İzmir Barosu'ndan Soylu'ya tepki: Operasyon söylemi süreçten bağımsız değil

İzmir Barosu, Süleyman Soylu'nun barolar ve avukatları hedef gösteren söyleminin, süreçten bağımsız olmadığını belirtti ve 'eleştirileri bastırmak için yeni operasyon' yapıldığını kaydetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Diyarbakır Barosu'nun ardından İzmir Barosu da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun bugün sarf ettiği, "Ne zaman PKK'nın avukatları içeri tıkılır o zaman Türkiye'de PKK diye göreceksiniz bir şey kalmaz. Hedef onlardır. Bu kadar açık ve net” sözlerine tepki gösterdi. Açıklamada "Hedef gösteren açıklaması, mesleğimize yönelik ağır bir tehdittir" denildi.

İzmir Barosu'nun yazılı açıklamasında, söz konusu söylemin avukatlık mesleğini kriminalize etme ve savunma hakkına yönelik ağır bir tehdit oluşturduğu belirtildi. Soylu'nun başta Anayasa olmak üzere yasal düzenlemelere ve uluslararası sözleşmelere açıkça aykırı tam kanunsuz ve tam hukuksuzlukla malul benzeri açıklamalarının yeni olmadığı hatırlatıldı.

Açıklamada Soylu'nun 'hukuk güvenliğini ortadan kaldıran' talimatlar verdiği, uyuşturucu ve mafyatik suçlar nedeniyle soruşturulan kişilerle fotoğraflarının olduğu anımsatılarak, "Hukuk dışı, denetimsiz ve keyfi yönetimde ısrar edenlerin; bilhassa yasa dışı yöntemlerinin ifşa olduğu dönemlerde, kendilerine yönelik eleştirileri bastırmak için 'yeni operasyon' ihtiyaçları, bilindik bir yöntemdir" ifadelerine yer verildi.

'SEÇİM SÜRECİNDEN BAĞIMSIZ DEĞİL'

Seçim döneminde, "serbest seçim" ilkesini ortadan kaldıracak şekilde iktidar olanakları ile seçmen iradesinin manipüle edilmesi, oy kullanma, sayım süreçlerinde çok sayıda hukuksuz yöntemlerin uygulanması vb. hukuksuzluklar karşısında, avukatların ve baroların seçim güvenliğindeki rolünün büyük önem taşıdığı kaydedilen açıklamada, demokratik hukuk devleti ilkelerini üstün tutan, halkın savunma hakkının taşıyıcısı olan barolar ve avukatlık mesleğine yönelik 'operasyon' söyleminin, bu süreçten bağımsız olmadığına yer verildi.

'AĞIR BİR TEHDİT'

Mezepotamya Ajansı'nın haberine göre açıklamada, avukatların, iktidar tarafından sıklıkla hedef gösterilerek, baroların parçalanmasına kadar giden ağır saldırıların da AK Parti iktidarı eliyle gerçekleştirildiği belirtilerek, "İçişleri Bakanının, savunma mesleğini hedef gösteren bu açıklaması, mesleğimize yönelik ağır bir tehdittir. Avukatlar müvekkilleri ile özdeşleştirilemez, avukatlık mesleği kriminalleştirilemez, avukatlık görevini yapanlar her türlü hukuksuz müdahaleye ve bilhassa siyasi iktidarların hukuksuz müdahalelerine karşı mesleki güvence altındadırlar" diye belirtildi. 

'KABUL ETMİYORUZ'

Açıklamanın devamında, İzmir Barosu olarak yargının kurucu unsurlarından bağımsız savunmayı serbestçe temsil eden, tüm yurttaşların adalete erişiminin ve adil yargılamanın güvencesi olan avukatlık mesleğine yönelik hedef gösterici söylemleri kabul etmedikleri vurgulandı.  (HABER MERKEZİ)