İtirafçıyı ailesi şikayet etti: Önce yalancı tanıklık ardından şantaj
Bitlis'te yalan ifadelerle onlarca kişinin yargılanmasına neden olan, daha sonra ifadesini değiştirmesi karşılığında para isteyen R.Ç.'yi savcılığa anne ve babası şikayet etti.
DUVAR - Bitlis Cumhuriyet Başsavcılığı'na 8 Kasım 2021 tarihinde giden S.Ç. ve M.Ç., oğulları R.Ç. hakkında 'tehdit ve şantaj' yaptığı iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. R.Ç., daha önce PKK'ye katılmış, bir süre sonra teslim olmuş ve etkin pişmanlıktan faydalanarak tahliye edilmişti. Kısa bir süre sonra devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak suçlamasıyla ayrı bir soruşturma kapsamında tekrar tutuklanan R.Ç.'nin, itirafçı olduktan sonra suçladığı kişilerden, ifadesini değiştirmesi karşılığında para istediği ortaya çıktı.
Baba S.Ç. ve anne M.Ç.'nin Bitlis Cumhuriyet Savcılığı'na verdiği suç duyurusu dilekçesine göre R.Ç. etkin pişmanlıktan faydalandığı dönemde PKK içerisindeyken tanık olduğunu ileri sürerek onlarca kişi hakkında ifade verdi. Bu kişiler hakkında dava açıldı, bazıları ise ceza aldı.
R.Ç., Bitlis 2’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen birçok dosyada tanık olarak dinlendi. İddiaya göre R.Ç. hakkında ifade verdiği ve aralarında akrabalarının da bulunduğu pek çok kişiden para istedi. Parayı verdikleri takdirde ifadesini değiştireceğini belirten R.Ç. para vermeye yanaşmayanları ise ifadesine daha farklı suçlamalar ekleyip ceza almalarını sağlayacağını belirterek şantaj yaptı. R.Ç.'nin bu yöntemle kaç kişiden para aldığı tespit edilemedi.
R.Ç. ikinci kez tutuklandıktan sonra ise şantaj yapmak istediği kişilere anne ve babasını göndermek istedi. Cezaevine ziyarete gelen ailesini, hakkında ifade verdiği kişilere yönlendiren R.Ç. bu talebi kabul etmeyen anne ve babasını ölümle tehdit etti. Anne ve baba bu şantaja aracılık etmek istemedikleri için savcılığa suç duyurusunda bulundu.
Oğlunun kendisini tehdit ederek arsasını ve evini zorla sattırdığını belirten baba S.Ç. suç duyusu dilekçesinde “Oğlum bu parayı harcayıp, bitirdi. Ondan sonra tekrar cezaevine girdi. Ben ve annesi kendisini cezaevinde ziyaret ettik. Ben kendim açık görüşte kendisiyle görüştüm. Bu görüşmelerde de benden sürekli para istedi. Ancak benim ekonomik durumum iyi olmadığından çok fazla yardımcı olamıyordum” dedi.
Baba S.Ç., suç duyurusu dilekçesinde oğlunun kendisine, haklarında ifade verdiği kişilerin isimlerinin bulunduğu bir liste verdiğini ve bu kişileri ziyaret ederek şantaja aracılık yapmasını istediğini anlattı:
“Ben kimseye iftira atmamasını söyledim. O da ‘Sen karışma ben ne yaptığımı biliyorum’ dedi. Ondan sonra birkaç kişiden para istediğini öğrendim. Kuzeni N.Ç, E.A, A.Y, ve V.A’dan para istediğini, para vermezlerse haklarında birçok yalan ifadede bulunacağını söylediğini öğrendim. İsimlerini saydığım şahıslarda para olduğunu ve özellikle bunlardan para istememi söyledi. Ancak ben bunu kabul etmedim. Bu yüzden beni tehdit ediyor. Annesi M.Ç de şahit. Bir defasında cezaevinde kapalı görüşte bana A.Y’den 8 bin lira almamı istedi. Fakat ben bunu A.Y’den istemedim. Eğer kapalı görüşte yapmış olduğumuz görüşmeler kayıt altına alınıyorsa doğru olduğunu anlaşılacak. Oğlum R.Ç, beni ve eşimi ölümle tehdit ediyor. Ayrıca birçok insan hakkında yalan beyanda bulunduğu için bizler de vicdan azabı çekiyoruz. Bu nedenle ben ve eşim, oğlumuz hakkında suç duyurusunda bulunmak istiyoruz.”
AVUKAT BURHAN AKSOY: YALAN İFADELERLE CEZA ALANLAR VAR
Avukay Burhan Aksoy, R.Ç.’nin tanık olarak ifade verdiği için yargılanan 10 kişinin davasına bakıyor. R.Ç, 60 kişi hakkında tanık ifadesi verdiğini, bu ifadeler nedeniyle bazılarının ceza aldığını belirten Aksoy, hakkında tanık ifadesi verdiği kişilerin R.Ç’yi tanıdığını, bazıları ise sadece bir kere gördüğünü söyledi.
KÜRT YAZAR VE ŞAİR GULGEŞ DERYASPİ 9 AY HAPİS YATTI
R.Ç’nin ifadesiyle tutuklanan isimler arasında Kürt yazar Gulgeş Deryaspi de var. R.Ç. PKK'ye katıldığı sırada 2012'de Gulgeş Deryaspi'yi Bitlis kırsalında gördüğünü ve ‘Mizgin kod adlı milis’ olduğunu iddia ediyor. Gulgeş Deryaspi bu ifade yüzünden 9 ay cezaevinde yatıyor. R.Ç. duruşma sırasında ise Gulgeş Deryaspi'yi tanımadığını söylüyor. Mahkeme, kod ismi sorunca, ‘Ben ne bilim. O kadar isim var ki, ezberleyemiyorum’ diye yanıt veriyor. Yalancı tanık R.Ç.'nin "Bitlis kırsalında gördüm" dediği tarihte Gulgeş Deryaspi'nin ameliyat olduğu ve hastanede yattığı ispatlandı.
R.Ç.’NİN SES KAYDINDA NELER VAR?
Bazı mağdurlar R.Ç ile yaptıkları telefon görüşmelerini kaydetti. R.Ç.'ya ait olduğu ileri sürülen kayıtlardan birinde iki kişi, R.Ç.'den V. isimli birisi hakkında verdiği tanık ifadesini geri çekmesi için ısrar ediyor. R.Ç. bu talebi önce kabul etmiyor. Ses kaydının devamında, R.Ç’nin telefonu çalıyor. R.Ç., arayan kişinin TEM'den (Terörler Mücadele Merkezi) olduğunu ileri sürüyor. R.Ç., ‘Amirim’ diye hitap ettiği kişiyle Tatvan sahilinde görüşmek üzere randevulaşıyor. Telefon görüşmesi bittikten sonra R.Ç., kendisini arayan iki kişiye şunları söylüyor: “Her şey bir telefona bağlıdır. Ararım, Cumhuriyet Başsavcısı devreye girer. Yine tek telefonla hal ederim. Bir günde 6 tane karar çıkarttırdım. Benim için sorun yok. Önüme geleni indiririm. Bana sınırsız yetki verdiler. Ben istesem, ifade verdiğim bütün isimleri bozarım. Tek kelimeyle.”
R.Ç’ye ait olduğu iddia edilen ses kaydında, R.Ç.’nin aynı zamanda husumetli olduğu kişiler hakkında da tanık ifadesi verdiği anlaşılıyor. Bazı akrabalarının isimlerinin üzerini çizdiğini, bir telefonla devleti Bitlis’e yığabileceğini söylüyor. R.Ç, aynı zamanda PKK’ye katılma gerekçesini de şöyle açıklıyor: “Dağa çıkacağım, sonra hepsini tarayacağım”. Öldürmeyi planladığı kişiler ise husumetli olduğu köylüsü ve akrabaları. Hatta R.Ç, bir gece düğünde köye geldiğini, pusu attığını ancak beklediği kişinin gelmediğini anlatıyor.
Ses kaydının sonunda ise R.Ç., V. hakkında verdiği ifadesini geri çekmeyi kabul ediyor. Bu sırada tekrar telefon çalıyor. R.Ç., bu sefer ‘Sayın müdürüm’ diye hitap ediyor. Ardından R.Ç., “Şimdi ben Terörle Mücadele’ye görüşmeye gidiyorum, dosyayı hemen silerler” diyerek görüşmeyi sonlandırıyor.