İzmir Büyükşehir Belediyesi: 355 yangından 325'i başlangıç aşamasında söndürüldü

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kurban Bayramı tatilinin başladığı 15 Haziran ile 18 Haziran tarihleri arasında çıkan 355 yangından 325'inin başlangıç aşamasında söndürüldüğünü açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Küresel iklim krizi, artan sıcaklıklar, ormanlar üzerinde ciddi bir tehdit oluştururken son bir haftada İzmir'in Bayındır, Menemen, Bornova, Balçova, Menderes ilçelerinde art arda orman yangınları yaşandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, her yaz olduğu gibi yaz aylarında artan yangınlara karşı önlemlerini artırdı. 30 ilçede 24 saat 62 istasyonda 300 araç ve 3 vardiya bin 95 yangın söndürme personeli ve 900'e yakın orman gönüllüsü ile birlikte olası yangınlara karşı hazırlıklı olan İzmir İfaiyesi, orman köylerinde ve kırsal alanlarda yangınlara hızla müdahale etmek için nöbet noktalarında konuşlandırıldı. Kurulan Akıllı İhbar Sistemi ile de ormanlık bölgeler yapay zeka teknolojisi ile kontrol altında tutuluyor.

İzmir İtfaiyesi bayram süresince 62 İtfaiye İstasyonu'nda vardiyalı olarak görevli 480 personel ile hizmet verdi. 15 Haziran ile 18 Haziran tarihleri arasında 355 yangın çıktı. Bunların yüzde 98'inin insan, yüzde 2'sinin  ise doğal sebeplerden çıktığı belirlendi. Bu süre içinde çıkan 7 orman yangınına İzmir İtfaiyesi, Orman İtfaiyesi ile birlikte müdahale etti. Bu yangınlardan 325'i başlangıç aşamasında söndürüldü.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin geliştirdiği Acil İhbar Sistemi ve Acil İzmir Mobil uygulaması ve köylere dağıtılan tankerler yangına erken müdahalede etkili oldu. Yangınların büyük oranda çıkma sebebinin söndürülmemiş sigara izmariti ve mangal ateşinden kaynaklandığı belirtilirken, yurttaşların anız ve bahçe temizliği için ateş yakmamaları istendi. 15-18 Haziran tarihleri arasında 21 otluk alanda başlayan yangınların işyeri, orman, bağ/bahçe gibi alanlara sıçradığı görüldü. Kırsal alanlarda fabrika/depo/iş yerleri çevrelerinde bulunan otların temizlenmemesinin de büyük tehlike yarattığı belirtildi. Artan hava sıcaklıkları nedeniyle klima ve elektronik cihazların çok çalışmasının trafo ve elektrik kaynaklı yangınlara da neden olduğu vurgulandı.

Bayram tatilinin ilk dört gününde çıkan 355 yangının dağılımında sıralama 220 ot yangını, 20 ev yangını, 16 çöp konteyner yangını, 15 çöplük kuru atık yangını, 13 ağaç yangını ve 11 orman yangını şeklinde oldu.