İtalya'dan mülteci taşıyan donanma gemisi yeniden Arnavutluk'ta
Roma Mahkemesi'nin kararı üzerine tüm mültecilerin İtalya'ya geri gönderildiği Arnavutluk'taki iki merkeze, bugün İtalya'dan sekiz mülteci daha gönderildi.
DUVAR - İtalya'nın başkenti Roma'da bir mahkemenin daha önce Arnavutluk'a gönderilen mülteciler hakkında verdiği karar sonrası İtalya, donanma gemisi 'Libra' ile Arnavutluk'a yeniden mülteci gönderdi. Libra, bugün Arnavutluk'taki limana demirledi.
Roma Mahkemesi, 18 Ekim Cuma günü aldığı kararda, mültecilerin geldikleri Bangladeş ve Mısır'ın 'güvenli ülke' statüsünde olmaması sebebiyle, İtalya'nın Arnavutluk'la vardığı anlaşma kapsamında burada oluşturulan iki merkezde tutulmalarını onaylamamıştı. Bunun üzerine merkezlerde tutulan mülteciler İtalya'ya geri gönderilmişti.
SEKİZ MÜLTECİ, ÇARŞAMBA GÜNÜ YOLA ÇIKMIŞTI
Reuters haber ajansının aktardığına göre, küçük bir grup mülteciyi taşıyan İtalya donanma gemisi, 8 Kasım Cuma günü Arnavutluk'ta limana demirledi. Bir Reuters muhabiri, geminin bugün yerel saatle 08.00 öncesinde limana ulaştığını aktardı. Buna göre, Lampedusa Adası yakınlarından 'kurtarılan' sekiz mülteci, çarşamba günü gönderilmişti.
Öte yandan, İtalyan askeri yetkililer, Arnavutluk'a gönderilen mültecilerin hangi ülkeden olduklarını açıklamadı. İtalya basınına göre, Giorgia Meloni'nin başbakanlığındaki hükümet, diğer ülkelere göre 'daha istikrarlı' addedildiği için Tunuslu mültecilere odaklandı.
Ne olmuştu?
İtalya'nın faşist Başbakanı Giorgia Meloni ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama'nın 6 Kasım 2023'te Roma'da imzaladıkları anlaşma, İtalyan güvenlik güçleri tarafından Akdeniz'de kurtarılan mültecilerden bir bölümünün Arnavutluk'a nakledilmesini ve iltica taleplerinin incelenmesi sürecinde burada kalmalarını öngörüyor. Söz konusu anlaşma, Avrupa merkezli sivil toplum kuruluşlarının arama kurtarma gemileri tarafından kurtarılan mültecileri, reşit olmayanları, hamileleri ve savunmasız kişileri kapsamıyor.
Anlaşma çerçevesinde İtalya, Arnavutluk'un kuzeybatısındaki Şingin Limanı'nda ilk kabul merkezini kurdu ve Gjader bölgesinde ise sonraki prosedürler için tesis ve geri gönderme merkezi oluşturdu. İtalya ile Arnavutluk arasındaki bu protokol, Avrupa Birliği (AB) ülkesinin, kendisine gelen mültecileri, Birlik üyesi olmayan başka bir ülke toprağına göndermesini düzenleyen ilk anlaşma özelliğini taşıyor. Anlaşmayla oluşturulan bu tesislere yönelik, İtalyan ve yabancı basında yayımlanan bazı haber ve yazılarda ABD'nin Küba yakınındaki askeri hapishanesine atıfla yeni Guantanamo' eleştirileri yöneltilmişti.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)