İYİ Parti açısından 'izaha muhtaç çelişki'
Seçimden önce CHP ile ittifak içinde olan İYİ Parti’nin seçimden sonra aldığı “hür ve müstakil” tavrın ardından eski ortağını hedef alan çıkışları için “İYİ Parti açısından izaha muhtaç bir çelişki” demek haksızlık olmayacak. Atılan adımlara, söylenen sözlere bakılırsa İYİ Parti farklılığını göstermek için bundan sonra da iktidardan çok ana muhalefete göre konum alırsa şaşırtmayacak.
Irak-Suriye, Lübnan ve Orta Afrika Cumhuriyeti’ne asker gönderme tezkereleri Meclis’in açılmasının hemen ardından gündeme alınan rutin başlıklardır. 1 Ekim’de çalışmalarına başlayan Meclis’te de ilk görüşülen konular arasında Irak-Suriye tezkeresi vardı.
En son 2 yıllığına uzatılan Irak-Suriye tezkeresine 2021 yılının ekim ayında AK Parti, MHP ve İYİ Parti “evet”, CHP ve HDP “hayır” oyu vermişti. Dün Meclis Genel Kurulu’nda yapılan görüşmelerin ardından da bu partilerin pozisyonu değişmedi ama CHP ile İYİ Parti arasında ilginç bir tutum tartışması yaşandı.
Tartışmayı İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu başlattı. CHP’nin tüm Irak-Suriye tezkerelerinde “yabancı silahlı kuvvetler” ibaresi bulunmasına rağmen 2015, 2017 ve 2019’da “evet”, 2021’de ve bugün “hayır” demesinin “CHP açısından izaha muhtaç bir çelişki” olduğunu söyledi. CHP’nin itiraz gerekçelerini “yapay” bulan Dervişoğlu “Irak-Suriye tezkeresine bugün yapay gerekçelerle “hayır” oyu vermek Türk Silahlı Kuvvetleri'nin şu anda kontrol ettiği binlerce kilometrekarelik alanı yeniden terör örgütlerinin inisiyatiflerine terk etmek anlamına gelir ki, bu son derece tehlikelidir” dedi.
Geçmiş tezkerelerde iktidarın dış politikasına sert eleştiriler getirirken, bu kez ana muhalefet partisini de hedefe koyan İYİ Partili Dervişoğlu’nun eleştirilerine CHP Grup Başkanvekili Burcu Köksal, “Bizim CHP olarak tavrımız, muhalefete muhalefet etmek değil; biz, daima iktidarın yanlışlarını eleştiririz, iktidara muhalefet ederiz” yanıtı verdi.
AK PARTİ VE MHP’DEN ALKIŞ
“Muhalefete muhalefet etmediğini, sadece durum tespiti” yaptığını söyleyen Dervişoğlu’nun, “Ama bu devlete, bu millete, bu cumhuriyete muhalefet edene muhalefet etmek benim asli görevlerimin arasındadır” sözleri AK Parti ve MHP’li milletvekillerinden de alkış aldı.
Dervişoğlu’nun CHP’nin 2 yıl önce de “hayır” oyu verdiği tezkere ile ilgili “izaha muhtaç çelişki” ifadelerini içeren açıktan eleştirisi akıllara İYİ Parti’nin aynı süreçte yaptığı açıklamaları getirdi. 2021 yılı ekim ayındaki Meclis Genel Kurulu tezkere görüşmelerinde İYİ Parti adına konuşan Ahmet Kamil Erozan partisinin “evet” oyu vereceğini açıklamış ama “yabancı asker” konusunu da şu sözlerle tutanaklara şöyle geçirmişti:
“Bu tezkerenin son bölümlerine geldiğinizde hâlâ yabancı askerlere atıfta bulunan bir bölüm var yani Türkiye’de konuşlandırılabilecek yabancı askerlerden bahsediliyor. Ha, bunun Patriot füzeleriyle ülkemizde bulunan yabancı askerler olabileceğini düşünmek mümkünse de bunun hâlâ böyle arkaik bir cümle olarak bunun içinde bulunması ister istemez kafamızdaki soruları biraz daha bulanık hale getiriyor ve ister istemez başka bir konjonktürde olsak dahi ‘Fransız mı, İngiliz mi, Amerikalı mı, Alman mı, Rus mu?’ diye kafamızda ünlem işaretleri oluşuyor.”
Seçimden önce CHP ile ittifak içinde olan İYİ Parti’nin seçimden sonra aldığı “hür ve müstakil” tavrın ardından eski ortağını hedef alan bu çıkışları için “İYİ Parti açısından izaha muhtaç bir çelişki” demek haksızlık olmayacak. Atılan adımlara, söylenen sözlere bakılırsa İYİ Parti farklılığını göstermek için bundan sonra da iktidardan çok ana muhalefete göre konum alırsa şaşırtmayacak. Bunun nasıl bir sonuç getireceğini ise ilk olarak yaklaşan yerel seçimlerde göreceğiz.
İMAMOĞLU, YAVAŞ TEPKİSİ
Magazin dünyasında klişe bir söz vardır, “Reklamın iyisi kötüsü olmaz” diye. Son dönem çıkışlarıyla gündemden düşmeyen İYİ Parti üzerine yapılan tartışmaları da böyle değerlendirenler var. İYİ Parti’nin bugünkü yönetiminde etkin rol alan bir yönetici, “Olumlu ya da olumsuz konuşulmak iyidir, doğru yoldayız” diyor.
İYİ Parti’nin 81 ilde aday çıkarma kararından geri dönüş olmayacağının sürekli altını çizen yöneticilerin anlatımına göre birçok il ve ilçe belediye başkanlığı için çok iyi adaylık başvuruları geliyor. Bu ilgi, “Partiye duyulan umudu gösteriyor” sözleriyle yorumlanıyor. Yapılan kamuoyu araştırmalarında da aldıkları karara dönük olumlu sonuçlar çıktığı anlatılıyor.
İYİ Partililer ülke genelinde aday çıkarma kararının ardından sık sık “Cumhurbaşkanı olarak ülkeyi yönetmeye aday gösterdiğiniz Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın karşısında aday çıkarıp ne diyeceksiniz?” sorusu ile karşılaştı. Bu soruyu bir kez daha yönelttiğimiz bir İYİ Partili ise, “Biz onlara yüksek oyla seçilme şansınız çok yüksek. ‘Gelin memleketi kurtarın’ dedik ama dikkate almadılar. Şimdi belediye başkanlığı koltuklarını korumak zorunda değiliz” diye yanıt veriyor.
Ceren Bayar’ın bugünkü haberine göre İYİ Parti aralık ayı başına kadar İstanbul ve Ankara başta olmak üzere tüm belediye başkan adaylarını açıklayacak. Ama seçim bitene kadar bu soru sorulmaya devam edilecek gibi görünüyor.
Beklenen konuşmanın yankıları: 'Ne olacaksa kısa sürede olacak' 31 Ekim 2024
Yeni çözüm süreci mümkün mü, AK Parti ve DEM'de neler konuşuluyor? 11 Ekim 2024
CHP anketi sonuçlandı: Ayağa kalkmaya beklentinin üzerinde destek 09 Ekim 2024
'İç cephe'nin şifreleri: Bahçeli ve Erdoğan ne yapmak istiyor? 04 Ekim 2024 YAZARIN TÜM YAZILARI