İstanbul Barosu: Avukatlar da İSPARK’tan ücretsiz yararlansın

İstanbul Barosu'ndan İBB'ye yapılan başvuruda, İSPARK otoparklarından hakim ve savcıların ücretsiz yararlandığı belirtilerek, otoparkların avukatlar için de ücretsiz olması talep edildi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Baro Başkanı Filiz Saraç tarafından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na yapılan  başvuruda, avukatların İSPARK otoparklarından ücretsiz yararlandırılması hususunun Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine alınması ve avukatların İSPARK otoparklarından ücretsiz yararlandırılması talep edildi.

Baro’dan yapılan başvuru dilekçesinde şu ifadeler yer aldı:

“Avukatlar bir gün içinde adliye, karakol, cezaevi, geri gönderme merkezi, noter, müvekkil ziyareti, kamu kurumları, arabuluculuk görüşmeleri ve işiyle ilgili diğer işlemler için şehrin bir çok noktasına gitmek zorunda kalmaktadır. Gittikleri her kurum ve kişi için otopark ücreti ödemekte bu da toplamda önemli bir yekun tutmaktadır. Avukatların yaptıkları işin kamusal görev olması sebebiyle hakim ve savcılar gibi otopark hizmetinden ücretsiz yararlandırılması gerekmektedir.

İSPARK otoparkları hakim ve savcılar için ücretsizdir. Avukatlar, hakim ve savcılarla birlikte yargının kurucu unsurudur. Avukatlar, yargılama ve hukuksal işlemlerde yurttaşı temsil ederek kamusal bir görev yürütürler. Nitekim avukatlığın kamu hizmeti olduğu ve yargının kurucu unsuru olduğu 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 1. maddesinde de açıkça belirtilmiştir.  . Dolayısıyla idareler işlem ve eylemlerinde bu eşitliği gözeterek hizmet etmelidir ve bu sayede topluma yargının kurucu unsurları arasında eşitlik farkındalığı oluşması için doğru mesajlar vermelidir. Çünkü avukatların yargı erkindeki konumu iyi anlaşılamadığında avukat korumasız kalmakta, yargılamanın tarafları ile özdeşleştirilmekte hatta şiddete uğramaktadır. Hukuk insanlarının saldırıya uğradığı bir ülkede ise hiçbir yurttaşın hukuk güvenliği kalmaz. Bu kapsamda bu dilekçenin konusu otopark ücretleri olduğu için yargının kurucu unsurları arasında da bu eşitliğin idari işleminizle sağlanması toplumda farkındalık anlamında önemli bir adım olacaktır.

Avukatlar, günümüzde hukuk devleti ve insan hakları varsa var olabilmekte bunun sonucu olarak kuralların önceden bilindiği, belirli olduğu, eşit uygulandığı ve yargılamaların dürüst yapıldığı sistemlerde avukatlara büyük önem atfedilmekte gereken değer verilmektedir. Büyükşehir Belediye Meclisi'ninde bu duyarlılık ve bilinçle hareket edeceğini düşünerek; Avukatların İSPARK otoparklarından ücretsiz yararlandırılması hususunun Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine alınması ve neticesinde avukatların İSPARK otoparklarından ücretsiz yararlandırılmasını talep ederim.”