İstanbul'da yeni normal: Esnaf ne diyor?

Korona virüsüyle mücadele kapsamında 20 Kasım 2020 tarihinde başlayan kısıtlamalar, 2 Mart'tan itibaren başlayan 'yeni normalleşme' ile gevşetildi. Esnafın yeni süreçle ilgili değerlendirmeleri ise farklılaşıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1 Mart'ta 'yeni normalleşme'yi duyurmasından sonra İstanbul Valiliği 2 Mart'ta kentte uygulanacak yeni kuralları açıkladı.

Buna göre 65 yaş ve üzeri ile 20 yaş altı kişilerin sokağa çıkma süreleri 3 saatten 4 saate yükseltildi. Lokanta, restoran, kafeterya, pastane, tatlıcı, kıraathane ve çay bahçesi gibi işyerleri 07.00-19.00 saatleri arasında faaliyet göstermeye başladı.

'BÖYLE AÇILACAKSA AÇMASAN DAHA İYİ'

Temel Hıdır'ın kahvehanesi...

Alınan yeni kararlara göre yeme içme ile ilgili işletmelerde her masada dezenfektan ve maske bulundurulması da zorunlu oldu. Kahvehanelerde oyun oynanması ise şimdilik yasak. Ancak kahvehane işletenler bu duruma tepkili. Sultangazi'de kahvehanesi olan Temel Hıdır, oyun yasağına ve saat kısıtlaması için şunları söylüyor: "Böyle bir açılma olacaksa açmasan daha iyi. Herkes kendini korusun kardeşim. Oyun versek 200 TL topluyoruz, vermeyince 100 TL'yi toplayamıyoruz. Az önce denetim yapıldı. Ona dedim ki 'Sen devletten bir sene maaş almazsan yapar mısın bu işi?', 'Yapmam' dedi. E biz bir yıldır iş yapamıyoruz. Kira makbuzumuz olmadığı için kira desteği de alamadık. Borçları, kirayı ertelettik. Bugün topladığımız para 20 TL. Adam 'bana derdini anlatma' diyor. Kime anlatalım kardeşim? Bir odamız var. Aidat ödemezsek hacizle alıyor. Esnafın borcu için belediye haciz koyuyor, esnaf odası haciz koyuyor alıyor. Biz bir şey yapamıyoruz ki o zaman. Yazıktır."

'MÜŞTERİ ELİ BOŞ DÖNÜYOR'

Mehmet Yasuboğa'nın Sultangazi'deki dükkanı.

Mehmet Yasuboğa'nın bir ucuz eşya dükkanı var. 65 yaş üstü olduğundan düne kadar devam eden sınırlama boyunca toplu taşıma kullanıp Eminönü'ne giderek satılan ürünlerin yerine yenilerini alamamış. Bu nedenle gelen müşterileri eli boş dönmüş. Kısıtlamaların tamamen kaldırılmasını isteyen Yasuboğa, şunları söylüyor: "Mağdur olduk. Bugüne kadar herhangi bir yardım anlamadım. Kiramı ödeyemiyorum, geçim sıkıntısı çekiyorum. Büyük bir sıkıntı çekiyoruz."

'KISITLAMALARDA İŞLER DAHA İYİYDİ' DİYEN DE VAR...

Yasin Yılmaz'ın lokantası...

Yasin Yılmaz lokanta işletiyor. O da yeni normalleşmeden çok memnun değil ancak gerekçesi farklı. Kısıtlama döneminde paket servisle yürüttüğü işleri tamamen kapalı olan diğer işletmelerin açılmasıyla durma noktasına gelmiş. Paket servis isteyen müşteriler diğer lokantalara ve kafelere gitmiş. Ancak cumartesi gününden umutlu. O gün işler iyi olacağını ve açığını bu şekilde kapatacağını umuyor.

'SAĞLIK ÖNEMLİ AMA GIDASIZLIK DA ÖNEMLİ'

55 yıldır portre ressamlığı yapan, Unkapanı'nda çalışan ve adını vermek istemeyen bir atölye sahibi yeni normalleşmenin 'biraz nefes aldırdığını ancak yetersiz olduğunu' söylüyor: "Evet öncelikle sağlığımız önemli ama sağlık gıdasızlık anlamına gelmez. Sağlık parasızlık, işsizlik anlamına gelmez. Keşke ülkemiz biraz daha refah içerisinde olsa da herkes devletten bir şekilde dayanak ve destek alsa. Çünkü artık insanlar çöpten ekmek topluyor. Ben daha önce böylesini hiç görmedim. Bizim bu çöp kutusunda ekmekleri ayıklayıp eve götüren insanları görüyorum. Bu yaşıma geldim böyle bir manzara ile Türkiye'de hiç karşılaşmadım. Araştırılması ve dokunulması gereken konular bunlar. İnsanlar neler yiyor neler içiyor, evine ne götürüyor ne götüremiyor bunlara değinmek lazım. Hani derler ya 'devletin karşısında boynumuz kıldan ince' diye ama ne çare ki işsizlik var. Hangi birine uymamız lazım? Kurallara uyduğumuz zaman aç kalıyoruz. Tanıdığım bir esnaf vardı. Bir gün baktım ağlayarak geçti buradan. Merak ettim, ona soramadım ama bir çalışana sordum. Çalışanları paralarını istiyormuş sürekli. İş yapamadığı ve desteği olmadığı için veremiyormuş. Çalışanları da zor durumda kalmış. Sonunda adam dayanamamış ağlaya ağlaya dükkândan çıktı evine gitti."

'ALLAH ESKİ GÜNLERİMİZİ GÖSTERMESİN'

İlhami Tanrıverdi ise havanın güneşli olduğunu görünce kendini sokağa atan bir İstanbullu. Güzel hava nedeniyle çok mutlu, 'bu güneş banyosu' diyor... 'Allah eski günlerimizi göstermesin' diye de dua ediyor. 59 yaşında olduğu için henüz korona virüsü aşısı olamadığını söyleyen Tanrıverdi, “Şimdiki günlerimiz iyi. İyi yaşayacağız. Allah eski günlerimizi göstermesin. Tamamen kaldırsalar iyi ama şimdi sadece pazar günleri yasak var. Buna da şükür.”

'UMUTLA YAŞIYORUZ'

Unkapanı'nda çorbacılık yapan Fahrettin Ergül'e göre 'yeni normalleşme' ile kısıtlamalar arasında herhangi bir fark yok: “Yemek Sepeti'yle üç beş paket servis yaparken de aynıydı. Hiçbir katkısı olmadı. Her gün düzelir diye umut ediyoruz. Umutla yaşıyoruz. O da olmazsa öldük bittik zaten.”