İstanbul Bienali ve Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu'ndan Kadınlar Günü için etkinlik serisi: Yan Yanayız!

İstanbul Bienali bu yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü, Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu'nun (GIZ) desteğiyle düzenlenen “Yan Yanayız! Kadınların Ortak Hafızasında Mültecilik ve Geleceği Birlikte Kurmak” adlı iki günlük bir etkinlik serisiyle kutlayacak. 13 Mart Cumartesi ve 14 Mart Pazar günü saat 15:00-18:30 arasında gerçekleşecek programa katılım ücretsiz ve kapasiteyle sınırlı olacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Bienali bu yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü, Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu'nun (GIZ) desteğiyle düzenlenen iki günlük bir etkinlik serisiyle kutluyor. “Yan Yanayız! Kadınların Ortak Hafızasında Mültecilik ve Geleceği Birlikte Kurmak” adlı iki güne yayılan ve Çiğdem Öztürk’ün koordinatörlüğünde, 13-14 Mart tarihlerinde çevrimiçi ortamda gerçekleşecek programda ortak hafızamızda mülteciliğin izleri üzerine konuşulacak ve geleceğe dair düşünceler paylaşılacak, program bir konserle sona erecek. 

Programın ilk gününde İstanbul Bienali direktörü Bige Örer ve GIZ Türkiye direktörü Rubeena Esmail açılış konuşmasını yapacak. Ardından göç ve müzik ilişkisi üzerine akademik ve akademi-dışı çalışmalar yürüten etnomüzikolog Evrim Hikmet Öğüt, Müzik Göçmenin Ne İşine Yarar? başlıklı konuşmasıyla Çalgıların Dilinden başlıklı oturumu açacak. Daha sonra gazeteci Banu Güven, Çalgıların Dilinden başlıklı oturumda Türkiye’de bulunan ya da yolu Türkiye’den geçmiş müzisyenler Nour Abuhemeida, Raghad Balasem, Ahoo İrani ve Nûdem Mohammed’le enstrümanlarıyla geçtikleri yolları ve hikâyeleri üzerine sohbet edecek.

Gazeteci-yazar Pınar Öğünç ve sinemacı Zeynep Dadak, Okudukça, Baktıkça, Dinledikçe Genişliyor Dünya başlıklı oturumda, mülteciliğe ilişkin yazılmış eserlerin, çekilmiş filmlerin ve fotoğrafların derinine inildiğinde bireyin karşısına çıkan manzarayı tarif edecekleri birer konuşma yapacaklar. Her oturumun ardında bir soru-cevap bölümü yer alacak.

Etkinliğin ikinci günü GIZ Türkiye'deki Mülteciler ve Ev Sahibi Topluluklara Destek Kümesi temsilcisi Katharina Montens’in yapacağı Geleceği Kurgulamak İçin Geçmişle Yüzleşme – GIZ’in Ruh Sağlığı ve Psikososyal Desteği Hakkında başlıklı konuşmayla açılacak. Ardından Türkiyeli kadınlarla Türkiye’de yaşayan mültecilerin birlikte işler ürettiği kurumların ve inisiyatiflerin temsilcileri bugüne kadar kültür sanat alanında kadınlara yönelik yapılmış çalışmaları değerlendirecek ve izleyicileri ortak işler yapmak üzere birlikte hayal kurmaya davet edecek. Etkinlik kapsamında kapalı bir buluşma olarak düzenlenen Ortak Geleceğimiz başlıklı çalıştaydan çıkan fikirler de bu oturuma rehberlik edecek.

GÜRCÜCE, RUSÇA VE KAFKAS DİLLERİNDEN ŞARKILAR SÖYLENECEK

8 Mart Kadınlar Günü için düzenlenen Yan Yanayız! etkinliği, Gürcü kadınlardan oluşan ve adları Gürcücede “rengârenk” anlamına gelen Peradi’nin konseriyle sona erecek. Kardeş Türküler’den Selda Öztürk’ün takdimiyle, Salon İKSV’de kaydedilen bu özel konserde Peradi, Gürcüce, Rusça ve Kafkas dillerinden şarkılar söyleyecek.

13 Mart Cumartesi ve 14 Mart Pazar günü saat 15:00-18:30 arasında gerçekleşecek programa katılım ücretsiz ve kapasiteyle sınırlı olacak. Kayıt yaptıranlara etkinliğin takip edileceği bağlantı e-posta ile gönderilecek. Kayıt yaptırmak için: http://rezervasyon.iksv.org/yanyanayiz/

Türkçe, Arapça ve İngilizce simultane tercüme desteğiyle gerçekleşecek Yan Yanayız! etkinliğinin ayrıntılı programı buradan incelenebilir. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)

.