İstanbul'da boş konut sorunu: Dünya hangi önlemleri alıyor?
Boş evlerin büyük kentlerdeki barınma sorununu artırması karşısında Kanada, Almanya, Fransa ve İspanya gibi ülkelerde şehir ve eyalet bazında bir dizi önlem alınmış durumda.
DUVAR - İstanbul’da barınma sorununun büyümeye devam ettiği bir dönemde kentte yüz binlerce boş konutun bulunması tartışma yaratıyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce'nin mayıs ayında yaptığı açıklamaya göre, İstanbul'da yaklaşık 450-750 bin arası boş konut bulunuyor.
Peki, dünyanın farklı ülkeleri bu soruna karşı ne gibi önlemler alıyor?
BBC Türkçe'den Mahmut Hamsici'nin haberine göre, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) 2022 yılında bu konuda hazırladığı kapsamlı bir raporda, toplam konut stoğu içinde boş ev oranı en fazla olan ülkelerin başında sırasıyla Malta, Japonya, Kıbrıs, Macaristan, ABD, Finlandiya, Şili, Slovenya, Slovakya, Avustralya, İrlanda ve Kanada geliyor.
Malta, Japonya, Kıbrıs ve Macaristan’da boş evlerin mevcut konut stoğu içindeki payı, yüzde 12’nin üstünde. Bu oran, ABD’de ise yaklaşık yüzde 11. Bu, ülkede yaklaşık 16 milyon konutun boş olduğu anlamına geliyor. OECD’ye göre boş konut oranının en düşük olduğu ülkeler arasında ise İzlanda, İsviçre ve İngiltere var. Bu ülkelerde boş konut oranı yüzde 3’ün altında. OECD’nin listesinde Türkiye bulunmuyor.