İstanbul Barosu'nun yeni başkanı İbrahim Kaboğlu

Genel kurulunu tamamlayan İstanbul Barosu’nda oy verme işlemi sona erdi. Resmi olarak da ilan edilen sonuçlara göre Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu 7 bin 219 oyla İstanbul Barosu'nun yeni başkanı seçildi.

Fotoğraf: Duvar
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünyanın en büyük baroları arasında yer alan İstanbul Barosu’nda iki gün süren Olağan Genel Kurul’da oy verme işlemi sona erdi, sandıklar kapandı.

Yaklaşık 65 bin üyesi olan baronun seçimlerinde katılım önceki yıllarla aynı seviyedeydi. Seçimde yaklaşık 35 bin avukatın oy kullandığı belirtiliyor.

BİR ADAY ÇEKİLDİ

12 adayın yarıştığı seçimde, bağımsız aday Savaş İşliyen dün akşam saatlerinde Genel Kurul devam ederken adaylıktan çekildiğini duyurdu.

Seçimden önce bölünen Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu, iki adayla yarıştı. Mevcut İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç ile Ali Gürbüz, grubun adaylarıydı. Değişim için Avukatlar Grubu’nun adayı ise Prof. İbrahim Kaboğlu oldu. Avukat Hakları Grubu adına Turgay Bilge yarışırken, Avukatların Yükselişi Grubu’nun adayı ise Hasan Kılıç’tı.

Türkan Kara Genç Avukat Hareketi’nin adayı olarak baro başkanlığı yarışında yer aldı. Bağımsız Avukatlar Grubu’nun adayı ise Abdulhalim Yılmaz’dı. İstanbul Avukat Hareketi’nin adayı olarak Metin Uraçin yarışa katılırken, Değişim için Güçlü Baro Grubu’nun başkan adayı Mert-Er Karagülle oldu. İstanbul Milliyetçi Avukatlar Grubu Hakan Çatak’la yarıştı, Yasin Çatak ise seçime bağımsız aday olarak katıldı.

7 BİN 219 OYLA KABOĞLU SEÇİLDİ

161 sandığın sayımı tamamlandı, sonuç resmi olarak da ilan edildi; Prof. İbrahim Kaboğlu İstanbul Barosu Başkanı seçildi. Baroyu 22 yıldır yöneten Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu, yaşadığı bölünmeden sonra baro yönetimini kaybetti.

Kaboğlu’nu ilk tebrik eden İstanbul Milliyetçi Avukatlar Grubu’nun adayı Hakan Çatak oldu. Önce İlke Grubu’nun iki adayından biri olan Ali Gürbüz de Kaboğlu’nu fuaye alanında tebrik etti.

Anayasa Profesörü Kaboğlu, ilk konuşmasını Haliç Kongre Merkezi’nin önündeki fuaye alanında yaptı. 

İbrahim Kaboğlu ilk konuşmasında, “Kazanan İstanbul Barosu oldu. Diğer gruplar da kazandı” dedi.

'İLK 4 MADDE AÇIKLAMASI'

Destekçilerine bir kez daha seslenen Kaboğlu, “Fikir, dayanışma ve eylem dönemi başlamıştır” dedi. "Yeni anayasa" tartışmalarına da değinen Kaboğlu, şöyle konuştu: “Değişmez maddelere olumlu anlamda dokunulabilir. Tıpkı 1995’te yapıldığı gibi tıpkı 2001’de yapıldığı gibi. 1995’te Başlangıç kısmındaki ırkçı ibareler çıkarıldı. 2001 değişikliğinde ise Madde 14’e ‘İnsan haklarına dayanan laik ve demokratik Cumhuriyet' tanımı kondu. O zaman 1961’de öngörülmüş olan ‘İnsan haklarına dayanan devlet’ kavramı anayasaya yeniden girmiş oldu. Yani daha ileriye götürüldü. Anayasa Mahkemesi de artık bu kavramı kullanmaya başladı. Hep birlikte ‘Hak, hukuk, adalet’ diyeceğiz arkadaşlar. Yolumuz açık olsun.”

Salonda sık sık “Jin, jiyan, azadi” ve “Hak, hukuk, adalet” sloganları atıldı.

7 bin 219 oyla seçimi kazanan Kaboğlu’nun ardından ikinci sırayı 5 bin 497 oyla Hasan Kılıç aldı. 4 bin 497 oy alan Turgay Bilge üçüncü olurken, Önce İlke Grubu’nun adayları Filiz Saraç ile Ali Gürbüz, dördüncü ve beşinci sırayı paylaştı.

Kaboğlu ve yeni baro yönetimi, seçim zaferinin ardından kameraların karşısına geçti.