İzmir Kitap Fuarı’nda ilk gün: Okur da yayınevi de artan fiyatlardan şikayetçi
İkinci İzmir Kitap Fuarı dün itibariyle açıldı. Bu yıl fuara katılan yayınevleri de okurlar da artan kitap fiyatlarından şikayetçi olduğunu dile getirdi.
İZMİR – İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, İZFAŞ ve SNS Fuarcılık tarafından düzenlenen İZKİTAP İkinci İzmir Kitap Fuarı, Gaziemir’de bulunan Fuar İzmir’de başladı. Hafta boyunca devam edecek kitap fuarında birçok yazar, gazeteci, düşünür ve akademisyenin katılımıyla söyleşiler düzenlenecek. Yine birçok yazar hafta boyunca kitaplarını imzalayacak.
OKURLAR ARTAN FİYATLARDAN ŞİKAYETÇİ
Birçok yayınevi enflasyon nedeniyle artan kitap fiyatlarının fuarı olumsuz etkilediğini düşünüyor. Okurlarda da durum çok farklı değil. Birçok kişi stantlara bakmakla yetinirken, öğrenciler ise fiyatların yüksekliğinden bir hayli şikayetçi.
‘KYK BURSU BİN 250 TL İKEN BİR KİTAP 200 TL, NASIL ALALIM?’
Gazete Duvar’a konuşan bir öğrenci, kitap fuarının öğrenciler için taşıdığı öneme değindi. Hayat pahalılığına paralel olarak artan kitap fiyatları yüzünden birçok kitabı alamadığını dile getiren öğrenci, “KYK bursu bin 250 TL iken bir kitap 150-200 TL. Bizim hocalarımızın önerdiği kitaplar oluyor. Fotokopi çektirsen telif nedeniyle yasal değil ve kırtasiyelerin birçoğu bunu yapmıyor. Bu doğrultuda 10 tane kitap alsak en az bin 500 TL. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu. Neye nasıl yetişeceğiz?” dedi.
Asgari ücretle çalışan işçi Erman Durak ise her yıl kitap fuarına geldiğini belirterek, “Bir kitap soruyorum 350 TL. Bir öğrencinin bugün bir işçinin bu paraları verip bir kitap alması mümkün değil. Karın zaten doyurulmuyor ama ruhumuzu da doyuramıyoruz. Az önce kitap sordum indirimdeymiş 20 TL dediler, şaşırdım. Neden ucuz olduğunu düşündüm. Eski bir yayınevinin kitabıymış bu nedenle indirimdeymiş. Böyle birçok insan var. Ucuz kitap gördüğünde artık insanlar şaşırıyor. Bu haldeyiz” diye konuştu.
‘GÜN GEÇTİKÇE İLGİ AZALIYOR’
Notabene Yayınları Direktörü Mehmet Emre Battal, kitap fuarlarına ilginin günden güne azaldığını ifade ederek, “Gün geçtikçe fuarlara ilgi azalıyor. Ne kadar duyurursanız ne kadar reklam yaparsanız yapın durum böyle. Bunun iki gerekçesi var. Birincisi insanların cebinde para yok. İkincisi de bu alan artık çok cazip değil. Kitapçılık çok cazip olmadığı için ilgi azalıyor. İzmir Fuarı diğer fuarlara göre çok daha iyi bir fuar. Okuyucusu, organizasyonu birçok yere göre çok daha iyi. İzmir birçok kente göre de iyi bir kent. İlgi diğer yerlere göre daha iyi diyebiliriz” diye belirtti.
‘KİTAP FİYATLARI İNSANI ÜRKÜTÜYOR’
Metis Yayınları stant sorumlusu ise artan kitap fiyatlarına dikkat çekerek, “Kitap fiyatları insanları ürkütüyor. Enflasyon her şekilde hissediliyor. Yayıncı daha çok hissediyor. Okurun durumu bellidir. Örneğin asgari ücret alıyorsa her ay iki kitap için bütçe ayırabiliyordu diyelim. Ama artık ayıramıyor. Fuarın İzmir’de olması güzel ancak fuarın uzak bir yerde kurulması kötü etkiliyor diyebilirim. Geçen yıl pandeminin ardından yapılan ilk kitap fuarı olduğu için ilgi çok fazlaydı” diye konuştu.
Dipnot Yayınları’ndan Ümit Özger, “Geçen yılki ilk güne göre düşük bir yoğunluk görünüyor. Geçen yıl pandeminin ardından yapılan ilk kitap fuarıydı ve insanlarda belki bir kültürel, sosyal açlık durumu olduğu düşünülebilir. Geçen yıl çok yoğun ve kalabalık oldu. Yüksek bir ilgi vardı. İlk günkü veriler üzerinden konuşursak geçen yıla kıyasla düşük görünüyor. Pahalılıkla ilgili bir yorum almadık. Belirli bir gelir grubunun geldiği bir yer burası” ifadelerini kullandı.
‘ARTAN MALİYETLER ETİKETE YANSIYOR’
Sakin Kitap Genel Yayın Yönetmeni Bengü Akyürek ise enflasyonla birlikte kitap maliyetlerinin de arttığının altını çizerek, “Fuara ilgi güzel. 29 Ekim’de daha fazla katılım olacağını düşünüyoruz. İzmirliler kitap okumayı seviyor diyebiliriz. Etiket fiyatları genel olarak yüksek bulunuyor. Artan enflasyon ve kur zammından dolayı yayın yapmak daha da zorlaşıyor. Bankaların faizlerini artırması ve daha birçok gerekçe yayıncılık sektörünü zorlar durumda. Kimse çok fazla para kazanayım diye yüksek etiket fiyatı koymuyor yayıncı olarak. Ne yazık ki artık bazı şeyler kurtarmıyor” dedi.
Kor Yayınları’ndan Dilek Omaklılar, artan yoksulluk nedeniyle ilk vazgeçilenlerden birinin kültür-sanat, edebiyat alanındaki ürünler olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Artan maliyetler ne yazık ki etiket fiyatlarına yansıyor. İnsanların alım gücü düştüğü için önceleri üç kitap beş kitap alınabilirken artık 1-2 kitaba düştü. Emekçiler açlık seviyesinin altında yaşamaya çalışırken kültür-sanat, edebiyat gibi alanında ve ürünlerindeki tüketim de doğal olarak ilk vazgeçilenlerden oluyor. Her şeye rağmen okurlara ulaşmaktan mutluyuz.”