İYİ Partili Lütfü Türkkan MESEM projesindeki yolsuzluk iddialarını Meclis'e taşıdı
İYİ Partili Lütfü Türkkan, İzmit Atatürk Teknik ve Meslek Anadolu Lisesi’nde MESEM projesi kapsamında yaşanan 600 milyon liralık yolsuzluk iddialarını Meclis gündemine taşıdı.
DUVAR - İzmit Atatürk Teknik ve Meslek Anadolu Lisesi’nde yaşanan 600 milyon liralık yolsuzluk iddialarını TBMM gündemi taşıyan İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Kocaeli’de yaşananların şeytanın bile aklına gelmediğini ifade etti.
Türkkan, İzmit Atatürk Teknik Meslek Anadolu Lisesindeki vurgunun 600 milyon liraya ulaştığını, benzer durumun Gebze ve Başiskele’de yaşandığını iddia etti. İzmit’te 22 bin sahte kayıtın yanı sıra, Gebze’de sahte 10 bin kayıtla 250 milyonluk vurgun yapıldığını, Başiskele’de sahte 1500 kayıt düzenlendiğini savundu.
Konuyla ilgili Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğüne yapılan şikayetler hakkında yöneticilerin kovuşturmaya gerek duymadığını söyleyen Türkkan, Türkiye’deki kayıtların yüzde 40’ını oluşturan Kocaeli’nin Milli Eğitim Bakanlığı’nın dikkatinden kaçmadığını, Kocaeli İl Milli Eğitim ve adı geçen liselerde soruşturma yürüttüğünü belirtti.
Sahte kayıtlardan Kocaeli İl Müdürlüğü’nün ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerin tüm bu yaşananlardan ayrı tutulamayacağını ifade eden Türkkan, Bakan Yusuf Tekin’e “Bu işe göz yumanların bu olup bitenlerden haberi olmadığını sanıyorsanız ya çok safsınız, ya da Kocaeli’de o makamlarda oturanlar gerçekten çok saf” diyerek tedbir alınmasını istedi.
Türkkan, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e şu soruları yöneltti:
"1) Yaşanan suistimallerin önlenmesi adına MESEM Projesinin iptali ya da denetim ve kriterlerinin daha sıkı olduğu herhangi bir başka bir projenin uygulanması düşünülmekte midir? MESEM’in iptali düşünülmüyorsa, meydana gelebilecek usulsüzlük ve yolsuzlukların önlenmesi adına herhangi bir çalışma yürütülmekte midir?
2) Kocaeli genelinde MESEM kapsamında Ustalık Telafi Programına kayıt yaptıran sahte kişi sayısı kaçtır? Bu kişiler için Bakanlığın bütçesinden haksız yere ne kadar ödeme yapılmıştır?
3) Türkiye genelinde Ustalık Telafi Programına kayıt yaptıran kişi sayısının diğer sanayi şehirlerine kıyasla yüksek olması bakımından Bakanlığınız tarafından nasıl dikkate alınmamıştır?
4) Kocaeli’de yaşanan yukarıdaki yolsuzlukla ilgili olarak yapılan ilk ihbar İl Milli Eğitim Müdürü tarafından neden dikkate alınmamıştır? Yolsuzluk ortadayken kovuşturmaya gerek yoktur kararı nasıl verilmiştir?
5) Bakanlığınız tarafından yürütülen soruşturmanın selameti açısından yolsuzluğa göz yuman İl ve İlçe Milli Eğitim Yöneticileri hakkında herhangi bir tedbir kararı bulunmakta mıdır?
6) Sahte kayıtlarla yolsuzluk yapan okul yönetimleri organize olan firma sahipleri hakkında herhangi bir adli işlem başlatılmış mıdır?
7) Bakanlığınızın yüz milyonlarca lira zarara uğratılması karşısında, zararın karşılanması noktasında hangi adımlar atılmıştır? Atılmadıysa ortaya çıkan maddi kaybın telafisi nasıl karşılanacaktır?"