İYA: Gemi söküm işçilerinin yanındayız

Asbestli Gökhan Han gemisinin sökümüne ilişkin açıklama yapan İYA, insan yaşamı hiçe sayılarak denetimsiz sökümler yapıldığını belirtti, gemi söküm işçileri ile dayanışma içinde olduklarını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Asbest Söküm Uzmanları Derneği (ASUD) ve Ege İşçi Birliği (EİB), Aliağa'da 'Kılıçlar' gemi söküm şirketinin yaklaşık beş hafta önce söküm için getirdiği “Gökhan Han” isimli gemide asbest bulunduğunu açıkladı. İzmir Yaşam Alanları (İYA) da asbestli geminin Aliağa'da sökülmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Aliağa Gemi Söküm Bölgesi’nde yaşam hakları ve emeklerinin değeri için mücadele eden işçilerin yanında yer aldığını belirten İYA, yaşam alanlarının Avrupa’nın nükleer ve tehlikeli atık çöplüğü olarak kullanılmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

'SÖKÜMLER İNSAN YAŞAMINI HİÇE SAYARAK YAPILIYOR'

Sökümlerin insan yaşamını hiçe sayarak yapıldığının, denetim olmadığının ise defalarca kanıtlandığının altını çizen İYA, “Denetimsiz yapılan gemi sökümünün bilinen son örneği, Kılıçlar Gemi Söküm A.Ş.’de yaşanıyor. Bunun ilk örnek olmadığını biliyoruz. Ama son olması için mücadelemizi sürdüreceğiz. Kılıçlar Gemi Söküm işçileri kendilerine yasa ve ahlâk dışı olarak amosit türü asbestin kullandırıldığını belirletmiş ve suçüstü yaptırmışlar. Bu konuda yetkili uzman kuruluştan alınmış bilimsel, teknik ve standartlara göre oluşturulmuş rapor almışlar. Gemi sökümünde tamamen denetim dışı bırakılmıştır” ifadelerini kullandı.

'EMEK VE EKOLOJİ MÜCADELESİ BİR BÜTÜNDÜR'

Gemi Söküm Sanayicileri Derneği (GEMİSANDER) eski başkanı Adem Şimşek’ten bu yana denetimsizliğin daha da arttığı belirtilen açıklamada, kamu görevlilerinin bölgeyi denetlemekten çekindiği dile getirildi. Emek ve ekoloji mücadelesinin bir bütün olduğu vurgulanan açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi;

“İşçilerin ve emekçilerin yaşamlarından çalınmasını, emeğin köleleştirilmesini kabul etmemiz mümkün değildir. Buna izin veremeyiz. Gemi söküm işçilerinin tüm istemlerinin derhal karşılanmasını destekliyoruz. Gemi Söküm Bölgesi ve orada yapılan tüm söküm işlemlerinin TMMOB’un ilgili Odaları, Tabip Odası, Baro, ekoloji meclisleri ve işçi sendikalarının denetim ve olurlarıyla yapılabilmelidir. İzmir Yaşam Alanları mücadelelerinde gemi söküm işçileriyle dayanışmadadır." (DUVAR)