İsviçre'de referandum: Emeklilere her yıl bir maaş ikramiye verilecek

İsviçre'deki referandumda oy kullanan seçmenlerin yüzde 60'ı emeklilere her yıl fazladan bir maaş verilmesini kabul etti. Emeklilik yaşının bir yaş artırılması talebi ise yüzde 75 oyla reddedildi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsviçre’de seçmenler, emeklilere her yıl bir maaş ikramiye verilip verilmemesini oylamak için sandık başına gitti. Referandumda, sandıktan 'evet' kararı çıktı. 

Hükümetin emeklilere her yıl fazladan bir maaş verilmesinin çok pahalı bir adım olacağını savunmasına karşın, seçmenlerin yaklaşık yüzde 60’ı kabul oyu kullandı. Ayrıca, aynı referandumda emeklilik yaşının 65’ten 66’ya çıkması da yüzde 75 oyla reddedildi.

HÜKÜMET, MECLİS VE İŞ DÜNYASI 'PAHALI OLUR' DİYEREK KARŞI ÇIKMIŞTI

Şu anda İsviçre’de en yüksek devlet emeklilik maaşı 2.760 dolar düzeyinde; çoğu kişi ise bunun İsviçre’de yaşamaya yetmediği görüşünde. İsviçre’de özellikle Cenevre kentinde yaşamanın maliyeti dünyanın en yüksek düzeylerinde. Ülkede herkes için zorunlu olan sağlık sigortası primleri hızla artarken, ülkedeki yaşlılar bu ücreti ödemekte zorlanıyor.

Çocuk bakımı için işlerinden ayrılmak zorunda kalan kadınlar ile on yıllar önce İsviçre’deki fabrikalarda, restoranlarda ve hastanelerde çalışmaları için istihdam edilen göçmenler geçinmekte zorlanıyor. Ülkede 70’li yaşlarını aşanlar arasında tercih değil zorunluluk yüzünden çalışma oranları artıyor. Daha genç kuşaklar arasında da çalışma hayatı kaynaklı stres yükseliyor. Emekli maaşlarını artırma teklifini ise sendikalar yapmış ama hükümet, parlamento ve iş dünyası liderleri, pahalı olacağı gerekçesiyle karşı çıkmıştı.

'EMEKLİLER İÇİN TARİHİ BİR ZAFER'

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, İsviçreli seçmenler, ekonomik konulardaki oyalamalarda genelde hükümetlerinin tavsiyesine uyuyor. Birkaç yıl önce haftada bir gün daha fazla izin yapma önerisi reddedilmişti. Ancak bu kez ülkedeki doğrudan demokrasi uygulaması sayesinde 'artık yeter' dediler ve emeklilere yılda bir maaş ikramiye verilmesi teklifini onayladılar. Emekli haklarını savunan İsviçreli kuruluş Avivo, sonucu 'emekliler için tarihi bir zafer' diye tanımladı. Referandumla, emekli maaşı sistemi, çalışanlar için uygulanan kasım ayında çifte maaş aldıkları yılda 13 maaş uygulamasıyla eşleştirildi.

Yılda 13 maaş sistemi, insanların Noel bayramı öncesindeki harcamalarına ve yıl sonundaki vergi ödemelerine yardımcı olmak için getirildi. İsviçreli emekliler, kendilerinin de vergi ödediğini vurgulayarak aynı sistemin getirilmesini istiyordu.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)