İzmir Kentinin Sağlık Hakkına Sahip Çıkıyoruz Platformu kuruldu

İzmir'de bir araya gelen sağlık örgütleri, İzmirlilerin sağlık hakkı için İzmir Kentinin Sağlık Hakkına Sahip Çıkıyoruz Platformu'nu kurduklarını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir'de sağlık örgütleri, yaşam savunucuları ve hukukçular, halkın sağlık hakkına sahip çıkmak ve şehir hastaneleri sürecini izlemek amacıyla "İzmir Kentinin Sağlık Hakkına Sahip Çıkıyoruz Platformu" kurulduğunu açıkladı. Platformun kuruluş deklarasyonu İzmir Tabip Odası konferans salonunda düzenlenen basın toplantısı ile duyuruldu. Toplantıda bütün kurumlar adına konuşan İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, Türkiye’de 1980’li yıllara uzanan özelleştirme girişimlerinin Sağlıkta Dönüşüm Programı ile en üst düzeyde hayata geçirildiğini söyledi.

Sağlık hakkının bir insan hakkı olmaktan çıkarılıp, bir ticari faaliyet alanına dönüştürüldüğünü ifade eden Çamlı, insan odaklı değil, kâr odaklı bir sağlık sisteminin hayata geçirilmeye başlandığını kaydetti. 2005 yılında, dönemin başbakanı tarafından gündeme getirilen şehir hastanelerinin ise Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın geldiği son nokta olduğunu söyleyen Çamlı, 2013 yılında çıkarılan yasa ile şehir hastanelerinin yasal alt yapısının oluşturulduğunu, "böylece kamu kaynaklarının da yandaş şirketlere peşkeş çekmenin yolunun açıldığını" ifade etti.

'BİR YILLIK KİRA MİKTARI İLE 14 ŞEHİR HASTANESİ YAPABİLMEK MÜMKÜN'

Planlanmasından yapımına işletmesinden bakımına kadar özel sektör tarafından yapılan ve devlete fatura edilen şehir hastanelerinin kamu yararına bir planlanma olmadığını ifade eden Çamlı, şunları söyledi;

“Halen 13 tane şehir hastanesi açılmış durumdayken bu 13 hastane için ödenen yıllık kira bedelleri Sağlık Bakanlığı bütçesinin yüzde 20’sini oluşturmaktadır. Sadece bir yıllık ödenen toplam kira miktarı ile kamu kaynaklarıyla yapılan Erzurum Şehir Hastanesi gibi 14 şehir hastanesi yapabilmek mümkündür. Bu hasta garantili kira ödemeleri 25 yıl devam edecek olup, ülkenin geleceği adeta ipotek altına alınmıştır. Yapımı kamu özel ortaklığı ile tamamlanan ve devam eden toplam 18 şehir hastanesi için 25 yılda 81 milyar dolar ödeneceği hesaplanıyor. Bütün bu konular devlet sırrı olarak kamuoyundan saklanmakta şehir hastaneleri ile ilgili finansman ya da diğer konularda kamuoyuna aydınlatıcı açıklamalar yapılmamaktadır”

'İZMİR HALKININ SAĞLIKLI YAŞAM İHTİYACINA KARŞILIK VEREMEYECEK'

2015 yılında İzmir’de temeli atılan 2060 yataklı İzmir Şehir Hastanesi’nin 2018 de açılması beklenirken halen açılmadığını belirten Çamlı, sürekli olarak ertelenen, bir türlü bitirilemeyen şehir hastanesi konusunda kamuoyuna gerçekçi bir bilgilendirme yapılmadığının altını çizdi. Yapılmakta olan söz konusu hastanenin, gerek yer seçimi gerekse yatak kapasitesi açısından İzmir halkının sağlıklı yaşam ihtiyacına karşılık veremeyeceğini belirten Çamlı, “Hastanede yatan hastalar, çalışanlar ve poliklinik hizmeti almak için gelecek insanlar düşünüldüğünde yaklaşık 40 bin kişinin bu alana günlük hareketi söz konusu olacaktır. Halkın şehir hastanesine ulaşımında ciddi sorunlar yaşanacağı bir gerçektir. Özellikle acil hastaların ulaşımında sorun yaşanacağı gibi diğer hastalar içinde ek masraf ve zaman kaybına yol açacaktır. Şehir planlaması, mekânsal etkiler yanında sosyal, ekonomik ve çevresel boyutları dikkate alınmadan gerçekleştirilemez” dedi.

'KÖKLÜ HASTANELER KAPATILMA RİSKİ İLE KARŞI KARŞIYA'

Şehir hastanesinin açılmasıyla yıllardır İzmir halkına sağlık hizmeti veren köklü hastanelerin kapatılma riski ile karşı karşıya olduğunu ifade eden Çamlı, hangi hastanelerin kapatılacağı, bu hastanelerdeki sağlık personelinin durumları gibi konularda belirsizliklerin sürdüğünü, sağlık emekçilerinin bu durumdan kaygılı olduğunu belirtti.

İzmir halkının sağlık hakkını savunmak ve süreçlerde kamu yararını korumak adına bir araya gelerek bu platformu oluştuklarını söyleyen Çamlı, “Şehir hastaneleri sürecini yakından izleyecek, konuya ilişkin öneri ve itirazlarımızı kamuoyu ile paylaşacağız. İzmir kenti yöneticileri, halkın temsilcileri ile iletişimi artırarak en geniş platformlarda tartışma ortamları oluşturacağız. Kamu kaynaklarının israfına, kamu alanlarının talanına karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Şehir hastaneleri süreci ile oluşturulan Truva atının kentimize zarar vermesine engel olacağız” dedi. (DUVAR)

İzmir Kentinin Sağlık Hakkına Sahip Çıkıyoruz Platformu’na katılan kurumlar

İzmir Tabip Odası

İzmir Dişhekimleri Odası

İzmir Eczacı Odası

İzmir Barosu

TMMOB İzmir İKK

DİSK Ege Bölge Temsilciliği

KESK İzmir Şubeler Platformu

Genel Sağlık İş Sendikası İzmir Şube

SES İzmir Şube

Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği

Türk Hemşireler Derneği İzmir Şube

İzmir Aile Hekimleri Derneği

Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği İzmir Şube

Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği İzmir Temsilciliği

İzmir Sağlık ve Hasta Hakları Derneği

Ata Soyer Sağlık ve Politika Araştırmaları Derneği

İzmir Yaşam Alanları

EGEÇEP

İzmir Kent Konseyi

Konak Kent Konseyi

Karşıyaka Kent Konseyi

Bayraklı Kent Konseyi

Karabağlar Kent Konseyi

Çiğli Kent Konseyi

İzmir İSİG Meclisi.

Etiketler İZMİR Sağlık