İstanbul'da 10 milyon yıllık deniz minaresi fosili bulundu: Depreme karşı en zayıf bölgeyi gösteriyor
İstanbul Bağcılar’da bir binanın hafriyat kazısında, miyosen dönemine ait yaklaşık 10 milyon yıllık deniz minaresi fosili bulundu. Uzmanlar, "Depreme karşı en zayıf bölgeyi gösteriyor" uyarısı yaptı.
DUVAR - İstanbul Bağcılar’daki Basın Ekspres Yolu’nun hemen yakınında bir AVM'nin inşaatında çalışan Uğur Akbaş ve babası İrfan Akbaş, kum yığının arasında 20 metrelik bir kazıdan deniz minaresi fosili çıkardı.
DHA'nın haberine göre deniz minaresi fosilini babasıyla 15 sene önce hafriyat kazısı yaparken bulduğunu söyleyen Uğur Akbaş, “ Bu fosil kum yığının içindeydi. Alt tarafı betonlaşmıştı, salyangozun en üst tarafını kırıp çıkarabildik. Yaklaşık 20 metre civarındaki bir kazıdan çıkardık. Tarihi niteliği yoktur diye vitrinimize koyduk” ifadelerini kullandı.
Sosyal medyada gezerken fosil paylaşım sayfası gördüğünü anlatan Akbaş, “Sayfayı incelediğimde bende olan fosile benzerleri olduğunu gördüm. Sanırım daha önce Türkiye’de fazla örneği görülmemiş. Milyonlarca yıl öncesine ait bir fosil olduğunu bilmiyorduk, bizde yeni öğrendik” diye konuştu.
Jeolog Prof. Dr. Şener Üşümezsoy ise fosilin aynı zamanda şeytan minaresi olarak bilindiğini belirtti.
Üşümezsoy, “Miyosen döneminin Serravallian zamanına ait 10 milyon yaşında bir fosil denilebilir. 10 milyon yıl önceki İstanbul kıyısını işaret eden kireç taşları içinde yaşamış bir canlıymış. Oluştuğu yerdeki paleocoğrafyayı gösterir. Ayrıca, Yeşilköy'den Bağcılar’a doğru gelen Bakırköy kireç taşları dediğimiz sığ denizde yaşayan bir fosildir” dedi.