İşten çıkarılan Marbit işçileri: Depremi fırsata çevirdiler

Adana'da faaliyet gösteren Marbit Tesktil işçileri, hak edişlerinden daha düşük tazminatla işten çıkarıldıkları gerekçesiyle yarın LC Waikiki önünde eylem yapacak.

Marbit işçileri, hakları için bir süredir eylem yapıyor.
Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

DUVAR - Adana’nın Yüreğir ilçesi Seyhan Mahallesi’nde 300 işçinin çalıştığı Marbit Tekstil, kapanacağını gerekçe göstererek işçileri işten çıkardı. Ancak işçiler, şirketin hak edişlerinin çok altında tazminatı kabul etmeye zorladığını belirterek yarın LC Waikiki önünde eylem yapacaklarını duyurdu.  

‘AVUKATIN KİME İSTİYORSA ŞİKAYET ETSİN, VERMEYECEĞİM’

8 senelik çalışan Hatice Buğra, 150-120 bin TL tazminat alması gerekirken Marbit patronlarının 8 bin TL tazminat teklif ettiğini söyledi. 6 Şubat depreminden sonra tüm işçilerin 15 gün ücretsiz izne çıkarıldığını belirten Buğra, "Ben 11 gün sonra işbaşı yaptım. Marbit Tekstil’in kapatılacağını duyduk ama ciddi gelmedi bize. Yurtdışına da çalışıyoruz. 28 Şubat'ta bizi tek tek içeri alıp ‘bu kadar tazminatınız var, bizim ne kadar kapalı kalacağımız belli değil' deyince anladık" diye konuştu.

Tazminat rakamına itiraz ettiğini anlatan Buğra, yetkililerden şu şekilde yanıt aldığını ifade etti: “Ayda 4 bin TL'den işsizlik maaşı alacaksın. 10 aydan 40 bin TL eder, ben de 8 bin TL veriyorum, 48 bin TL tazminatın.”

Buğra, işsizlik maaşının işverenin cebinden çıkmadığını söylediğinde ise şu sözlerle karşılaştığını söyledi: "Ben Marbit tabelasını indiririm, bir süre sonra başka yerde, başka isimle yeniden açarım. Bana bir şey olmaz. Avukatın kime istiyorsa şikayet etsin, vermeyeceğim."

Buğra, Marbit patronlarının 300 işçiye tazminat vermemek için işten çıkardığını, patronların bazı işçiler üzerinden yeni şirket açtığını ve tazminatı kabul edenlerin bir süre sonra yeni açılan işyerinde işbaşı yapacaklarını öne sürdü.

‘HERKESİ BU MÜCADELEYİ DESTEĞE ÇAĞIRIYORUZ’

Deri ve Tesktil işçileri sendikası (BİRTEK-SEN) Avukatı Tugay Bek, Marbit patronunun depremi fırsata çevirerek, işçilerin kıdem tazminatlarını sıfırlamayı amaçladığını söyledi. 300 işçinin kıdem tazminatının yaklaşık 20 milyon TL yaptığını, patronun bu 'yük'ten kurtulup, bir süre sonra başka bir isimde devam edeceğini belirtti. Buna karşı işçiler ve sendika olarak kamuoyu oluşturduklarını belirten Bek, "Tm sayı veremesem de işçilerin büyük çoğunluğu patronun verdiği düşük miktar tazminatı kabul etmediğini söyledi. İşçilerin bir kısmı da tazminat az da olsa hiç alamayacağından korkarak teklifi kabul etti. Marbit işçisi hakkı olan ödeneği almak için mücadele edecek" diye konuştu.

Bek, Marbit işçisinin LC Waiki, Zara gibi bilinen markalara çalıştığını bu nedenle yarın önünde LC Waikiki mağazasında eylem yapacaklarını dile getirerek herkesi bu eyleme desteğe çağırdı.