İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırı davasında 3 sanığa tahliye

Ahlam Albashir'in de aralarında olduğu 36 sanığın yargılandığı İstiklal Caddesi'nde bombalı saldırı davası görüldü. Üç kişi tahliye edildi.

Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL - İstiklal Caddesi’nde 13 Kasım 2022 tarihinde altı kişinin ölümüne, 99 kişinin ise yaralanmasına neden olan bombalı saldırı sonrası açılan davanın altıncı duruşmasında üç kişinin tahliyesine karar verildi.

Duruşma savcısı, “Sanıkların terör örgütüyle irtibat veya iltisaklı olduğuna ilişkin herhangi bir bilgi veya belge veya beyan olup olmadığı hususunda Emniyet Genel Müdürlügü, Jandarma Genel Komutanlığı, Genel Kurmay Komutanlığı ve MİT Başkanlığına müzekkere yazılmasını” talep etti.

İstanbul Çağlayan Adliyesi 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde Ahlam Albashır’in arasında olduğu 18’i tutuklu 36 sanığın yargılandığı davada, Bakar Carkes, Hasan Aburas ve Muhap Ammari’nin tahliyesine karar verildi. Aralarında Ahlam Albashır’in de olduğu 15 sanığın tutuklu halini devamına karar veren mahkeme, savcının talebini kabul ederek ilgili kurumlara müzakere yazılmasına karar verdi. Duruşma 12 Şubat’ta ertelendi.

Ne olmuştu?

İstiklal Caddesi'nde 13 Kasım 2022’de meydana gelen patlamada altı kişi ölmüş, 81 kişi de yaralanmıştı. Saldırının failinin Ahlam Albashir olduğu açıklanmıştı. Albashir'e ait olduğu belirtilerek yayınlanan ilk görüntülerde, zanlının caddede beton saksıdaki banka paket bıraktıktan sonra olay yerinden elinde bir gül ile uzaklaştığı tespit edilmişti. Küçükçekmece’de yapılan operasyonda Albashir ile beraber aynı evde bulunan çok sayıda kişi de gözaltına alınmıştı. Esenler'de ikamet eden Albashir'i Küçükçemece'ye getiren ve yurt dışına kaçırmakla görevli kişinin Ahmet Jarkas olduğu öne sürülmüştü. Kardeşi Ammar Jarkas'ın da Albashir'le birlikte yaşayan Billal Hassan'ı kaçırdığı belirtilmişti.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ilk açıklamasında, saldırı talimatının Kobanê'den verildiğini ve Albashir'in Afrin'den Türkiye'ye sızdığını, PKK tarafından istihbarat eğitimi verildiğini söylemişti.
Emniyet Genel Müdürlüğü'nün açıklamasında ise, Albashir'in İdlib'den Türkiye'ye geçtiği bilgisi yer almıştı. Açıklamada, “Şahıs yapılan sorgusunda, PKK terör örgütü tarafından özel istihbarat elemanı olarak yetiştirildiğini ve Afrin – İdlib üzerinden ülkemize eylem yapmak için kaçak yollarla giriş yaptığını beyan etmiştir” denilmişti.

Soruşturma sonrasında 36 kişi hakkında hazırlanan iddianame İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi’nde kabul edilmiş yargılama süreci başlamıştı. Bugün görülen duruşmaya kadar tahliye edilen toplam sayı 9 idi. Bugün de 3 kişinin serbest bırakılmasıyla birlikte bombalı saldırı davasında toplam tahliye 12’ye çıktı.

Etiketler İstiklal saldırı