İsrailli yerleşimciler, Doğu Kudüs'teki UNRWA genel merkezinin çevresini ateşe verdi

İşgal altındaki Doğu Kudüs'teki BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın genel merkezi, gerekli güvenlik sağlanana kadar kapalı kalacak.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, İsrailli yerleşimcilerin işgal altındaki Doğu Kudüs'te yer alan UNRWA Genel Merkezi'nin çevresini iki kez ateşe verdiğini açıkladı. Lazzarini, sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı açıklamada, olayın akşam saatlerinde meydana geldiğini bildirdi.

'OLAY SIRASINDA BM PERSONELİ TESİSTEYDİ'

AA'nın aktardığına göre, Lazzarini, İsrailli yerleşimcilerin işgal altındaki Doğu Kudüs'teki UNRWA genel merkezinin çevresini iki kez ateşe verdiğini ve bu esnada UNRWA ve diğer BM kuruluşlarının personelinin tesiste olduğunu belirtti.

Herhangi bir can kaybı yaşanmazken, yangının açık alanlarda hasara yol açtığını söyleyen Lazzarini, UNRWA genel merkezinin arazisinde, Ajansın araç filosu için bir benzin ve dizel istasyonu bulunduğunu ifade etti. Lazzarini, İsrail itfaiye ekipleri ve polisinin gelmesinin zaman alması üzerine ise yangının personelin çabalarıyla söndürüldüğünü aktardı.

'YERLEŞKEMİZİ KAPATMA KARARI ALDIM'

Paylaştığı videoda binanın dışında silahlı kişilerin eşlik ettiği kalabalığın "Birleşmiş Milletler'i yakın" sloganları attığı görülürken, UNRWA Genel Komiseri Lazzarini, "Bu şok edici bir gelişme. BM personelinin hayatı bir kez daha ciddi risk altında. Bir haftadan kısa süre içinde yaşanan bu ikinci korkunç olay nedeniyle gerekli güvenlik sağlanana kadar yerleşkemizi kapatma kararı aldım" ifadelerini kullandı.

Lazzarini, son iki aydır İsrailli aşırılık yanlılarının, Kudüs Belediyesi'nin seçilmiş bir üyesinin çağrısıyla, UNRWA yerleşkesinin önünde protesto gösterileri düzenlediğini söyleyerek, BM personelinin tacize ve korkutmaya maruz kaldığını belirtti.

İsrailli aşırılık yanlılarının birçok kez BM personelini silahla tehdit ettiğini ve faillerden hesap sorulması gerektiğini belirten Lazzarini, "BM personelinin ve tesislerinin her zaman korunmasını sağlamak, işgalci bir güç olarak İsrail Devleti'nin sorumluluğundadır" dedi.

ÜRDÜN'DEN UNRWA GENEL MERKEZİNE SALDIRIYA TEPKİ

Ürdün de İsrailli yerleşimcilerin UNRWA merkezi önündeki gösterisini kınadı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, “İsrailli aşırılıkçıların işgal altındaki Kudüs'te yer alan UNRWA genel merkezinin çevresini ateşe vermesini kınıyoruz" denildi.

Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, UNRWA’nın genel merkezine saldırıların tekrarlanmasının, uluslararası hukuk ve uluslararası insani hukuk kurallarının açık bir ihlali ve Birleşmiş Milletler çalışanlarının, yardım personelinin korunması gerektiğini öngören uluslararası hukuka açık bir meydan okuma olduğu uyarısında bulunuldu.

'İSRAİL'İN UNRWA'YI HEDEF ALMASININ TEHLİKELİ BİR YANSIMASI'

UNRWA’nın Gazze Şeridi başta olmak üzere İsrail'in işgali altında olan Filistin topraklarındaki Filistinlilere insani yardım ve hizmet sağlama konusunda önemli bir insani rol oynadığına işaret edilen açıklamada, İsrail'in uluslararası hukuk ve uluslararası insani hukuk kurallarını 'sürekli ve devam eden ihlallerine' son verilmesi ve yardım kuruluşları ile çalışanlarına koruma sağlanması çağrısı yapıldı.

Açıklamada, UNRWA’nın İsrailli aşırılıkçıların baskı ve saldırıları altında Kudüs’teki genel merkezini kapatmaya zorlanmasının İsrail’in, Filistinlilere insani hizmet sağlayan UNRWA’yı sistematik bir şekilde hedef almasının tehlikeli bir yansıması olduğuna vurgu yapıldı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)