İstanbul’daki 1 Eylül Dünya Barış Günü açıklamasına polis engeli

İstanbul'da düzenlenen 1 Eylül Dünya Barış Günü açıklaması, polis tarafından engellendi. Polis çemberinde tutulan eylemciler darp edilerek gözaltına alındı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde HDP’li vekillerin ve Barış Annelerinin de olduğu grup, İstanbul'un Kadıköy ilçesindeki Karaköy İskelesi önünde basın açıklaması yapmak istedi.

Basın açıklamasına katılmak isteyenleri abluka altına alan polis, eyleme izin vermedi. Polisler daha sonra çemberde tuttukları eylemcileri gözaltına aldı.

İlk grubun gözaltına alınmasının ardından İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri'nin çağrısıyla Beşiktaş İskelesi önünde toplanan yüzlerce kişi, Karaköy İskelesi'nde abluka altında alınanlara doğru yürüyüşe geçti. Kitleyi engellemek isteyen polis biber gazı kullanarak çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

Kadıköy rıhtımda toplananlar, abluka altına alınan Barış Anneleri ve gözaltına alınanların serbest bırakılana kadar meydanda ayrılmayacaklarını belirtti:

“Korkuyorlar. Özgürlükten korkuyorlar. Barıştan korkuyorlar. Annelerin barış sesini duymuyorlar. Barış mücadelesini görmüyorlar. Yaşasın barış, yaşasın mücadelemiz. Barış Annelerinin ablukası kalkana kadar buradan ayrılmıyoruz.”

Kadıköy rıhtımda bekleyen yüzlerce kişi ablukadakiler serbest bırakılana kadar alandan ayrılmayacaklarını açıkladı.

İlerleyen saatlerde ablukadaki Barış Anneleri'yle birlikte aralarında HDK Eşsözcüsü Didem Nur Acabey, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı İlknur Birol, HDP MYK üyesi Elif Bulut, HDP İlçe Eşbaşkanı Ayten Bingöl, Bakırköy İlçe Eşbaşkanı Gonca Yangöz, Beylikdüzü İlçe Eşbaşkanı Adalet Ünlü, Kadıköy İlçe Eşbaşkanları Nurten Karagöz ve Koray Türkay ile HDP Kadın Meclisi üyelerinin de eylemciler darp edilerek gözaltına alındı. Gözaltındaki kişi sayısının 95 olduğu öğrenildi.