İsrail'in Lübnan'a saldırılarında ölü sayısı 492'ye yükseldi

Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail'in düzenlediği hava saldırılarında ölü sayısının 492'ye, yaralı sayısının ise 1645'e yükseldiğini duyurdu. Saldırılarda 35 çocuk ve 58 kadın da hayatını kaybetti.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail ordusunun 23 Eylül Pazartesi günü sabah saatlerinden bu yana Lübnan'a düzenlediği hava saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 492'ye yükseldiği açıklandı. İsrail'in saldırılarında yaralananların sayısının ise 1645 olduğu bildirildi.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Lübnan Sağlık Bakanlığı'na bağlı Halk Sağlığı Acil Operasyonlar Merkezi'nden yapılan açıklamada, İsrail ordusunun dün sabahtan beri Lübnan'a düzenlediği saldırılara ilişkin bilgi verildi. İsrail saldırılarında şu ana kadar 35'i çocuk, 58'i kadın olmak üzere 492 kişinin yaşamını yitirdiği, 1645 kişinin yaralandığı aktarıldı. İsrail ordusu, sabah saatlerinden itibaren Lübnan'ın güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenlemişti. Ülkenin güney bölgelerinden başkent Beyrut'a ve diğer kuzey bölgelerine göç dalgası ise devam ediyor.

HİZBULLAH'TAN İSRAİL'E FÜZE SALDIRISI

İsrail ile karşılıklı saldırıları yaklaşık bir yıldır devam eden Lübnan Hizbullahı da İsrail'in kuzeyinde iki askeri havaalanı, bir üs ve bir patlayıcı fabrikasını hedef alan altı füze saldırısı gerçekleştirdiğini duyurdu. Hizbullah'ın Telegram hesabından yapılan açıklamada, İsrail'in kuzeyinde bulunan Afula şehrinin batısındaki Megiddo Askeri Havaalanı'nın Fadi 1 ve Fadi 2 füzeleriyle üst üste üç kez bombalandığı belirtildi. Lübnan sınırına 30 kilometre uzaklıktaki havaalanı Hizbullah tarafından ilk defa vurulmuş oldu.

Hizbullah'ın bir başka açıklamasında da Ramat David Üssü ile havaalanının Fadi 2 füzesi, İsrail ordusunun kuzey bölgesine ulaşım ve lojistik destek sağlayan ana üs olan Amos Üssü'nün Fadi 1, Lübnan sınırına yaklaşık 60 kilometre uzaklıktaki Zihron bölgesindeki bir patlayıcı madde fabrikasının ise Fadi 2 füzeleriyle vurulduğu ifade edildi. Saldırıların 'Gazze Şeridi'ndeki Filistin halkını, onların cesur ve onurlu direnişini desteklemek ve Lübnan halkını savunmak için' gerçekleştirildiği aktarıldı.

HİZBULLAH'TAN KOMUTANININ ÖLDÜĞÜ AÇIKLAMASINA YALANLAMA

Hizbullah, yaptığı bir diğer açıklamada, İsrail ordusunun başkent Beyrut'un Dahiye bölgesine düzenlediği hava saldırısında öldüğü iddia edilen askeri komutanlarından Ali Karaki'nin iyi olduğunu ve güvenli bir bölgeye nakledildiğini duyurdu.

Hizbullah'tan yapılan açıklamada, Dahiye'ye düzenlenen saldırıda Karaki'nin öldürüldüğüne dair İsrail'den gelen haberlerin doğru olmadığı belirtildi. Karaki'nin sağlığının yerinde olduğu ve güvenli bir yerde bulunduğu kaydedildi. Açıklamada, İsrail'in Karaki'nin suikasta uğradığı yönündeki iddialarının tümüyle yalan olduğu vurgulandı.

İsrail ordusu Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Hizbullah’ın güçlü olduğu Dahiye bölgesindeki mahallelerden Bir El Abid'de bir binaya hava saldırısı düzenlemişti. Saldırının hedefinde Hizbullah'ın 3 numaralı kişisi Ali Karaki olduğu iddia edilmişti.

KASSAM TUGAYLARI KOMUTANI, İSRAİL'İN LÜBNAN'A SALDIRISINDA ÖLDÜ

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları ise İsrail'in Lübnan'a düzenlediği hava saldırısında dün akşam bir saha komutanının öldüğünü duyurdu. Kassam Tugayları tarafından yapılan açıklamada, Lübnan'ın güneyindeki Cedide Marjaiyun kasabasından Kassam'ın saha komutanı Hüseyin Mahmud en-Nadir'in dün düzenlenen saldırıda hayatını kaybettiği ifade edildi. Kassam'dan daha önce yapılan açıklamada, Lübnan topraklarından İsrail'in kuzeyindeki bölgelere 40 füze ateşlendiği kaydedilmişti.

UNICEF: SALDIRILAR LÜBNAN'DA EN AZ 24 ÇOCUĞUN HAYATINA MÂL OLDU

Birleşmiş Milletler (BM) Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) da İsrail'in Lübnan'a düzenlediği saldırılarla ilgili açıklama yaptı. UNICEF İcra Direktörü Catherine Russell tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Lübnan ve İsrail'de devam eden ölümcül saldırıların artışından derinden endişe duyuyorum. Bu saldırıların bugün erken saatlerde güney Lübnan'da en az 24 çocuğun hayatına mâl olduğu bildiriliyor" ifadeleri yer aldı.

Bölgede yoğunlaşan şiddetin siviller için tehlikeli bir tırmanışı temsil ettiğini' belirten Russell, her iki ülkedeki çocukların, yerlerinden edilmelerinin yanı sıra, günlük rutin haline gelen yoğun bombardıman ve hava saldırıları sonucu 'endişe verici düzeyde' psikolojik sorun yaşadığını kaydetti. UNICEF Direktörü tüm taraflara, sivillerin, altyapının, insani yardım çalışanları ve sağlık görevlilerinin güvenliği için uluslararası insancıl hukuk kapsamındaki yükümlülükleri yerine getirme uyarısında bulundu. Catherine Russell'ın açıklamasında ayrıca, "UNICEF acilen gerginliğin azaltılması çağrısında bulunuyor" ifadesi yer aldı.

ALBANESE: LÜBNANLILAR DA NETANYAHU'NUN YALAN SÖYLEDİĞİNİ BİLİYOR

BM Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese de sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun 'İsrail ordusunun Lübnan’da sadece Hizbullah'ı hedef aldığı' yönündeki açıklamalarını değerlendirdi.

Netanyahu'nun söz konusu sözlerinin olduğu paylaşımı alıntılayan BM Özel Raportörü Albanese, "Filistinliler gibi Lübnanlılar da sizin yalan söylediğinizi biliyor. Filistinliler gibi Lübnanlılar da İsrail liderliğinin, iktidarını devam ettirmek ve yerleşimci-sömürgeci gündemini ileriye götürmek için soykırım şiddetini bölgeye yayma noktasında istekli olduğu kadar vicdansız olduğunu biliyor" ifadelerini kullandı.

Albanese, Filistinliler gibi Lübnanlıların da İsrail toplumunun çoğunun sürekli bir savaş halinde yaşamaktan başka alternatifleri göremeyecek kadar incinmiş, travmatize olmuş veya beyinlerinin yıkanmış olabileceğini kaydederken, "Filistinliler gibi Lübnanlılar da sizin neden henüz Lahey'de olmadığınızı (yargılanmak üzere) merak ediyor olabilir" dedi.

Benjamin Netanyahu, dün Lübnan halkına hitaben kısa bir video mesaj yayınlayarak, "İsrail'in savaşı sizinle değil, Hizbullah'la. Hizbullah sizi çok uzun zamandır canlı kalkan olarak kullanıyor" ifadelerini kullanmıştı. İsrailli bir yetkilinin paylaştığı bilgilere göre, dün, 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana Lübnan'da saldırı, çatışma ve şiddet kaynaklı en fazla can kaybının yaşandığı gün olarak kayıtlara geçti. 

(ANADOLU AJANSI)