İsrail'in saldırısı altındaki Gazze'de çocuk felci virüsü tespit edildi

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Ekim 2023'ten bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'ndeki atık sularda çocuk felcine neden olan virüs tespit edildiğini açıkladı.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail, Gazze Şeridi'ne gece boyunca düzenlediği saldırılarda en az 16 kişiyi öldürdü, çok sayıda kişiyi yaraladı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, dün yaptığı yazılı açıklamada, Gazze'deki atık sularda çocuk felcine neden olan virüs tespit edildiği uyarısında bulundu. Bakanlık, bunun gerçek bir sağlık felaketinin habercisi olduğunu vurguladı.

İSRAİL, UAD'NİN 'SALDIRILARI DURDURUN' DEDİĞİ REFAH'I VURDU

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, İsrail, gece saatlerinde Gazze Şeridi'nin orta kesiminde kalan Nusayrat Mülteci Kampı'nda Filistinli Ebu Şekyan ailesine ait evi bombaladı. İsrail ordusunun bombaladığı evde sekiz Filistinli yaşamını yitirdi, aralarında çocukların da olduğu çok sayıda kişi yaralandı. Gazze'nin orta kesimindeki El Bureyc Mülteci Kampı'nda da Ebu Huseyin ailesine ait ev İsrail güçlerince hedef alındı. 

Evde en az altı sivil öldü, çok sayıda kişinin yaralandı. Gazze kentinde sivillerin sığındığı bir okula da hava saldırısı düzenlendiği ifade edilirken, söz konusu saldırıda iki sivilin hayatını kaybettiği, İsrail'in Gazze kentindeki Tel El Heva Mahallesi'ne yönelik topçu atışlarını sürdürdüğü aktarıldı. İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyinde yer alan Han Yunus ve Refah'taki sivil yerleşim bölgelerini de gece boyunca hedef aldığı belirtildi.

İsrail'in işgali altındaki Filistin topraklarına ilişkin danışma görüşünü bugün açıklaması beklenen Uluslararası Adalet Divanı (UAD) daha önce de İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentine yönelik saldırılarına derhal son vermesine hükmetmişti.

'ATIK SULARDA TESPİT EDİLEN VİRÜS FELAKETİN HABERCİSİ'

Öte yandan, Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'ndan dün yapılan yazılı bir açıklamada, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ile koordinasyonlu olarak atık sulardan alınan numunelerde yapılan incelemelere ilişkin bilgi verildi. Bakanlığın açıklamasında, altyapının tahrip olması nedeniyle halkın yaşadığı yerlerde ve çadırlar arasında akan ve biriken sularda çocuk felcine neden olan virüsün tespit edildiği, binlerce kişinin çocuk felcine yakalanma riskiyle karşı karşıya olduğu ifade edildi.

Suyun az ve kanalizasyon suyuyla kirlenmiş olması, tonlarca çöpün birikmesi ve İsrail'in temizlik maddelerinin girişine engel olması nedeniyle gerçek bir sağlık felaketinin yaşanabileceği uyarısı yapıldı. Açıklamada, İsrail'in saldırılarının derhal sona ermesi, temiz suyun temin edilmesi, kanalizasyon hatlarının onarılması ve yerinden edilenlerin yaşadığı yerlerdeki nüfus yoğunluğunun azaltılması çağrısı yapıldı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)