İstanbul Sözleşmesi 10 yaşında: Çekilme kararı protesto ediliyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Sözleşmesinden çıkma kararı sözleşmenin imzaya açılmasının 10. yıl dönümünde protesto ediliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uluslararası Af Örgütü yaptığı basın açıklaması ile dünyanın ve Türkiye’nin dört bir yanında kadınların, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı Küresel Eylem Günü’ne katılacağını duyurdu. Af Örgütü Türkiye Şubesi, "Dünyanın ve Türkiye’nin dört bir yanında kadınlar İstanbul Sözleşmesi’nden çıkma kararından vazgeçilmesini istiyor" dedi.

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnès Callamard konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Sözleşmenin imzalanmasından tam 10 yıl sonra, bugün, kadınlar Türkiye yetkililerinden milyonlarca kadının ve kız çocuğun güvenliğini, hatta hayatını tehlikeye atacak bir karardan vazgeçmelerini istemek için tek ses oluyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul Sözleşmesi’nden çıkma kararını açıkladığından bu yana, haftalardır Türkiye’de ve dünyanın dört bir yanında kadınlar bir araya geliyor. Korkmuyor, sokağa çıkıyorlar. Yılmıyor, harekete geçiyorlar. İnsanlar İstanbul Sözleşmesi’nden her zamankinden daha fazla söz ediyor ve önemini daha iyi anlıyor” dedi.

Uluslararası Af Örgütü, Türkiye’nin sözleşmeden çekilmesinin "tehlikeli, popülist bir buzdağının yalnızca görünen yüzü olmasından kaygı duyduğunu" belirtirken, ‘’birçok hükümet, geriye dönük ve amacından saptırılmış bir 'ailevi değerler' çerçevesi kullanarak Avrupa’nın dört bir yanında kadın haklarını ve LGBTİ+ haklarını geriletmeye çalışıyor’’ dedi.

“İstanbul Sözleşmesi imzalandığı ilk 10 yılda kadınların şiddetten korunmasına yardımcı olan çok önemli bir araç oldu. Sözleşmeden çekilmek, Türkiye’deki milyonlarca kadın ve kız çocuk için belirsizlik, korku ve somut tehlike anlamına gelecektir” diyen Agnès Callamard sözlerini şöyle sonlandırdı, “Şiddet tehdidi tüm dünyada kadınların ve kız çocukların her gün karşı karşıya kaldığı bir durumdur. İstanbul Sözleşmesi’nin onaylanması ve sözleşmeyi korumak için sergilenecek uluslararası dayanışma tam da bu nedenle bu kadar önemlidir.”

ELÇİLİKLERDEN ORTAK AÇIKLAMA 

Avusturya, Belçika, Çekya, Kanada, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, İrlanda, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Norveç, İspanya, İsveç, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri ve Yeni Zelanda Ankara büyükelçilikleri de İstanbul Sözleşmesi’nin 10’uncu yıldönümüne ilişkin ortak bir açıklama yayımladı. 

"Herkes için, daha iyi bir gelecek için İstanbul Sözleşmesi’’ başlıklı ortak basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı: "Türkiye Cumhuriyeti hükümeti, 20 Mart 2021'de İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararını açıkladı. Bu karar bizi üzüyor. Türkiye, 2011 yılında ve bundan sonraki on yıl içinde bu sözleşmenin yaşama geçirilmesi esnasında en güçlü destekçilerden biri olmuş, sözleşmeye önemli ve takdire şayan katkılarda bulunmuştu. Bu nedenle, İstanbul Sözleşmesi'nin imzalanmasının 10'uncu yıldönümü vesilesiyle, Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin aldığı çekilme kararını iptal etmesi umudumuzu içtenlikle ifade etmek isteriz.’’

PLANLANAN PROTESTOLAR 

İstanbul Sözleşmesinin 10. yılında, sözleşmeden çekilme kararını protesto etmek amacıyla bir dizi eylem planı hayata geçirilecek. Birçok ülkede sokağa çıkma yasakları uygulanmasına rağmen bazı başkentlerde fiziksel protestolar, sosyal medyada ise sanal protestolar gerçekleştirilecek. Bu protestolara katılanlar, Türkiye’deki kadınlar ve kız çocuklarla dayanışmak için mor kıyafetler giyecek.

Uluslararası Af Örgütü’nün eylem grupları Birleşik Krallık, Hollanda, Avusturya, İtalya ve Belçika’nın da aralarında bulunduğu çok sayıda ülkede Türkiye büyükelçilikleri önünde protestolar ve etkinlikler gerçekleştirecek.

Diğer ülkelerde de eylemciler sosyal medyada #IstanbulConventionSavesLives (#İstanbulSözleşmesiYaşatır) etiketini kullanarak Türkiye’deki kadın hakları gruplarıyla dayanışacak ve sözleşmeyi destekleyecek.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye de "dünyayı mora boyamak için" çağrı yaptı: “İstanbul Sözleşmesi, 10 yaşında! Bugüne dikkat çekmek için dünyayı mora boyuyoruz. Bize katılmak için mor bir giysi ile fotoğraf çek, sosyal medyaya yükle ve bizi etiketle. #İstanbulSözleşmesi10Yaşında."

EŞİK’TEN TÜM KADINLARA ÇAĞRI: BİRLİKTE HAYKIRALIM

İstanbul Sözleşmesi'nin 10’uncu yılında, sözleşmeden çekilme kararını protesto etmek amacıyla sosyal medyada kampanya başlatanlar arasında Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) da yer aldı.

Gün boyunca, “#İstanbulSözleşmesi10Yaşında” ve “#Vazgeçmiyoruz” etiketleriyle sözleşmeden vazgeçilmemesi için kadınların mesajlarını paylaşmasını talep eden EŞİK yaptığı paylaşımda, “İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı hukuka, Anayasa’ya, uluslararası sözleşmelere aykırıdır! Milletin Meclisi’nin oybirliği ile kabul ettiği bir Sözleşme’den bir kişinin iradesi ile çıkılamaz. Siz de katılın birlikte haykıralım" dedi.

TKDF BAŞKANI GÜLLÜ: FESİH YOK HÜKMÜNDEDİR

“Susmuyoruz, Vazgeçmiyoruz, Gerici Karanlıktan Korkmuyoruz” başlığıyla açıklama yayınlayan Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü de İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararından vazgeçilmesi çağrısı yaptı.

İstanbul Sözleşmesi ve bu sözleşmeye dayanarak çıkarılan 6284 sayılı "Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine dair Kanun’un, kadınların, kız çocuklarının, LGBTİ’lerin ve toplumun kırılgan kesimlerinin şiddete karşı korunmasının güvencesi olduğunu belirten Güllü şu ifadeleri kullandı:

“İstanbul Sözleşmesi'nin 10. Yaşını kutladığımız bugün, temel hak ve özgürlüklerini kullanmak, demokratik bir hukuk devletinde eşit, özgür ve şiddetten uzak bir yaşam sürmek isteyen herkesi İstanbul Sözleşmesi'ne sahip çıkmaya çağırıyoruz. Tekrarlıyoruz, fesih yok hükmündedir. Mücadeleden vazgeçmiyoruz, gerici karanlığa teslim olmuyoruz. İstanbul sözleşmesi yaşayacak ve biz haklarımızı çoğaltmaya, erkek şiddetine ve ayrımcılığa karşı kadınlarla, çocuklarla ve LGBTİ’ler ile yan yana olmaya devam edeceğiz. Yaşasın kadın dayanışması!”

Ne olmuştu?

İstanbul Sözleşmesi olarak da bilinen Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi 10 yıl önce bugün, 11 Mayıs 2011’de İstanbul’da imzaya açıldı.

Sözleşme kadınlara yönelik şiddet ve ev içi şiddetin önlenmesi, kadınların ve kız çocukların bu türde şiddete karşı korunması, şiddet uygulayanların ceza davalarında yargılanması ve şiddetten hayatta kalan kişilere sığınak ve tıbbi yardım gibi koruma ve destek hizmetlerinin kurulması konusunda asgari standartları belirliyor. İstanbul Sözleşmesi kadınlara yönelik şiddet ve ev içi şiddetle mücadele etmek için özel olarak tasarlanmış en kapsamlı uluslararası sözleşmedir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan mart ayında bir kararname yayınlayarak Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekildiğini duyurmuştu. Karar 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek.

Joe Biden ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in de aralarında bulunduğu dünya liderleri çekilme kararını güçlü bir biçimde kınamıştı. Türkiye, en kalabalık ve simgesel kentinin ismini taşıyan bu önemli sözleşmeyi imzalayan ve onaylayan ilk ülkeydi; kararından vazgeçmediği takdirde ise sözleşmeden ayrılan ilk ülke olacak. (HABER MERKEZİ)