İtalya'da 33 Hindistanlı tarım işçisi 'kölelikten' kurtarıldı

İtalya polisi, emeği sömürülen ve kölelik şartlarında çalıştırılan 33 göçmen tarım işçisini tutuldukları çiftlikten kurtardığını, bu kişilere koruma, iş fırsatı ve yasal oturum sağlanacağını duyurdu.

Fotoğraf: Temsili/ Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İtalya polisi, ülkenin kuzeyinde kölelik koşullarında çalıştırılan 33 Hindistanlı tarım işçisini kurtardığını, işçilerin emeğini sömürdüğü ifade edilen iki şüphelinin yaklaşık yarım milyon eurosuna el koyduğunu açıkladı. İtalya'da Hindistanlı göçmen bir tarım işçisinin çalışırken kolunun kopması sonrasında işvereni tarafından evinin yakınında bir yerde yola bırakılmasının ardından ülkedeki işçilerin durumu bir kez daha gündeme geldi. Bu olayın ardından işveren polis tarafından gözaltına alınmıştı.

ÖDEME YAPILMADAN HAFTADA 7 GÜN, GÜNDE 12 SAAT ÇALIŞTIRILMIŞLAR

Reuters haber ajansının aktardığına göre, yaşanan son vakaya ilişkin bugün bir açıklama yapan İtalya polisi, aralarında Hindistanlı kişilerin de olduğu 'çete başlarının' İtalya'ya mevsimlik çalışma izniyle Hindistan'dan işçi getirdiğini, her birinden 17 bin euro ödeme talep ettiğini ve bu kişilere 'daha iyi bir gelecek' vaadinde bulunduğunu belirtti. 

Bu sistemle ülkeye getirilen işçiler ise sonrasında haftada 7 gün, günde 10-12 saat çalıştırılıyor ve saatte sadece 4 euro ödeme alıyordu. Öte yandan, söz konusu ödeme ise borçlarının sıfırlanmasına kadar bu kişilere verilmiyordu. Polis, göçmen işçilerin maruz bırakıldığı bu muameleyi 'kölelik' sözüyle anlattı. Polisin açıklamasına göre, bazı göçmen işçiler, kalıcı çalışma izni için ilave 13 bin lira ödeme yapabilmek adına ücretsiz çalıştırılmaya devam ediyordu. Polis, bu iznin ise hiç verilmediğini kaydetti. 

POLİS: GÖÇMEN İŞÇİLERE KORUMA VE YASAL OTURUM SAĞLANACAK

Soruşturma kapsamında emek sömürüsü şüphelilerine 'kölelik ve emek sömürüsü' ile bağlantılı suçlamalar yöneltildi. Polis, emeği sömürülen ve kölelik şartlarında çalıştırılan kişilere koruma, çalışma fırsatları ve yasal oturum belgeleri sağlanacağını açıkladı. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)