İsrail’i protesto için kola dökmek Cumhurbaşkanına hakaret sayıldı

AK Parti binası önünde İsrail’i protesto etmek için kola dökenlere ceza istendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın fotoğrafının olduğu yerde kola dökülmesi Cumhurbaşkanına hakarete delil sayıldı.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları nedeniyle Bursa’da iki kişi, 23 Kasım 2023 tarihinde AK Parti Gemlik İlçe Başkanlığı’na giderek kola döktü. İki kişi, Coca Cola’nın Ağustos’ta teşvik almasını da eleştirmişti.

İsrail’i protesto edenlerden Mehmet Altın yaptığı protesto sırasında “Coca Cola’ları sokaklara döküyorsunuz. Bazıları da sizi eleştiriyor daha çok destek vermiş oluyorsunuz diye. Gelin Coca Cola’ları yere dökmektense, yerden de aşağılık olan AKP il merkezlerine, ilçe merkezlerine dökelim” dedi.

İsrail’i protesto eden Mehmet Altın ve çekim yapan kişi Terörle Mücadele Dairesi’ne bağlı polisler tarafından gözaltına alındı. Bu eylem sosyal medyada da dolaşıma girdi ve birçok hesap tarafından paylaşıldı. Gemlik Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından İsrail’i protesto eden ve AK Parti ilçe başkanlığına kola döken iki kişi hakkında iddianame hazırlandı. 

Protesto eylemini gerçekleştiren iki kişi hakkında 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik', 'mala zarar verme' ve 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçlarından ceza istendi. 

KOLA DÖKMEK SUÇ SAYILDI

Sözcü'de yer alan habere göre, Cumhurbaşkanına hakaret eylemini işlediklerine dair kanıt ise ilçe başkanlığında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın fotoğrafının bulunması oldu. İddianamede şu ifadeler kullanıldı:

“İçeceği Cumhurbaşkanının resmine dökmekten ibaret eylemlerinin Cumhurbaşkanının onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olduğu, eyleminin TCK'nın 299/1, 299/2 maddeleri kapsamında düzenlenen Cumhurbaşkanına alenen hakaret suçuna…”

Cumhurbaşkanının resminin bulunduğu yere kola dökülmesi suç sayıldı. Sosyal medya paylaşımlarıyla İsrail’in protesto edildiğinin duyurulması da halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçuna delil olarak gösterildi.

Haklarında ceza istenen Mehmet Altın ve Yıldırım D.’nin avukatlığını ise Bursa Barosu İnsan Hakları Komisyon Başkanı Kemal Özgür Yetkin üstlendi. Yetkin, istenen cezayla ilgili şunları söyledi:  “İsrail’i protesto ettiğini iddia ederek şiddete de başvuran, kafe basma gibi birçok yasadışı eyleme başvuranlar hakkında herhangi bir dava açılmazken, İsrail’in Filistin halkına uyguladığı, soykırıma varan katliamlar nedeniyle İsrail ile ticaretin sonlanması için demokratik tepkisini şiddete başvurmadan gösteren müvekkiller hakkında ceza isteniyor. Eylemin AKP ilçe binası önünde gerçekleşmesi nedeniyle açılmış olan bu dava tam bir hukuksuzluk örneğidir.”

(HABER MERKEZİ)