İstanbul'da yeni deprem tartışması: Şişli'ye 70 kilometre uzakta...
AFAD tarafından olası büyük Marmara depremi için İstanbul Silivri'de 5 bin konteyner ve 80 bin çadır depolanmaya başlandı.
DUVAR - AFAD tarafından olası büyük Marmara depremi için İstanbul Silivri'de 5 bin konteyner ve 80 bin çadır depolamaya başlandı. Uzmanlar, afet lojistik depolarının her ilçede olması gerektiğini belirtirken, en büyük çekince ise konteynır deposunun İstanbul'un merkezine 70 km uzakta olması...
Büyük Marmara depreminde hasar görmesi beklenen yerlerin başında Silivri gelirken, ilçeye olası afetlerde kullanılması için konteynır ve çadır depolama merkezi kurulması tartışma yarattı. Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) olası Marmara depreminde vatandaşların barınma ihtiyaçları için İstanbul’un Silivri ilçesinde oluşturulan merkezde konteyner depolamaya başlarken, yapılan açıklamada merkezde 5 bin konteyner ve 80 bin çadırın depolanacağı duyuruldu.
Haberglobal'den Mert İnan'ın haberine göre; çadır ve prefabrik konteyner evlerden ilk etapta 628 adedinin Silivri'ye getirildiği, deponun bir ay içinde kullanıma hazır olacağı belirtildi. Uzmanlar ise afet lojistik depolarının her ilçede olması gerektiğini belirtirken, en büyük çekincelerinin Silivri'nin kent merkezine 70 km mesafede olmasını söylediler.
İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Cenk Yaltırak, İstanbul ve çevre illerde yıkıma neden olması beklenen 'Büyük Marmara' depremine ilişkin, "Tüm olasılık ve riskler İBB'nin hazırlattığı 7.5 büyüklüğündeki deprem senaryosuna göre yapılıyor" derken, "Senaryo ağırlıklı olarak Fatih'ten, Silivri'ye kadar uzanan kıyı bandının hasar alacağı öngörüsüne dayanırken, tüm tedbirler bu senaryoya göre planlanıyor. Ancak deprem için tek bir senaryo söz konusu olmadığı gibi, ortaya koyduğumuz bilimsel çalışmalar dikkate alınmıyor" dedi.
Silivri'nin, İstanbul'un merkezine en uzak ilçelerden biri olduğunu sözlerine ekleyen Prof.Dr.Yaltırak, "AFAD'ın çadır ve konteynır depolaması yerinde bir çalışma ancak depoların farklı noktalara kurulması gerekir. İstanbul depremi sadece Fatih ile Silivri arasındaki kıyı bandını etkilemeyecek. Boş arazi kaldıysa, her ilçede depolama merkezleri olmalı. Askeri alanların imara açılmaması çok önemli. İstanbul'daki askeri alanlar olası afette çadır ve konteynır kentler olarak planlanmalı" diye konuştu.