciler Masası tüm bu başlıkları içeren detaylı bir dosya oluşturdu.

GAZETECİLER MASASI

İsrail'in 9 Ekim'de Gazze'yi tamamen kuşatma altına alması ve yabancı basının girişini yasaklamasıyla beraber Gazze'de sadece 7 Ekim öncesinde burada bulunan gazeteciler kalabildi. Gazeteciler Masası, altı aydır son derece ağır ve tehlikeli koşullarda dünyaya haber ulaştırmaya çalışan gazetecilerden Filistinlilerin sesini istikrarlı bir biçimde sansürleyenlere kadar birçok başlığı içeren bir suç dosyası hazırladı.

HAYVAN HAKLARI MASASI

Gazze'deki çatışmanın refakatçi (evcil) hayvanlara, besi/çiftlik hayvanlarına, deniz canlılarına ve yaban hayatına olumsuz etkilerinin araştırıldığı masa tarafından, İsrail saldırılarının Filistin'de yaşayan tüm canlılar üzerindeki olumsuz etkilerine dair bir dosya sunuldu.

HUKUK VE İNSAN HAKLARI MASASI

Tüm masaların Vicdan Heyeti'ne sunmuş oldukları suç dosyaları, Hukuk ve insan Hakları Masası'ndaki hukukçular tarafından incelendi ve mahkemeye sunulmak üzere bir iddianame hazırlandı.

İŞÇİ MASASI

İşçiler tüm mücadele alanlarımızda olduğu gibi Filistin'deki şiddetli saldırıların da merkezinde yer alıyor. Bu nedenle, İsrail'in Filistin halkına yönelik soykırım girişimini bir de işçilerin gözünden; saldırılarda can veren, güvencesiz koşullara itilen, topraklarından olan işçiler bağlamında değerlendirmek gerekirdi.

KADIN MASASI

7 Ekim'den itibaren yoğunlaşan saldırıların kadınlar üzerindeki yıkıcı etkilerini vurgulama amacıyla kurulan masa, yerleşimci-sömürgeciliğin toplumsal cinsiyet ve beden politikalarını belgeledi, dünyanın dört bir yanında süren şiddetle mücadele pratiklerini temellendirmeyi amaçlayan bir dosya hazırladı.

MEKAN ÇALIŞMALARI MASASI

Dünyanın dört bir yanından mimar, plancı, mühendis ve mekân üzerine çalışan aktivistlerin bir araya geldiği masada İsrail işgalinin tarihsel ve mevcut mekân politikaları, tarihi ve kültürel mirasa yönelik saldırıları, yerinden edilme ve geri dönüş/yeniden inşanın imkânsızlaştırılması gibi bir dizi başlığa odaklı bir rapor sunuldu.

MÜZİK EMEKÇİLERİ MASASI

Soykırımın, bir ifade, etkileşim ve bellek alanı olarak müziğe ve müzisyenlere etkisini araştıran Müzik Emekçileri Masası, Filistinlilere yönelik baskıların bellek taramasını yaptı ve müzikte soykırımın izini sürdü, müziğin özgürlük mücadelesindeki birleştirici etkisini belgeledi.

PSİKOLOJİK SAĞLIK MASASI

Masada, 7 Ekim'den çok önce, İsrail'in kurulmasından bu yana süregelen şiddet, işgal, zorla yerinden etme ve apartheid rejiminin korku ve baskı ortamının yol açtığı travmalar incelendi. Bunların hem bireysel hem de toplumsal psikolojik sağlık üzerindeki etkilerini ve Gazzelilerin 7 Ekim'den beri yaşananlara gösterdikleri travma tepkisini gerçekçi bir perspektifle sunan bir rapor hazırladı.

SAĞLIK MASASI

Masa, Filistinlilerin sağlık verilerini de inceleyen masa, Filistin'de sağlık hizmetlerinin fiili varlığı ve altyapısını hedef alan saldırıların "yok edici" etkilerini inceledi. Bununla beraber, İsrail işgal devletinin 7 Ekim itibariyle şiddetli biçimde, ama 1948'den bu yana aktif, kasti olarak uyguladığı yerinden etme, tehcir ve abluka politikasının Filistin halkının fiziksel ve ruhsal sağlığı üzerindeki etkileri de belgelendi.

SANATÇILAR MASASI

Sanat; yaşamaya ve iyileştirmeye devam eder, düsturuna olan inançla, Sanatçılar Masası; İsrail'in Filistin'e uyguladığı işgal ve soykırım girişiminin; Filistinli sanatçılar tarafından ele alınış biçimlerini inceledi. Baskı ve soykırımın sanatsal tanıklığı eşliğinde, Filistin halkının yok sayılan/edilen kültürünün izlerini kanıtlarıyla sunan bir rapor hazırlandı.

SİNEMA VE BELGESELCİLER MASASI

Yoluna Sanat Masası'nda başlayan bu inceleme dosyası, sinemacılar ve belgeselcilerin elinde yeni bir suç dosyasına dönüştü.

SU, TOPRAK, YAŞAM VE İKLİM ADALETİ MASASI

Gıda, su ve enerji kaynaklarının Filistinlilere yönelik baskı, kontrol ve zulüm aracı olarak kullanıldığını gösteren masa, İsrail'in soy-kırım suçlarının yanına eko-kırım suçlarını da ekleyen kapsamlı bir dosya oluşturdu."

Simgesel mahkeme kararı, 18.30’da Şişhane Katlı Otoparkı üstündeki alanda kamuoyuna duyurulacak.

Etiketler israil filistin