İSŞP'den 'işçiler öncelikli aşılansın' çağrısı

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İSŞP), korana virüsü salgınından en çok etkilenen kesimler arasında yer alan fabrikalar ve işyerlerinin riskli alanlar kapsamına alınarak, işkolu ayırt edilmeksizin tüm işçilerin aşılanması çağrısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kalabalık işçi servisleri ve fabrikalar, korona virüsü salgınının hızla yayıldığı alanlar arasında ön sıralarda yer alıyor. İSİG Meclisi verilerine göre 2020 yılında en az 741 işçi, Covid-19 nedeniyle vefat etti. Covid-19 nedenli ölümler iş cinayetlerini yüzde 30 artırdı.

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İSŞP), Türkiye ve dünya genelinde izlenen politikalar nedeniyle salgının en çok emekçileri ve yoksulları etkilediğini belirterek, pandeminin sağlık sisteminin sorunlarını ve eşitsizlileri daha görünür kıldığına dikkat çekti.

TALEPLER

İşçi ve emekçilerin pandemi boyunca en basit mesafe kurallarının bile hiçe sayıldığı servislerle, toplu taşıma araçlarıyla işe gitmek zorunda bırakıldığına vurgu yapan İSŞP, aşılama süreci ile ilgili taleplerini şöyle sıraladı:

🔸Fabrikalar ve işyerleri riskli alanlar kapsamına alınmalı; işçi ve emekçiler işkolu ayırt edilmeksizin öncelikli olarak aşılanmalı.

🔸Güvenilirliği bağımsız bilim kurumlarınca onaylanmış olan tüm aşılar herkese yetecek miktarda temin edilmeli ve ücretsiz, yaygın bir şekilde hızla uygulanmalıdır.

🔸Aşılar tüm insanlığın ortak malı olarak kabul edilmeli ve aşıların ilaç tekelleri için zenginleşme aracına dönüşmesi engellenerek patent uygulaması kaldırılmalıdır.

🔸Aşılar dahil olmak üzere hiçbir sağlık hakkı ticari bir araca dönüştürülmemeli; tüm sağlık hizmetleri parasız, nitelikli ve kolay ulaşılabilir olmalıdır.

🔸Aşılama süreci açık ve şeffaf olarak sürdürülmeli; tüm bilgiler kamuoyuna duyurulmalıdır. Sağlık emek-meslek örgütleri ve sendikaları aşılama sürecine dahil edilmelidir.

ORTAK MÜCADELE ÇAĞRISI

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu tüm bu koşullar altında; sağlıklı ve insanca yaşam hakkına sahip çıkmak için tüm konfederasyonlara, sendikalara, meslek örgütlerine ve bütün emekçilere bir araya gelerek dayanışma içerisinde olma ve ortak mücadele etme çağrısı yaptı. (EKONOMİ SERVİSİ)