İZBAŞ öğrencileri işten çıkarmaya başladı

Bornova Belediyesi'nin şirketi İZBAŞ A.Ş., bünyesinde çalışan ve talepleri için örgütlenen üniversite öğrencilerini işten çıkarmaya başladı. Öğrenciler çıkarıldıklarını SGK'nin mesajıyla öğrendi.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR - İzmir'de Bornova Belediyesi'nin yüzde 99,27 paya sahip olduğu İZBAŞ A.Ş. bünyesindeki işletmelerde part-time çalışan üniversite öğrencilerinin günlük vardiyaları kasım ayında yarı yarıya azaltılırken, çalışan sayısı her vardiyada bire düşürüldü. 4-5 gün çalışabilen öğrencilerin çalışma süreleri ise 2-3 güne indirilirken, saatlik 14 lira civarında olan mesai ücreti ise enflasyonun çok altında bir zamla 18.90’a çıkarıldı.

DÜŞÜK ÜCRET, AZALTILMIŞ VARDİYA VE MOBBİNGE KARŞI ÖRGÜTLENDİLER

Yapılan görüşmelerin sonuçsuz kalmasının ardından öğrenciler, düşük ücret, azaltılmış vardiya ve mobbing'e karşı örgütlenmeye başladı. “İZBAŞ Öğrenci Çalışanları” adı altında örgütlenen öğrenciler, taleplerini şu şekilde sıraladı;

🔸Saatlik ücretlerimize enflasyon oranında zam yapılsın,
🔸Dört vardiyalı sisteme geri dönülsün,
🔸Mobbing'e son verilsin,
🔸İş yerlerinde cinsiyet eşitliği sağlansın,
🔸Maaşlarımıza yemek ücretleri eklensin,
🔸Taleplerini dile getiren hiçbir arkadaşımız kötü muameleye maruz kalmasın ve işten atılmasın.

İZBAŞ İŞTEN ÇIKARMALARA BAŞLADI

Öğrencilere SGK'den gelen mesaj.

Son olarak İZBAŞ A.Ş. yönetimi öğrencilere hiçbir açıklama yapmadan işten çıkarmalara başladı. Öğrenciler işten çıkarıldıklarını Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) üzerinden gelen kısa mesajla öğrendi. Gönderilen mesajda, “4A kapsamındaki sigortalılığınız belirli süreli iş sözleşmesinin sona ermesi nedeniyle 21.02.2022 tarihli işten ayrılış bildiriminiz işveren tarafından yapılmıştır. Sağlıklı ve güvenli günler dileriz” yer aldı.

''SÖZLEŞMENİ YENİLEYECEĞİZ' DİYE OFİSE ÇAĞIRIP İŞTEN ÇIKARDILAR'

Gazete Duvar'a konuşan İZBAŞ öğrenci çalışanlarından Fadime Özdemir, işten çıkarmaların devam edebileceğini ifade ederek, “İZBAŞ'ta aktif olarak çalışan 25-30 öğrenciyiz. Şu ana kadar SGK üzerinden işten çıkarıldığını öğrenen bir arkadaşımız var. Onun haricinde bir arkadaşımızı 'Sözleşmeni yenileceğiz' diye ofise çağırdılar. Ertesi gün ofise gittiğinde sözleşmelerin yenilenmeyeceğini ve bunun müdürün talimatı olduğunu öğreniyor. Başka bilgi vermiyorlar. Bu ve benzeri olay yaşayan üç arkadaşımız var. Bu süreç benzer şekilde SGK'den gelen mesajlarla devam edecek gibi görünüyor” dedi.

ÖĞRENCİLERE 'BİZİ DAHA KÖTÜ ZAMANLAR BEKLİYOR OLABİLİR' DEMİŞLER

Süreç içerisinde atılan adımların meselenin işten çıkarmalara gideceğini gösterdiğini söyleyen Özdemir, vardiyaların azaltıldığını ve vardiyalarda çalışan kişi sayılarının düşürüldüğünü belirtti. Temsilciler olarak yaptıkları görüşmede de herhangi bir sonuç alamadıklarını söyleyen Özdemir, İZBAŞ'ın öğrenci çalışanları olarak taleplerinin karşılanmasını istediklerini vurguladı. Özdemir, şöyle devam etti;

“Biz beş temsilci olarak gidip İZBAŞ yönetimiyle görüştüğümüzde benzer şeyler söylemişlerdi. 'Biz şu an ciro yapamıyoruz, kafeler çalışmıyor. Bu nedenle vardiyaları azaltıyoruz. Önümüzdeki günlerde bizi daha kötü zamanlar bekliyor olabilir' diye konuştular. Taleplerimizi karşılamak bir yana durumun daha kötüye gittiği bir durumla karşı karşıyayız. Her şeyden önce biz bilgilendirilmek istiyoruz. Ne Bornova Belediyesi ne de İZBAŞ yönetimi bize hiçbir bilgilendirme yapmadan bizim işimizle, ekmeğimizle ilgili kararlar alıyor. Taleplerimizin karşılanmasını istiyoruz”

Etiketler izmir bornova izbaş