İstanbul İl Sağlık: Günlük 170 bin aşı randevusu açılıyor, başvuru 20-30 bin
İstanbul'da toplamda 2,5 milyon kişinin korona aşısını yaptırdığını belirten İl Sağlık Müdürü Memişoğlu: Aşı randevularımızı günlük 170 bin doz açıyoruz ama maalesef 20-30 bini doluyor.
DUVAR - İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, kentte korona vaka sayısının nisan ortasına göre yüzde 600 azaldığını öne sürdü. Yatan hasta sayısında yüzde 106, yoğun bakım hastalarında ise yüzde 58 azalma olduğunu belirten Memişoğlu "Yoğun bakımda yatan hastalarımızın yaş ortalaması kasım ayında 62 iken, şu anda 59,5. Bu da aşılamanın etkisini göstermiş durumda" dedi.
Salgının gidişatının aşılamaya ve toplumsal farkındalığa bağlı olduğunu anlatan Memişoğlu "Salgın her ne kadar dalgalı seyretse de bazı dönemlerde, zamanlarda yükselmişse de esas yükselmesinin ve kontrolden çıkmasının en önemli sebeplerden birisi toplumun salgının bittiği algısıdır. Toplumun salgının bitmediğini bilmesini istiyorum. Çünkü bu salgının ne kadar süreceği, nasıl seyredeceği konusunda dünyada hiçbir bilim insanı uzak öngörü yapamıyor. Tamamen bazı spekülatif veya tahminlere yönelik insanlar yorumda bulunuyor. Onun için toplumun, Dünya Sağlık Örgütü ve Türkiye'deki Sağlık Bakanlığı 'bitti' demediği sürece salgından kendimizi korumanın en önemli yolunun maske, mesafe, hijyen ve aşılama olduğunu bilmesini istiyorum" dedi.
4 MİLYON 300 BİN DOZ AŞI YAPILDI
İstanbul İl Sağlık Müdürü Memişoğlu, kentte yürütülen aşılama çalışmalarına ilişkin şu bilgileri verdi:
"Şimdiye kadar, 2,5 milyon kişiye yaklaşık 4 milyon 300 bin doz aşı yaptık. Bunların yaklaşık yüzde 30'nun da ikinci dozlarını yapmaya devam ediyoruz. Aşı randevularımızı günlük 170 bin doz açıyoruz ama maalesef 20-30 bini doluyor en fazla. 65 yaş üzeri aşılama oranlarımız yüzde 82'nin üzerinde. 55 ile 64 yaş arasındaki aşılama oranlarımız maalesef hala yüzde 62. Bunu yükseltmemiz ve insanları aşıya getirmemiz lazım.
EKİMDE YENİDEN RİSKLİ ALANA GİRECEĞİMİZİ ÖNGÖRÜYORUZ
Salgında aşıdan başka bir silah yok. Bu bizim yoğun bakım yataklarımızdaki yaş ortalamasını düşürmüş durumda. Yoğun bakımda yatan hastalarımızın yaş ortalaması kasım ayında 62 iken şu anda 59,5. Bu da aşılamanın etkisini göstermiş durumda. Şunu da bilmemiz lazım, tabii ki bunaltıcı ve yorucu bir süreç bu salgın. İnsanların buna tahammül ve sabretmesi gerekiyor. Farkındalığımız, uyumumuz azalırsa bu yükselme trendine yeniden girme tehlikesi var. Ama bizim öngörümüz, geçmişteki yaşadıklarımız ve simülasyona baktığımız zaman haziran, temmuz ve ağustos aylarında biraz daha rahat edeceğimizi, ekim ayından itibaren riskli bir alana yeniden gireceğimizi öngörmekle birlikte bunun aşılamayla rahatlıkla yönetilebileceğini düşünüyoruz. İstanbul'da aşı stoklarımızla ilgili herhangi bir sorun yok. Şu anda hem Sinovac hem BioNTech aşısı rahatlıkla randevu alınıp yapılabilmektedir." (İSTANBUL-AA)