İzmir Newroz'u: 'Birbirimizin elini ve zalim Dehakların peşini bırakmayacağız'

İzmir'de Newroz kutlamaları Gündoğdu Meydanı'nda başladı. Newroz ateşi HDP il binasına yönelik silahlı saldırıda katledilen Deniz Poyraz'ın annesi Fehime Poyraz ve Barış Anneleri tarafından yakıldı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir'de çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek oluşturduğu Newroz Tertip Komitesi tarafından düzenlenen Newroz kutlamaları başladı. Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi ve Cumhuriyet Meydanı olmak üzere iki noktada toplanan yüzlerce kişi, kutlamaların yapılacağı Gündoğdu Meydanı'na yürüdü. Yürüyüşte sık sık "Faşizme karşı omuz omuza", "Newroz piroz be", "Berxwedana zindana" ve "Direne direne kazanacağız" sloganları atılırken, "Deprem değil iktidar öldürdü", "Newroz piroz be", "Dem dema HDP'ye" ve "Emeğin özgürlüğün ülkesini kurmak için geliyoruz" dövizleri dikkat çekti.

NEWROZ ATEŞİ POYRAZ VE ALKAN'IN AİLESİ TARAFINDAN YAKILDI

HDP bayraklarının yanı sıra Yeşil Sol Parti bayraklarının da yoğunlukta olduğu Gündoğdu Meydanı'nda ise sahneye, "Birbirimizin elini ve zalim Dehakların peşini bırakmayacağız" ve "Newroz Piroz be" yazılı pankartlar asıldı. HDP il binasına yönelik silahlı saldırıda katledilen Deniz Poyraz'ın fotoğrafları taşınan kutlama, özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunun ardından sık sık "Şehid namırın" ve "Erdoğan istifa" sloganları atıldı.

İzmir'deki Newroz ateşi ise Deniz Poyraz'ın annesi Fehime Poyraz ve Barış Anneleri tarafından yakıldı. İzmir'deki kutlamaya katılan TİP Genel Başkanı Erkan Baş, ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, bir önceki dönem HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve DTK Eşbaşkanı HDP Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk konuşma yaptı.

ALSANCAK'TA 'NEWROZ' ABLUKASI

Alandaki kitlenin "Biji serok Apo" sloganı atması nedeniyle zaman zaman polisle gerginlik yaşandı. Diğer yandan kutlamaların yapılacağı Alsancak gece saatlerinden itibaren polis ablukasına alındı. Kutlamalara gelenler giriş noktalarında detaylı aramadan geçirilirken, Gündoğdu Meydanı etrafında bulunan yollar trafiğe kapatıldı. Yine çevredeki binaların üzerine özel harekat polisleri ve keskin nişancıların yerleştirilmesi de dikkat çekti.

'2023 NEWROZU AKP-MHP İKTİDARINI TARİHİN ÇÖPLÜĞÜNE ATACAĞIMIZ NEWROZ OLSUN'

HDP İl Eşbaşkanları Berna Çelik ve Çınar Altan, Türkçe ve Kürtçe olarak halkı selamlayarak, "Yastayız. Deprem enkazı altında ölüme terk edilen milyonlarca kardeşimiz için aynı zamanda da enkazın üstünde hayatları cehenneme çevrilen kardeşlerimiz için yastayız. Toplumsal katliama çeviren faşist iktidar karşısında susmayacağız. Bu yıkımın sahiplerinden hesap soracağız. Bu Newroz meydanı hesap sorma meydanıdır" dedi.

Abdullah Öcalan ve tecrit altında olan tutuklu ve hükümlülerin durumuna da dikkat çeken Çelik ve Altan, "2023 Newroz'u faşist AKP-MHP iktidarını tarihin çöplüğüne atacağımız Newroz olsun" diye vurguladı.

Eşbaşkanların konuşmalarının ardından Barış Anneleri MED TUHAD-FED temsilcisi Salih Tekin, Yeşil Sol Parti MYK üyesi Ahmet Asena ve HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay da kutlamaya katılanları selamladı.

HDP'li Kemalbay, "Newrozumuzu kutlamak için buradayız. Acımız çok büyük kayıplarımız çok fazla. Ama öfkemiz de bir o kadar büyük. Katledenleri asla affetmeyeceğiz ve asla helalleşmeyeceğiz. Deprem bir kere daha gösterdi ki hayatlarımızın, canlarımızın sarayda oturanlar için en ufak bir kıymeti yok. Onları tarihin çöplüğüne göndereceğiz" ifadelerini kullandı.

'ASRIN HESAPLAŞMASI GELİYOR'

Kutlamada konuşan TİP Genel Başkanı Erkan Baş, "20 yıllık bir diktatörlüğün karanlığın hep birlikte sonuna geliyoruz. Bunun umudu ve kararlılığıyla bugün bunalanda beraberiz. Halklarımızı enkaz altında açlıkta ve soğukta ölüme terk edenlere karşı alanlardayız. Bu ülkenin başına gelmiş en büyük felaketi saray rejimin ortadan kaldırmak için beraberiz. Yıllardır bizi birbirimize düşürmeye çalıştılar. Bizi ayrılıkla, zindanlarla susturmaya çalışanlara sesleniyoruz. İşte buradayız bir aradayız" dedi.

Deprem sürecinde yaşananlara değinen Baş, "Biz can derdi ile uğraşırken onlar saraylarında sadece seyrettiler. Bunlar 20 yıldır inşaat yapmakla övünüyorlar. Biz can derdindeyken bir tane iş makinası getirip enkazları kaldıramadılar. Sarayda oturanlar kendi bir tas çorbayı esirgediler. Yoğun acı günlerimizde bizi yalnızlığa terk ettiler. Yıllardır bölmeye çalıştıkları halklarımız birbirine el uzattı. Biz birbirimizin elini tutarak ayakta kaldık. Şimdi hesabını soracağız. Asrın felaketi diyorlardı asrın dayanışmasını örgütledik. Hazır olsunlar asrın hesaplaşması geliyor" diye konuştu.

Erkan Baş
'SİZ KÜRT HALKININ İRADESİNİ KAPATAMAZSINIZ AMA BİZ SARAYINIZI KAPATACAĞIZ'

"Bunlar bizi açlıkta, yoksullukta, zindanlarda birleştirdiler. Şimdi zafer için birleşiyoruz. Sadece bir avuç para babası daha zengin olsun diye iktidarlarını devam ettirmek için bir düzen kurmuşlardı. Bugün buradan sesleniyoruz. Bu sülale devrini bitiriyoruz. İzmir eşitlik, özgürlük, barış, yaşasın halkların kardeşliği diyor" diyen Baş, zafer işareti yaparak, "Bu işaret zaferin, barışın, özgürlüğün işareti. Bu Türk ve Kürt halkının ayrılmazlık işareti. Şimdi bütün Türkiye'yi zafere hazırlıyoruz" ifadelerini kullandı.

HDP'ye yönelik kapatma davasına da dikkat çeken Baş, "İktidar diyor ki HDP'yi Kürt halkını susturacağız. Buradan Saray'a sesleniyoruz. Erdoğan HDP asla yalnız kalmayacak. Kürt halkı yalnız kalmayacak. Siz Kürt halkının iradesini kapatamazsınız ama biz sizin sarayınızı kapatmaya geliyoruz" dedi.

'NEWROZUN ÇOŞKUSUYLA GELECEĞİ KAZANACAĞIZ'

ESP'li Tümüklü, "Bir yanımız Newroz'un isyanı ve ateşi ile yanıyor bir yanımız depremin acısıyla yanıyor" dedi. İktidarın saldırgan politikaları olduğunu söyleyen Tümüklü, "Her seferinde halklara, sosyalistlere işçi sınıfına saldırıyorlar. Kürtler, sosyalistler, aleviler teslim olmuyor. Newroz ruhu, direniş ruhu budur. Biz biliyoruz ayağımız her takıldığında, ruhumuzu sıkmaya çalıştıkların her seferinde bir Newroz ateşi ile harlanıyoruz. Newroz'un ruhu halkların eşitliği ve özgürlüğün mücadelesidir. Bizi ölüme terk eden, depremde bir suyu getiremeyen devletin karşısında insanları saran sosyalistlerdi devrimcilerdi. Gücümüze güveneceğiz. Özgürlük, adalet, eşitlik için kendi gücümüze güveneceğiz. Kendi geleceğimizi inşa edeceğiz. Newroz'un coşkusuyla geleceği kazanacağımızın inancıyla hepinizi selamlıyorum" diye konuştu.

'ÜLKEYİ BİR YERYÜZÜ BAHÇESİNE DÖNÜŞTÜRECEĞİZ'

HDP önceki dönem milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Deniz Poyraz şahsında mücadelede yaşamını yitirenleri saygıyla anarak konuşmasına başladı.

Konuşması esnasında sık sık "Biji Serok Apo" sloganı atılan Önder, "Eminim ki gibi Sayın Öcalan da bu görüntülerini izliyordur. Barış bu topraklarda kaldığı yerden devam edecek. Barış mücadelesi barışın gelmesiyle kesilebilir. Barışı ve eşitliği getireceğiz. Buradan oraya selam olsun" dedi. Cezaevlerindeki tutuklu vekillere de selam gönderen Önder, "Memlekette bu günlerde enflasyonu olan en çok iki şey var. Koltuk ve masa. Koltuk ve masadan geçilmiyor. 6'lısı 7'lisi 8'lisi var. Bu masalardan bir bardak çay istemeyen bizleriz. Alın kime ne lazımsa onun fazlalığını yapın. Sizin yaptığınız 19 yüzyıl siyasetidir. Çöp olmuştur. Tarihin çöp sepetine gidecekler. Geriye insanlık, umut kalacak. Biz o zaman masa koltuk sandalye hesabı yapmadan bu memleketi bir yeryüzü bahçesine dönüştüreceğiz. O güne olan inancımla hepinizi selamlıyorum" dedi.

Sırrı Süreyya Önder
'ÖCALAN EŞİT YAŞAMIN TEMİNATIDIR'

DTK Eşbaşkanı HDP Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk ise konuşmasını Kürtçe yaptı. Maraş merkezli meydana gelen depremler ve sonrasında yaşanan sürece değinen Öztürk, "Sorumlulardan hesap soracağız. Hesap verecekler. Kaçacağınız bir yer yok. Sırtınızı dayayacağınız bir yer kalmadı. Depreme felaket diyorlar. Yalan söylüyorlar. Çürümüş sisteminiz depremde ortaya çıktı. Dört parça Kürdistan'da Kürtleri bitireceğinizi söylediniz. Kimin bitip bitmediğini görüyoruz. 5 Nisan 2012'de Kürt halk önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi ağırlaştırdılar. Akılları Kürt düşmanlığı üzerine çalışıyor. İktidar sadece iki partiden oluşmuyor. Yüzyıllık sistem Kürtleri, Alevileri yok sayıyor. Yeni bir seçime giriyoruz. Bu seçim bizimle AKP-MHP arasında değil yüzyıllık sistemledir. Erdoğan ve Bahçeli yüzyıllık bu inkar sisteminin zihniyetini taşıyorlar. Muhalefete de buradan bir kaç sözümüz var. Bizim derdimiz hükümetin değişmesi değil. Bu sistemden kurtulup yeni koltuklara biz oturacağız demeyin. Böyle bir şey olmayacak. Tecrit işkencedir. Hukuk dışıdır. Muhalefet olarak buna sözünüz olacak mı? Bunu dile getirmezseniz samimiyetinize inanmıyoruz. Demokrasi İstanbul'da demokrasi de Amed'de demokrasi değil mi? Kürt halkının iradesini nasıl yok sayıyorsunuz? Savaşa karşıyım diyerek Kürdistan'ı bombalayamazsınız. Başuri Kürdistan'da kimyasal silah kullanılıyor. Kimyasal silah kullanımına karşı neden sessizsiniz? Sonra da gelip Kürtlere ben savaşa karşıyım diyebilecek misiniz? Newroz bizim için en önemli mesajlardan birisidir. Muhalefeti buradan uyarıyorum. küçük hesaplar yapmayın. Öcalan barışın sesi, eşit yaşamın teminatıdır. Haddinizi bilin" diye konuştu.

Berdan Öztürk

Konuşmaların ardından kutlama Dengbej Xalide ve Koma Hevra konseriyle devam ett.

Etiketler izmir newroz