İzBB Yayınları'nı kuran Raşit Çavaş görevden alındı: Gerekçe belli değil, dilekçelere cevap yok

Büyükşehir Belediyesi bünyesinde İzBB Yayınları'nı kuran Türkiye yayıncılığının önemli isimlerinden Raşit Çavaş, görevden alındı. Çavaş’ın görevden alınması ile ilgili herhangi bir gerekçe sunulmadı.

Fotoğraf: İzBB
Google Haberlere Abone ol

İZMİR - 31 Mart yerel seçimleri sonrası işten çıkarmalarla gündeme gelen İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde (İzBB) kamuoyu tarafından tanınan önemli bir ismin daha görevden alındığı ortaya çıktı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Yayınları’nı (İzBB Yayınları) kurup bir yılda 34 kitap yayımlayan İzBB Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Raşit Çavaş görevden alındı. Çavaş’a görevden alınma durumu ile ilgili herhangi bir gerekçe de sunulmadı.

50 YILLIK YAYINCILIK GEÇMİŞİ OLAN BİR İSİMDİ

50 yıldır yayıncılık alanında birçok çalışmada bulunan Çavaş’ın Oğlak Yayınları’nda 600, YKY’de bin 500 kitap yayımladığı biliniyordu. Çavaş, ayrıca Koç Üniversitesi Yayınları ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Yayınlarını kurmuş, son olarak da iki yıl önce birçok önemli ismin editör olarak yer aldığı İzmir Büyükşehir Belediyesi Yayınları’nı (İzBB) kurmuştu.

BAŞKAN CEMİL TUGAY KİTAP FUARI’NDA YAYINEVİNİ ÖVMÜŞTÜ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay da 19 Nisan’da gerçekleşen İzkitapfest - İzmir Kitap Fuarı’nın açılışını yaparak, İzBB Yayınları standını ziyaret etmiş, İzBB Yayınları ile yayıncılığa yeni bir soluk geldiğini ifade etmişti.

DİLEKÇELER CEVAPSIZ BIRAKILDI

Çavaş, görevden alınma gerekçesini öğrenmek amacıyla belediyenin ilgili birimlerine dilekçe verdi. Dört sayfadan oluşan dilekçede, “Büyük bir heyecan ve teşvikle İzmir'e ilişkin yayınları arttırmak amacıyla, 'Kurucu Genel Yayın Yönetmenliğini ve Yayın Kurulu Başkanlığı'nı üstlendiğim İzBB Yayınları'nda, görevime ilişkin tarafıma henüz bir bilgi verilmedi. İzmir, ülkemizin aydınlık yüzünü oluştururken, yazın dünyasına kazandırdığı kalıcı eserleriyle de dikkat çekici bir yapıya bürünmüştür. Görevime ilişkin kararınızın, yazılı olarak tarafıma iletilmesi hususunu olurlarınıza sunarım” ifadeleri yer aldı. Ancak Çavaş’ın bu talebi de yanıtsız bırakıldı.

‘BİR TEŞEKKÜR DAHİ EDİLMEDİ’

Görevden alınması sonrası Gazete Duvar’a konuşan Çavaş, yayınevinin kuruluş sürecini de hatırlatarak, ciddi bir yayınevi ve kurumsal kimlik çalışmaları yaptıklarını ifade etti. Çavaş, “Tunç Soyer döneminde Ekonomi Üniversitesi’ne yayınevi kurduğumu öğrenmişler ve beni Muğla’dan çağırarak bir yayınevi kurmamı istediler. Şu an günümüzdeki yayıncılık koşullarında birçok yayınevi bir yılda 35 kitap yayınlamıyor. Takip ediyoruz. Biz bir yılda sadece İzmir üzerine 35 kitap yayımladık. Bu kadar başarılı bir yayınevi oldu. Durum böyleyken bu yayınevinin genel yayın yönetmenini ‘Teşekkür ederiz’ dahi demeden görevime son verdiler. Kadrolar değişebilir, insanlar değişebilir ancak beni üzen durum bir teşekkür bile edilmemiş olmasıdır. Yoksa derdim, kadro ve benzeri durumlar değil” dedi.

‘HİÇBİR GEREKÇE SUNULMADI’

Son süreçte UNESCO’nun dergilerini yayımlama konusunda çalışmalarda bulunduklarını belirten Çavaş, şunları kaydetti;

“Nisan kitap fuarında kitapseverler dokuz günde 700 bin lira vererek ve binlerce İzBB Yayınları amblemli kitapları satın alarak kütüphanelerine koydular. Yayınevinde 2024-25 programı hazır. Program aynen uygulanırsa Ekim kitap fuarına 50 kitapla girilecek. Başkan göreve geldikten sonra yayınevini anlatma fırsatını vermedi. Beni ve yaptığım işleri bilmediğini sanıyorum. Yayınevinin de korunması gerektiğini düşünüyorum. Cambridge gibi uluslararası yayıncılardan telifler aldık. Kıymetli kitaplar ürettik. Bu çalışmaları 5 kişilik bir ekiple birlikte yaptık. Yine 8 kişilik çok önemli bir yayın kurulumuz vardı. Çok değerli insanlarla çalıştık. İşten çıkarılma konusunda hiçbir gerekçe de sunulmadı. 3 bin 4 binden fazla kitap yayınlamış bir insanı neden görevden aldıklarını bilmiyorum. Kurumun Mali İşler Müdürü ‘Efendim göreviniz sona erdi’ diyor. Bunun bir ayıp olduğunu düşünüyorum. Birçok yayınevi ile çalıştım ancak böyle bir durumla ilk defa karşılaşıyorum”