İstanbul araştırması: Neden esmiyor, neden çok sıcak?
İstanbul’un her geçen yıl daha da sıcak bir kent olmasının nedenlerine dair yapılan bilimsel araştırmanın bulguları açıklandı.
DUVAR - İstanbul'da dün gece nem oranı birçok ilçede yüzde 90'ı geçti. Yoğun kentleşmenin ve iklim değişikliğinin İstanbul üzerindeki etkisini inceleyen bir araştırmanın verilerine göre İstanbul, kentsel ısı adası etkisi nedeniyle daha sıcak bir kent haline geldi. Araştırmada, kentsel alanların, kırsal alan ve ormanlık alanlara göre daha sıcak olduğu görülürken, sıcaklıkların 35°C’nin üzerine çıktığı gün sayısının da kentsel alanlardan daha fazla olduğunu ortaya konuldu.
Kentsel ısı adası, kentlerin, çevrelerindeki banliyölere, kırsal veya ormanlık alanlara kıyasla daha fazla ısı üretip tutması sonucu oluşuyor. Bununla birlikte kentsel ısı adası ile arazi kullanımı ve arazi örtüsü arasında da net bir ilişki var.
30 İSTASYONUN VERİLERİ ANALİZ EDİLDİ
TÜ Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Meltem Erdem Kaya ve İTÜ Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Araş. Gör. Hüseyin Ögçe tarafından yapılan araştırma sonuçları İstanbul’da kentsel alanların kırsal alanlara kıyasla yaklaşık yıllık bazda 1°C daha sıcak olduğunu ortaya koydu.
Evrensel'den Özer Akdemir'in haberine göre 2016-2022 yılları arasında şehrin farklı yerlerindeki 30 istasyondan alınan verilerin analiz edildiği çalışmada İstanbul’un özellikle güneyinde, Marmara Denizi’nin serinletici etkisi kendini hissettirse de kentsel ısı adası etkisini dağıtmadaki en önemli unsur olan rüzgardan yeterince faydalanılamıyor. Çalışmada kuzeydoğu rüzgarlarını doğru yönlendirerek şehir boyunca serinleme sağlamak mümkün olabildiğini ortaya konulurken, bunun için özellikle İstanbul’un dere hatları boyunca yeşil koridorlar yaratmanın önem taşıdığına dikkat çekiliyor.
KENTİN AKCİĞERİ ORMANLAR 50 YILDA YÜZDE 12 AZALDI
Marmara Denizi kıyısına paralel olarak doğu-batı yönünde genişleyen bir kent olan İstanbul, artan nüfus ve buna bağlı yapı ihtiyacı nedeniyle kuzeye doğru da bir genişlemeye başladı. Bu durum, İstanbul’un akciğerleri olarak nitelendirilen orman alanlarını baskı altına alarak tahrip edilmelerine neden oldu. Son 50 yılda, 270 bin hektarlık orman alanının yaklaşık yüzde 12 azalarak 238 bin hektara geriledi. Son bilimsel çalışma bu durum nedeniyle kentsel ısı adası etkisinin giderek daha fazla hissedilmesi neden olduğunu da ortaya koydu.