İzmir Mülteci Dayanışma Platformu kuruluşunu deklare etti
İzmir'de bir araya gelen vakıf, dernek ve sivil toplum örgütleri, mültecilere yönelik ırkçı saldırılara karşı İzmir Mülteci Dayanışma Platformu'nu kurdu.
İZMİR- İzmir'de bir araya gelen vakıf, dernek ve sivil toplum örgütleri, 21 Mart Uluslararası Irk Ayrımcılığıyla Mücadele Günü'nde İzmir Mülteci Dayanışma Platformu'nun (iMdp) kuruluşunu deklare etti. Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde toplanan platform üyeleri, "Hepimiz mülteciyiz, ırkçılığa hayır" yazılı pankart ile "Mültecinin rengi yoktur", "İltica haktır" yazılı dövizler taşıdı. Platform adına açıklama yapan İHD İzmir Şube Yöneticisi Meral Kaba, Birleşmiş Milletler tarafından 2022 yılı için 21 Mart Uluslararası Irk Ayrımcılığıyla Mücadele Günü mesajının "Irkçılığa Karşı Eylem Sesleri" olarak kabul edildiğini söyledi.
'DÜNYADA VE ÜLKEMİZDE MÜLTECİLERE SALDIRILARIN KAYNAĞI IRKÇI ZİHNİYET'
Bu mesaj doğrultusunda, bugün dünyanın her yerinde ırkçılığa karşı seslerin yükselmesi beklendiğini söyleyen Kaba, "Bu nedenle, bugün ırkçılığın en büyük hedefi olan mültecilere yönelik saldırıların ve ayrımcılığın dile getirilmesi için İzmir Mülteci Dayanışma Platformu adı altında burada bulunmaktayız. İzmir Mülteci Dayanışma Platformu ya da 'iMdp', mültecilere yönelik her türden saldırıya karşı mücadele etmenin ve bu alanda tüm dayanışma hareketlerinin içinde olmaya çalışmanın yanı sıra, esas olarak mültecilere yönelik 'ırkçı-milliyetçi' söylem ve saldırılara karşı, hem hareketi inşa ederek hem de mevcut hareketlerin içinde yer alarak, mücadeleyi birleştirme ve büyütme amacıyla kurulmuştur. iMdp olarak bizler, dünya ve ülkemiz deneyiminde mültecilere yönelik saldırıların esas kaynağının, ırkçı-milliyetçi zihniyet ve politikalar olduğunu, bu zihniyetin tüm dünyada egemenler tarafından beslendiğini değerlendirmekteyiz" diye konuştu.
'HEP BİRLİKTE DAYANIŞMAYA VE MÜCADELEYE DİYORUZ'
iMdp olarak tüm dayanışma biçimlerinin çok kıymetli olduğunu fakat doğrudan ırkçı-milliyetçi hatla mücadele edilmediğinde, esas ile değil de onun sebep olduğu sonuçlarla mücadele edildiğini düşündüklerini söyleyen Kaba, bu alandaki eksikliği tamamlama iddia ve amacında olduklarını dile getirdi. Kaba son olarak şunları söyledi:
“iMdp; bu alanda, özellikle bu tür saldırılar olduğu durumlarda öncelikle kendi bileşenlerini, sonra da harekete geçirebildiği tüm kurum ve aktivistlerle basın açıklamaları, kitlesel protestolar, medyanın-sosyal medyanın her mecrasında kampanyalar vs. ile her türlü farkındalık çalışmaları yapma gayretinde olacaktır. iMdp, mültecilerin haklarının tanınması ve onlara karşı saldırıları durdurmanın yollarından birinin de birleşerek dayanışmayı ve mücadeleyi büyütmek olduğunu savunuyor ve bu nedenle hep birlikte dayanışmaya ve mücadeleye diyoruz."
Platformda yer alan kurumlar ise şöyle:
Kâr Değil Yaşam İnisiyatifi
Hak İnisiyatifi Derneği
İnsan Hakları Derneği
Hepimiz Göçmeniz –Irkçılığa Hayır
Mülteci Medyası
Halkların Köprüsü
İNSAN-DER
MÜLTECİ-DER
İzmir Müzisyenler Derneği
Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği
Fideder
Yeryüzü Dayanışma İnisiyatifi
Foça Barış Kadınları
Gençlik Sosyal Eğitim ve Dayanışma Derneği
İzmir BB kent Konseyi
Özgünder
Beyaz Kalpler Derneği
Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD)
Baran Tursun Vakfı
Özgür Yaşam Derneği
Narlıdere Alevî Bektaşi Kültürünü Tanıtma Derneği
Konak Kent Konseyi
İnsan Hakları Gündemi Derneği
Deri Tekstil Kundura Derneği. (DUVAR)