İstanbul Valiliği, polis amiri Hanifi Zengin’in soruşturulmasına izin vermedi

İstanbul Valiliği, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürü Hanifi Zengin hakkında, Onur Yürüyüşü’nde uyguladığı şiddet nedeniyle soruşturma açılmasına izin vermedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Valiliği, toplumsal protesto ve etkinliklerde gazetecilere ve eylemlere katılanlara uyguladığı şiddet ve taciz ile gündeme gelen İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürü Hanifi Zengin hakkında soruşturma izni vermedi. 

Valilik, İstanbul’da 26 Haziran 2022 tarihinde Beyoğlu Taksim’de yapılmak istenen 20. LGBTİ Artı Onur Yürüyüşü'ne katılanları darp ve tehdit eden Hanifi Zengin hakkında şikayetçilerin yaralanmalarının 'gözaltına alma işlemi sırasında direniş gösterirken olabilecek basit yaralanmalardan ibaret olduğu' gerekçesiyle soruşturmaya yer olmadığına karar verdi. 

'ORANTILI GÜÇ KULLANILDI, YARALANMALAR UFAK'  

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’nın imzasını taşıyan kararda, yapılan incelemeler sonucunda söz konusu olay gününde polisin "göstericilere kademeli ve orantılı güç gösterdiği" savunuldu. Karar tutanağında, incelendiği belirtilen gözaltı sonrası doktor muayene raporlarına göre "şikayetçilerde ufak yaralanmalar dışında herhangi bir darp ve cebir izine rastlanılmadığı" öne sürüldü. Söz konusu 'ufak yaralanmalar'ın ise "gözaltına alma işlemi yapıldığı sırada direniş gösterirken olabilecek basit yaralanmalardan ibaret olduğu, tıbbi müdahale gerektiren yaralanma durumunun bulunmadığı" iddia edildi. 

Müştekilerin, iddia ettikleri darp, hakaret ve taciz gibi muamelelerin ise iddiadan ibaret olduğunun savunulduğu kararda, bu iddiaları destekleyen herhangi bir görüntü, belge, fotoğraf veya somut delil bulunmadığı, şikayetlerin sadece sözlü beyandan ibaret olduğu öne sürüldü. 

Valilik, yapılan değerlendirmelerin sonucunda, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürü Hanifi Zengin hakkında “soruşturma izni verilmemesine” ve disiplin yönünden ise “disiplin soruşturmasına konu olabilecek herhangi bir hareketine rastlanılmadığından disiplin soruşturulması açılmasına gerek olmadığına" ve "dosyanın işlemden kaldırılmasına” karar verdi. (HABER MERKEZİ)