İsteğe bağlı sigortalı nasıl erken emekli olur?
Sigortalı olarak herhangi bir işte çalışmayanlar isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek emekli olabilirler. İsteğe bağlı sigorta primleri BAĞ-KUR statüsünde değerlendirilir.
DUVAR - Sigortalı olarak herhangi bir işte çalışmayanlar isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek emekli olabilirler. İsteğe bağlı sigorta primleri BAĞ-KUR statüsünde değerlendirilir. BAĞ-KUR'lular SSK'ya göre daha geç emekli olurlar. Peki isteğe bağlı sigortalılar erken emekli olmak için ne yapmalı?
Habertürk'ten Ahmet Kıvanç, isteğe bağlı sigorta ile ilgili merak edilenleri yazdı.
SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı’nda emeklilik koşulları farklıdır. Özellikle 8 Eylül 1999 öncesi çalışmaya başlayanlar için SSK’dan daha avantajlı koşullarla ve daha erken emeklilik mümkündür. Söz konusu tarihten önce çalışmaya başlayan Emekli Sandığı ve BAĞ-KUR’lu kadınlar 7200, erkekler 9000 prim günüyle emekli olabilirken, SSK’lı kadın ve erkeklerde prim günü koşulu 5000 – 5975 gün arasında değişmektedir.
Sigortalı çalışmaya 8 Eylül 1999 – 30 Nisan 2008 tarihleri arasında başlayan SSK’lı kadın ve erkekler 7000 prim günüyle ve sırasıyla 58, 60 yaşında emekli olurlar. Emekli Sandığı ve BAĞ-KUR’lu kadın ve erkekler ise 9000 prim günüyle ve aynı yaşlarda emekli olurlar.
Sigortalı herhangi bir işte çalışmayanlar veya geçmişte sigortalı bir işte çalışmış oldukları halde prim günü eksik olanlar isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek emekli olabiliyorlar. 2008 öncesinde SSK, BAĞ-KUR veya Emekli Sandığı kapsamında isteğe bağlı sigortalı olunabiliyordu. 2008’de sistem değişikliğiyle SSK’ya tabi isteğe bağlı sigorta uygulamasına son verildi. O tarihten sonra tüm isteğe bağlı sigortalılar BAĞ-KUR (4/b) kapsamında değerlendirilmeye başlandı. 2008’den önce 4/a kapsamında prim ödemekte olanlar da 4/b’ye geçirildi.