İsrail'in İran'a yönelik 'savaş planının' sızdırılması hakkında FBI'dan soruşturma

FBI, İsrail'in İran'a düzenlemesi beklenen 'misilleme' saldırısının hazırlıklarına dair ABD istihbarat belgelerinin bir Telegram hesabına sızdırıldığı iddialarının soruşturulduğunu açıkladı.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  İsrail'in 1 Ekim'deki balistik füze saldırılarının ardından İran'a düzenlemesi beklenen 'misilleme' saldırısının hazırlıklarını içeren ABD istihbarat belgelerinin Tahran ile bağlantılı bir Telegram hesabına sızdırıldığı iddialarının ardından Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) söz konusu iddialar hakkında soruşturma yürüttüğü açıklandı.

ABD'nin The Washington Post (WP) gazetesinin haberine göre, FBI'dan yapılan açıklamada, "FBI, gizli belgelerin sızdırıldığı iddiasını soruşturuyor ve Savunma Bakanlığı ile istihbarat makamlarındaki ortaklarımızla yakın bir çalışma yürütüyor" ifadeleri kullanıldı. Gazetenin "FBI, İsrail'in savaş planı belgelerinin sızdırıldığı iddialarını soruşturuyor" başlıklı haberinde paylaşılan FBI açıklamasında, bunun devam eden bir soruşturma olması dolayısıyla daha fazla yorumda bulunulamayacağı ifade edildi. 

'İSRAİL SAVUNMA TEŞKİLATI SIZINTININ FARKINDA'

AA'nın aktardığına göre, İran'la bağlantılı Telegram hesabından yapılan bir paylaşımda, "ABD istihbaratından bir kaynak, İsrail'in İran'a kapsamlı bir saldırı için yaptığı hazırlıkları detaylandıran 15-16 Ekim tarihli, Ulusal Jeo-uzamsal-İstihbarat Ajansı'na ait son derece hassas ve çok gizli ABD istihbarat belgesini bizimle paylaştı" denilmişti.

Sızdırılma iddiaları tartışmalara yol açarken belgelerde İsrail Hava Kuvvetleri'nin üslerinde son zamanlarda gerçekleştirilen ve İran'a saldırı amaçlı olduğu değerlendirilen bazı saldırı planları ve mühimmat ikmali gibi stratejilerinin detaylı olarak anlatıldığı belirtilmişti.

Söz konusu belgelerin, ayrıca, İsrail ordusunun bu hafta İran'a saldırı hazırlıkları kapsamında savaş uçakları, insansız hava araçları (İHA) ve karadan havaya füzelerle tatbikat yaptığına işaret ettiği kaydediliyordu. Konuya dair İsrail'in The Jerusalem Post gazetesine konuşan ismi açıklanmayan üst düzey bir İsrailli yetkili ise "İsrail savunma teşkilatı sızıntının farkında ve bunu çok ciddiye alıyor" ifadelerini kullanmıştı. 

İSTİHBARAT MENSUBU MU SIZDIRDI, HACKLEME YÖNTEMİ Mİ KULLANILDI?

Öte yandan, CNN International'ın haberine göre, ABD'li yetkililerin ise olayı 'son derece ciddi' olarak nitelendirmekle birlikte sızıntının İsrail'in planlarını etkilemeyeceği düşüncesinde olduğu ifade edilmişti. ABD'nin eski savunma bakan yardımcısı ve emekli CIA görevlisi Mick Mulroy de söz konusu sızdırılma iddialarının ABD ile İsrail arasındaki gelecekte güven sorununa yol açabileceği değerlendirmesinde bulunmuştu.

İsmi açıklanmayan ABD'li yetkililer de daha önce yaptıkları açıklamada, ABD istihbaratından belgelerin sızdırıldığına dair iddianın soruşturulduğu bilgisini paylaşmıştı. Yetkililer, belgelerin kim tarafından ele geçirilmiş olabileceği, istihbarat mensubu biri aracılığıyla mı yoksa "hackleme" gibi farklı bir yöntemle mi sızdırıldığı, başka bilgilerin sızdırılıp sızdırılmadığı gibi konuların da araştırıldığını kaydetmişti. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)