İtalya'da batan 'ajan teknesi': Kurtulup kaybolanlara ne oldu?

İtalya basını, Maggiore Gölü'nde üç ajanın öldüğü tekne kazasından kurtulanların kişisel eşyalarını alıp hızla olay yerini terk ettiğini yazdı. Tedavi görenlerle ilgili bir kayıt da bulunamadı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İtalya'nın Maggiore Gölü'nde 28 Mayıs'ta batan teknede ölen dört kişiden ikisinin eski bir Mossad ajanı, ikisinin ise İtalyan istihbarat görevlisi olduğunun ortaya çıkması, kazayla ilgili bazı bilinenler ve gerçekte ne olduğuna dair spekülasyonlara yol açtı.

BBC'den Sofia Bettiza'nın haberine göre, 23 kişinin bulunduğu teknenin seyir halinde olduğu Maggiore Gölü, İtalya'nın Lombardy ve Piedmont ile İsviçre'nin Ticino kantonu arasında yer alıyor. Lombardy bölgesinde, askeri ve sivil alanda kullanılan teknolojiler üreten şirketler bulunuyor. İsviçre'nin de birçok istihbarat servisi çalışanı için 'geçiş ülkesi' görevi gördüğü kabul ediliyor. Teknede bulunanlardan bazılarının bölgede evleri vardı.

'GİZLİ BİR İŞ TOPLANTISI' MI YAPIYORLARDI?

İtalya'nın Corriere della Sera gazetesine göre, söz konusu bölge, 'İtalya ve İsrail devletlerine seyahat özgürlüğünü garantileyen bir bölge' olma özelliği taşıyor. Kazayla ilgili çıkan ilk haberlerde 'turist teknesi'nin gezinti amaçlı olarak suya çıktığı belirtilmişti. Ancak, konuya ilişkin olarak büyük İtalyan gazetelerinde daha sonra yer alan haberlerde, İtalyan ve İsrailli ajanların teknede 'gizli bir iş toplantısı' yaptığı iddiaları yer aldı.

'30 SANİYEDE ÜZERİMİZE KIYAMET ÇÖKTÜ'

Ölenler arasında ajanların olduğunun ortaya çıkmasının ardından savcı Carlo Nocerino, gerçekte ne olduğunu ortaya çıkarmakla görevlendirildi. Nocerino teknedekilerin 13'ünün İtalyan istihbarat görevlileri, 8'inin de İsrailli ajanlar olduklarını duyurdu. Sadece teknenin kaptanı Cladio Carminati ve Rus eşi istihbarat servislerinde çalışmıyordu.

15 metrelik tekne, bir doğum günü kutlaması için kiralanmıştı. Ancak gezinti sırasında aniden fırtına çıktı ve kaptanın tanıklığına göre tekne hızı saatte 70 kilometreyi bulan rüzgara dayanamadı. Kaptan Carminati o anları Corriere della Sera'ya şöyle anlattı: "30 saniye kadar kısa bir sürede üzerimize kıyamet çöktü. Tekne alabora oldu ve suya düştük." Carminati, hava durumunda fırtına öngörülmediğini de ekledi.

'İSRAİL BASINI OLAYA YER VERMEKTEN KAÇINIYOR'

Kaptan tekne kazasına neden olmak ve kasten öldürme gibi olası suçlardan sorgulanıyor. Kaptanın olayda ölen eşi Rus Anna Bozhkova 50 yaşındaydı ve İtalya'da oturma izni bulunuyordu. Hayatını kaybeden iki İtalya gizli servis çalışanının isimleri ise Tiziana Barnobi ve Claudio Alonzi'ydi. Olayda ölen dördüncü kişi ise 50 yaşındaki emekli Mossad ajanı Simoni Erez'di. İsmi İtalyan gazetelerinde yer alsa da İsrail basını olaya yer vermekten kaçınıyor.

Teknedeki diğer kişiler ise teknenin alabora olup batmasının ardından kıyıya yüzmeyi başardı ya da çevrede bulunan teknelerce kurtarıldı. Ölümlerin tümünün sebebinin 'boğulma' olduğu açıklandı ancak İtalyan gazeteleri ölenlere otopsi yapılmadığı bilgisini paylaştı.

KURTULANLAR HIZLA BÖLGEYİ TERK ETTİ

Kazanın merak uyandıran bir diğer öğesi de, İtalyan basınına göre, kurtulanların hızla bölgeyi terk etmesi oldu. İtalyan gazeteleri kurtulanların otel odalarından ya da tedavi gördükleri hastaneden kişisel eşyalarını alıp hızla olay yerini terk ettiğini yazdı. Hastanelerde tedavi görenlerle ilgili bir kayıt da bulunamadı. İsrailli ajanlar kiralık araçlarını bırakıp kazandan bir gün sonra yani Pazartesi günü, kendilerini Milan'dan alan bir İsrail uçağı ile ülkeyi terk etti.

Teknede bulunan diğer kişilerin kimlik bilgileri açıklanmadı ancak savcı Nocerino, BBC'ye verdiği bilgide, sadece ölenlerin isimlerinin açıklanmasının normal bir uygulama olduğunu söyledi. İsrail Başbakanlığı'ndan Çarşamba günü yapılan açıklamada, ölen kişinin emekli bir Mossad ajanı olduğu doğrulandı. Açıklamada "Mossad, hayatını İsrail devletinin güvenliğine adamış profesyonel bir üyesini ve dostunu kaybetmiştir. Teşkilattaki hizmeti nedeniyle kimliği hakkında detaylı bilgi vermek mümkün değildir" denildi.

TEKNE FAZLA MI KALABALIKTI?

Batan tekne ise henüz gölden karaya çıkarılmadı. Savcı Nocerino bu nedenle soruşturmanın henüz tam olarak başlayamadığını söyledi. Savcı, "Şu an tekne gölün dibine oturmuş durumda ve çıkarmak iki, üç gün sürebilir" ifadelerini kullandı. Nocerino, ayrıca teknenin 15 yolcu kapasitesi olduğuna ve teknede buna ek 8 kişi daha bulunduğuna dikkat çekti.

Teknenin kalabalık olmasının kaptanın kötü hava koşullarında manevra yapmasını zorlaştırmış olabileceği de ifade ediliyor. Teknede kapasitesinden fazla yolcu bulunması ve kötü havada suya çıkmış olması da soruşturma dosyasında cevap aranan sorulardan. Kazayla ilgili birçok cevapsız soru olduğundan, spekülasyonlar da sürecekmiş gibi görünüyor. İtalyan jandarması da soruşturmaya destek veriyor. (BBC Türkçe)