İTD’den İzmir Şehir Tiyatrosu yorumu: Danışma kurulu geri geldi, yönetmelik değişti, kentin dinamikleri göz ardı edildi

İzmir Tiyatrolar Derneği’nden (İTD) Özgür Başkaya, tiyatro açısından kentin dinamiklerinin göz ardı edildiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR – 31 Mart yerel seçimleri sonrası görevden almalarla gündeme gelen İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde (İzBB), Şehir Tiyatrosu’nun Kurucu Genel Sanat Yönetmeni Yücel Erten de haziran ayında görevden alındı.

İzBB Başkanı Cemil Tugay’ın göreve başladığı ilk günden itibaren randevu talebinde bulunan Erten’e, 74 gün sonra bir bürokrat aracılığıyla görevden alındığı ve başka bir sanat yönetmeniyle yola devam edileceği bildirildi.

Görevden alınması sonrası sosyal medya hesabı üzerinden sürece dair bir yazı yayınlayan Erten, Tugay’ın davranışını eleştirerek, “Önce bu kararın değil ama, bu davranışın adını koymak gerek: Bu davranış, bir Sanat Kurumunu küçümseyen bir özensizliktir” dedi. Erten, “İzmir Şehir Tiyatrosu’nun Genel Sanat Yönetmeni ile görüşmemek; nezâketle de bağdaşmaz, saydamlıkla da. Yöneticilikten çıkar, siyasetçinin sanat kurumları konusundaki bakış ve davranış şablonunun, hazin fotoğrafı olur” ifadelerini kullandı.

‘ERTEN’İN GÖREVDEN ALINMASI SONRASI YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİNE DE GİDİLDİ’

İzmir Tiyatroları Derneği Yönetim Kurulu üyesi tiyatrocu Özgür Başkaya, Şehir Tiyatrosu konusunda yaşanan karmaşaya dikkat çekti. Son süreçte bir yönetmelik değişikliğine de gidildiğini belirten Başkaya, “Erten’in görevden alınmasından sonra bir yönetmelik değişikliğine gidildi. Söz konusu yönetmelik değişikliği meclisten geçti. Böyle bir yönetmelik değişikliğine neden ihtiyaç duydular? Öncelikle bunu sormak gerekiyor” dedi.

‘DANIŞMA KURULU KİMLERDEN OLUŞUYOR KİMSE BİLMİYOR’

Bu yönetmelik değişikliğinin kendi içerisinde ciddi sorunlar barındırdığının altını çizen Başkaya, “Şehir tiyatrolarının özerk olması istenirken neden belediye bürokratlarının hakimiyeti artırıldı? Bunlar tartışılması gereken konular. Öncesinde Şehir Tiyatroları Genel Sekreter’e bağlıydı. Şimdi Kültür Sanat Daire Başkanlığı’na bağladılar. Bu durum bu işi atıl bir hale getirmek istemenin sonuçlarıdır. Bütün bunların dışında da yeni bir danışma kurulu oluşturulmuş. Bu danışma kurulunun kimlerden oluştuğu halen daha açıklanmadı. 7 kişilik danışma kurulunun 11 kişiye çıkarıldığına dair de söylentiler var. Bunların nedeni nedir kimse bilmiyor” diye konuştu.

‘ŞEHİR TİYATROSU’NDA İŞLERİN İYİ GİTMEDİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ’

Sanat ve tiyatro adına yapılan uygulamalarda kentin dinamiklerinin göz ardı edildiğini ifade eden Başkaya, “Sanat yönetmenini görevden alıyorsunuz, ki alabilirler hukuki bir sorun yok. Ama tiyatro açısından kentin dinamiklerine sorma ihtiyacı dahi duymuyorlar.  Siz üç yılda yeni bir Şehir Tiyatrosu kuramazsınız. Diğer bir noktada da ister sevin ister sevmeyin Yücel Erten vasfında bir sanat yönetmeni oluşacak mı bilmiyoruz. Danışma kurulunun ne yapacağı da bilinmiyor. Şehir Tiyatroları üzerinde bir vesayet mi oluşturacak? Danışma Kurullarının olmaması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Yücel Erten dönemi de dahil olmak üzere Şehir Tiyatrosu’nun kentin bileşenlerine duyarsız kaldığını da belirten Başkaya, son olarak şunları kaydetti;

“Şehir Tiyatrosu’ndaki, işlerin iyi gittiğini düşünmüyoruz. Umarım düşüncemizin tersi olur. İTD yönetim kurulu olarak bütün derdimiz İzmir’in tiyatrosunun konkre bir hale getirilmesidir. Yücel Erten döneminde de İzmir tiyatroları ile ilgilenmedi. Amatör veya profesyonel tiyatrolar, köy tiyatroları, çocuk tiyatrosu Şehir Tiyatroları bunlarla ilgilenmedi. Şehrin tiyatrosu oluşturulmak isteniyorsa işin öznesi olan tiyatroculara soracaklar, kentteki tiyatrolara soracaklar. Şehrin tiyatrosunun bileşenlerine dahi sormadan tepeden inme bir sanat yönetmeni atayacaklar. Bu işler iyi işler değil. Hiçbir şekilde toplumsal dinamiklerle ilgilenmeyen üç beş kişinin nemalandığı işlere dönüşebiliyor”

Başkaya, danışma kurulunun bir an önce kimlerden oluştuğunun açıklanması gerektiğinin de altını çizdi.

Etiketler izmir tiyatro dernek