İtalya Kültür Bakanlığı Müsteşarı'na 'tablo hırsızlığı' soruşturması

İtalya'da 2013 yılında çalınan 17. yüzyıldan kalma bir tablonun Kültür Bakanlığı Müsteşarı ve sanat eleştirmeni Sgarbi'nin elinde olduğu iddia edildi. İddialarla ilgili soruşturma başlatıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İtalya Kültür Bakanlığı Müsteşarı Vittorio Sgarbi hakkında 'sanat eseri hırsızlığı' iddiasıyla soruşturma başlatıldı. 17. yüzyıldan kalma ‘Aziz Petrus’un Yakalanması’ tablosunun 2013’te çalındığı, ardından 2021’de Sgarbi’ye ait bir eser olarak sergilendiği iddia edildi. Sienalı ressam Rutilio Manetti’nin eserine 200-300 bin euro arası değer biçiliyor.

BBC Türkçe'den Övgü Pınar'ın haberine göre, Il Fatto Quotidiano gazetesi ve kamu yayıncısı Rai’de yayımlanan Report programı, çalıntı tablonun Müsteşar Sgarbi’nin elinde olduğu iddiasını haberleştirince soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında Sgarbi’nin evlerinde arama yapıldı ve iddiaya konu olan tabloya el koyuldu.

'TABLO ÇALINDIKTAN SONRA ÜZERİNDE MEŞALE EKLENDİ'

2013 yılında kuzeydeki Buriasco Şatosu’ndan çalınan tablonun sahibi Margherita Buzio, hırsızlıktan birkaç hafta önce Sgarbi’nin bir arkadaşının şatoyu ziyaret ederek tabloyu satın almak istediğini söylediğini anlattı. Basındaki haberlerde, tabloya çalındıktan sonra bir meşale eklendiği iddiası da yer aldı. Sgarbi’ye, tablonun çalıntı olduğu anlaşılmasın diye üzerinde tahrifat yaptığı suçlaması da yöneltiliyor.

Sanat eleştirmeni olan Sgarbi ise iddiaları reddediyor. Sgarbi, 2013’te çalınan tablonun orijinal Manetti eserinin bir kopyası olduğunu iddia ediyor. Sgarbi, kendisine ait orijinal tabloyu ise annesinin 2000’de satın aldığı terk edilmiş bir villada bulduğunu öne sürüyor.

SGARBI'DEN SUÇLAMALARA YANIT: 'CAHİLLER'

Sivri dili ve sık sık küfürlü ifadelere başvurmasıyla tanınan Sgarbi, tablo üzerinde tahrifat yaptığını iddia edenleri de ‘cahiller’ diye niteledi. Corriere della Sera gazetesinin ‘çalınan tablodan farklı hale getirmek için tablonun bir köşesine bir meşale eklettirdiği’ iddialarını hatırlatması üzerine Sgarbi, "Cahiller. Manetti'nin özelliği tam da budur, her yere mum koyar. Tablonun orijinali bana ait, diğeri ise kötü yapılmış bir kopya" dedi.

Sgarbi hakkında halen başka bir sanat eserini yasa dışı biçimde ihraç ettiği iddiasıyla bir soruşturma daha yürütülüyor. Sgarbi, Valentin de Boulogne'a ait 5 milyon euro değerindeki tabloyu, dolaşım belgesi ya da ihracat lisansı olmaksızın uluslararası pazarda satmaya çalışmakla suçlanıyor. Sgarbi ise tablonun orijinal değil kopya olduğunu iddia ediyor.

İddialar üzerine muhalefet partilerinden hükümete Sgarbi’nin görevden alınması çağrıları geliyor. Merkez-soldaki Demokratik Parti’den Temsilciler Meclisi Kültür Komisyonu üyesi Irene Manzi "Bunlar çok ciddi suçlamalar" dedi ve Başbakan Giorgia Meloni ile Kültür Bakanı Gennaro Sangiuliano’ya "Sgarbi’yi korumayı bırakın" çağrısı yaptı. 5 Yıldız Hareketi de Sgarbi'nin görevden alınması için parlamentoya önerge sunacaklarını açıkladı. (DIŞ HABERLER)