İtalya'dan sonra İzmir'de esnaftan sivil itaatsizlik: Restoran hizmete başlıyor

İtalya'da korona virüsü önlemlerine karşı işletmecilerin başlattığı sivil itaatsizlik eylemi "#ioapro'nun (ben açıyorum) bir örneği de İzmir'de ortaya çıktı. Karşıyaka'da bulunan Girit Adası Et ve Balık Evi isimli restoranın işletmecileri "Yakında kaybedecek hiçbir şeyimiz kalmayacak" diyerek "Mart'tan itibaren müşteri kabul edeceklerini" duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR - İçişleri Bakanlığı, 20 Kasım'da başlayan yeni korona virüsü tedbirleri kapsamında restoran, lokanta, pastane, kafe, kafeterya gibi işletmelerin yalnızca paket servis veya gel-al hizmeti vereceğini açıklamıştı. 'Şartlara uygun olmayan' binlerce işyerinin kepengi aylardır kapalı.

'YAKINDA KAYBEDECEK BİRŞEYİMİZ KALMAYACAK'

İtalya’da benzer bir durumla karşı karşıya kalan binlerce restoran sahibi önlemlere karşı sivil itaatsizlik hareketi başlatarak 15 Ocak’ta kepenk açmaya başladı. Sosyal medyada üzerinden '#ioapro' (ben açıyorum) etiketiyle büyüyen harekete 50 bin civarında restoran katılırken, İzmir'de de benzer bir sivil itaatsizlik örneği gelişti. Karşıyaka’nın Mavişehir bölgesinde faaliyet gösteren Girit Adası Et ve Balık Evi, ‘’kısıtlamaların nedensiz ve haksız şekilde yürütüldüğü’’ ifadelerinin yer aldığı bir mesaj yayınlayarak 1 Mart’ta hizmet vermeye başlayacaklarını duyurdu.

HES kodu ve masa sınırlamasıyla müşteri kabul edileceği bilgisini paylaşan restoran işletmecileri, diğer meslektaşlarını da İtalya'da başlatılan bu barışçıl sivil itaatsizlik eylemine katılmaya davet etti. Mesajda, ‘’Unutmayalım, yakında kaybedecek hiçbir şeyimiz kalmayacak’’ ifadelerine yer verildi.

'VERİLEN DESTEKLER YETERSİZDİ'

Restoran sahibi Hakan Özgüler aldıkları kararı ve nedenlerini Gazeteduvar'a anlattı. Geçen yıl mart ayında başlayan kapanma sürecinden itibaren ciddi sıkıntılar yaşadıklarını ifade eden Özgüler, şunları söyledi: "İlk üç ay sıkıntılı geçti ve hiç faaliyet gösteremedik. Paket servis ile dengelemeye çalıştık. 1 Haziran'dan sonra zaten bizim müşteri profilimiz de yazlık bölgelere kaydı. Bu süreçte belirsizlik hakimdi. Kiralarla ilgili bir destek yoktu zaten, sonrasında verilen destekler de çok yetersizdi. Tek olumlu olan kısa çalışma ödeneği idi. Çalışan kadromuzu koruma adına yararlı oldu. Kendimiz de üzerine ilave yaparak personelimizi koruduk"

'ÇOK SIKINTILI BİR SÜREÇ YAŞADIK'

Pandemiden önce de alkole yapılan aşırı zamlar nedeniyle işlerinin azaldığını ifade eden Hakan Özgüler, Kasım ayında gelen yeni yasaklarla birlikte belirsiz bir sürece sürüklendiklerini söyledi. İşletme sahiplerinin durumunun daha da kötüye gittiğini ifade eden Özgüler, "Biz kışın iş yaparız daha çok. Kasım ayında yeniden belirsiz bir sürece girdi. Çok kötü durumdayız. Herkes araba, ev satıyor. İflas edenler var. Şu an izin verseler yüzde 25 açamayacak durumdadır. Tedarikçilere olan borçlarından dolayı herkes icralık. Mülk sahipleri ile kiracı olanlar karşı karşıya geldi. Çok sıkıntılı bir süreç yaşadık" diye konuştu.

 Özgüler, 1 Mart'ta hizmete başlayacaklarını duyurmalarının ardından esnaftan bekledikleri desteği bulamadıklarını da sözlerine ekledi.