İzmir Şehir Hastanesi inşaatında işçilerden eylem

İzmir Şehir Hastanesi inşaatında çalışan yüzlerce işçi, ücretlerinin ödenmediği ve yemeklerin kötü olduğu gerekçesiyle eylem yaptı.

Google Haberlere Abone ol

Fatma Keber

DUVAR - İzmir’in Bayraklı ilçesinde 2013 yılında yapımına başlanan Bayraklı Şehir Hastanesi inşaatında işçiler, yeniden eyleme geçti. Elektromak Mühendislik ve Alperdem firmaları bünyesinde çalışan ve iki aydır ücretleri ödenmeyen 600’ün üzerinde işçi, akşam yemekhaneye geldi ancak yemekten şikayetçi oldu. İki gündür aynı yemeği yediklerini söyleyen işçiler durumu protesto etti.

Daha önce de ücretlerinin ödenmesi talebiyle eylemlerin olduğu hastane inşaatında, işçiler kötü barınma koşullarında haşere nedeni ile hastanelik olmuştu. İşçiler de bu barınma koşullarını da belirterek ücretlerinin ödenmesi talebiyle eylem yapmışlardı. İşçilerin eylemi sonrası  ücretler kısmen ödense de aradan geçen 2 ayda ücretlerin yine verilmemesi söz konusu.

‘MAAŞ ÖDENMEDİ, YEMEKLER KÖTÜ, HALİYLE İSYAN PATLADI’

Hastane şantiyesinde iki aydır çalışan ve ücreti ödenmeyen ve adını vermek istemeyen bir işçi “Burada iki aydır çalışıyoruz, daha önce de bu firmalarla sıkıntı olmuş, paraları vermemişler. Şimdi de bize vermiyorlar, bir de üstüne iki gündür aynı yemeği yiyoruz, haliyle bir anda oradan bir isyan patladı. Hepimiz eylem yaptık” diye konuştu.

Taşeron elektrik firması Alperdem’e bağlı çalışan işçi, “Bu şirket işte 2 aydır maaşlarınızı vermiyor, herkes suçu birbirine atıyor. Biz sonuçta gurbete gelen işçileriz, haliyle isyan ettik çünkü evimize para gönderemiyoruz. Bu tepkimizden sonra bize yine ‘cumaya kadar maaşınız yatar’ dediler” diye konuştu. Firmanın sözüne güvenmeyen işçi, cuma gününü bekleyeceklerini kaydetti.

‘İNSAN ONURUNA YAKIŞIR BİR YEMEK VERİN’

Şantiyede örgütlenme çalışması olan İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası (İYİ-SEN) Başkanı Hasan Kırlangıç, işçilerin ödenmeyen maaşları ve kötü çıkan yemek nedeni ile bir anda isyan ettiklerini kaydetti. Kırlangıç, “Bir anda çıkan bir isyan, saman alevi gibi. İşçiler patlama noktasına gelmiş burada. 600'den fazla işçi eyleme geçmiş. Öğrendiğimize göre bazı işçilerin daha mayıs ayının ücretlerini geçen hafta yatırmışlar” dedi. 

Geçtiğimiz aylarda da işçilerin ödeme alamadıkları için eylem yaptıklarını hatırlatan Kırlangıç, “2 aydır maaşı yatmayan arkadaşlarımız var. Yine yemek kötü çıkmış, arada bir düzeltiyorlar sonra yine aynı. Burada yemeğin iyi olmasını isteyen işçiler, bize her gün et verin demiyor, insan onuruna yakışır bir yemek istiyorlar. Her gün kara mercimek vermenin de bir anlamı yok" ifadelerini kullandı. Kırlangıç’ın aktardığına göre işçilere sık sık aynı yemekler veriliyor ve çoğu kez yemekler pişmiyor, ağır işte çalışan işçiler, yemeklerden yeterli kaloriyi alamıyor. 

YETKİLİLERİN VERDİĞİ AÇILIŞ TARİHİ TUTMUYOR

Öte yandan işçilerin böyle sorunlar yaşadığı İzmir Şehir Hastanesi’nin açılma tarihi sürekli öteleniyor. İzmir Türkerler ve Gama Holding’in inşacısı olduğu hastanenin temeli 2013’te atıldı. 30 ayda biteceği söylenen hastane için 2015’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı bir temel atma töreni düzenlendi. Hastanenin açılış tarihi yeniden değişerek '2018' dendi. Fakat bu tarihte de inşaat bitmedi. AK Parti milletvekilleri ve valilik açılış tarihi olarak 2019’u gösterdiler. Bu tarih de tutmadı. Yetkililer ve AK Partili isimler yeni tarih vermeyi sürdürdü. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, inşaatın 31 Mayıs 2020’de bitirilmesinin planlandığını açıkladı. İnşaat bitmeyince hastanenin 2021 yılının başlarında hizmete açılacağı bildirildi.

Bu tarih de olmadı, AK Partili isimler 29 Ekim 2021 tarihinde hastanenin kesin olarak açılacağını söyledi. Sonra bu tarih, 2022 Şubat olarak güncellendi. Ancak yine açılmadı. AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, 17 Şubat 2023’te Erdoğan tarafından açılacağını duyursa da bütün diğer tarihler gibi bu da gerçekleşmedi. Son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İzmir programı kapsamında 29 Nisan cumartesi günü açılacağı belirtilen hastane o gün de açılamadı.