İşyerinde toksik rekabet: Yengeç Sepeti Sendromu

Uzmanlar, işyerinde rekabetin ekip çalışmasını ve ortak üretimi engelleyici boyutlara ulaşmasının sonuçları hakkında uyarılarda bulundu.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR- İşyerinde rekabetin olumsuz noktalara ulaşmasına "Yengeç Sepeti Sendromu" adı veriliyor. Bireylerin birbirinin yükselmesini engeleme çabası olarak da tarif edilen YSS işyerindeki verimliliği ve çalışma ortamını olumsuz etkiliyor.

Acıbadem LifeClub Sağlık Hizmetleri’nden Uzm. Klinik Psikolog Cansu Karaman, günlük hayattaki ilişkilerde ve iş dünyasında kendini sıkça gösteren Yengeç Sepeti Sendromu'nu “Bu metafor, bir yengeç sepetine konulan yengeçlerin birbirlerini aşağı çekerek hiçbirinin dışarı çıkamaması durumundan ismini alır. İş yerinde bu durumun çoğunlukla fırsatların sınırlı olması, düşük özsaygı, yetersiz liderlik ya da zayıf bir iş birliği kültüründen kaynaklandığını söyleyebiliriz." diye tanımlıyor. 

Karaman, YSS'nin çalışma ortamına etkileri konusunda ise "Bazı çalışanlar, diğer çalışanların başarılarını tehdit olarak görebilir ve bunun yerine, kendi yükselmelerini gerçekleştirmek için birbirlerini engellemeye çalışabilirler. Bu durum, iş yerlerinde negatif durumlara yol açabilir. Öncelikle, çalışanlar arasındaki verimli iş birliği bozulur, bu durum ise takım çalışmalarını olumsuz etkiler. Çalışanlar sadece kendi çıkarlarını gözetmeye başladığında ise şirketin genel verimliliği düşer. Kişilerde, moral bozukluğu ve tükenmişlik gibi duygusal sorunlar da ortaya çıkabilir. Bu durum kişilerin çalışma motivasyonunu, şirkete olan bağlılıklarını ve güven duygusunu zayıflatır dolayısıyla şirketin uzun vadeli başarısını etkiler.” diye konuştu.