İzmir Büyükşehir'den Körfez'de kötü koku ve balık ölümlerine ilişkin açıklama

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Körfez'de son günlerde artan kötü koku ve balık ölümlerine ilişkin açıklama yaptı: Plankton patlamasıyla sudaki çözünmüş oksijen miktarının oldukça azalması...

Fotoğraf: AA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İzmir'in yıllardır çözülemeyen sorunu Körfez'deki kirlilik günden güne artmaya devam ediyor. 

Son günlerde kent merkezinde dayanılmaz boyutlara ulaşan kötü koku ve binlerce balık ölüsünün kıyıya vurmasının ardından Büyükşehir Belediyesi'nden açıklama geldi. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Körfez'de görülen balık ölümleri ve kötü kokunun deniz suyu sıcaklıklarının yükselmesi sonucu tek hücreli canlı (plankton) popülasyonun artışından kaynaklandığını duyurdu.

Belediyeden yapılan açıklamada, deniz suyu sıcaklığının küresel ısınma ve iklim değişikliği etkisiyle artarak 29 dereceye ulaştığı, bu ortamın da "Dinoflagellate Gymnodinium" cinsi tek hücreli canlıların (planktonların) popülasyonunda ani artışları beraberinde getirdiği belirtildi.

Sudaki oksijen oranının düşmesiyle başlayan plankton ölümlerinin kötü kokuya neden olduğunun kaydedildiği açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Ayrıca bu canlıların popülasyonundaki aşırı artış, bulundukları suyun yüzeyinin kızılımsı-kahverengi bir görünüme bürünmesine de neden olmaktadır. Bununla birlikte plankton patlamasıyla sudaki çözünmüş oksijen miktarının oldukça azalmasının balıkların ölümüne sebebiyet verdiği düşünülmektedir. İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı tarafından gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Deniz Koruma Şube Müdürlüğümüz de hem deniz süpürgesi hem de karadan temizlik çalışması yapmaktadır."

 

(HABER MERKEZİ)