İzmir Tabip Odası: Emekli hekimler mutlu değil

Emekli hekimlerin koşullarına ilişkin düzenlediği anketin sonuçlarını paylaşan İzmir Tabip Odası, Türkiye'de hekimlerin çalışırken de emekliyken de mutlu olmadıklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir Tabip Odası, emekli hekimlerin koşullarına ilişkin düzenlediği online anketin sonuçlarını kamuoyuyla paylaşmak amacıyla basın toplantısı düzenledi. İzmir Tabip Odası Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıya, İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Kaynak, İzmir Tabip Odası Emekli Hekimler Komisyonu Üyesi Dr. Mübetcel İlhan ve Türk Tabipleri Birliği 2'inci Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten katıldı.

Toplantıda 2 bin 153 hekimin katıldığı anket sonuçlarına ilişkin konuşan Prof. Dr. Süleyman Kaynak, sonuçlara göre hekimlerin ortalama 30 yıl çalıştığını ve 54 yaşında emekli olduğunu söyledi. Hekimlerin emeklilik kararında rol oynayan faktörleri sıralayan Kaynak, “Yoğun iş temposu ve yorulma hissi yüzde 33, mesleki tatmin kaybı, yaptığı işten mutlu olamama yüzde 30,2, olumsuz çalışma ortamı yüzde 29,4, mobbinge maruz kalma, liyakatsiz yöneticilerin beceriksizlikleri yüzde 28,9, maaşların azlığı ekonomik sıkıntılar nedeniyle ek gelir gereksinimi yüzde 28,8, saygınlık kaybı, itibarsızlaşma yüzde 27,6, emeklilik kararlarını almalarında rol oynamıştır” dedi.

'HER DÖRT HEKİMDEN ÜÇÜ EMEKLİLİK SONRASI ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYOR'

Her dört hekimden üçünün emekli olduktan sonra çalışmaya devam ettiğine, yüzde 16,6’sının da birden fazla işte çalıştığına dikkat çeken Kaynak, “Emekli hekimlerin yüzde 44,6'sı özel sağlık kuruluşlarında yüzde 23,5 i iş yeri hekimliğinde istihdam edilirken yüzde 16,6’sı muayenehane hekimliği yapmaktadır .Emekli olduktan sonra çalışmayı sürdüren hekimlerden sadece yüzde 29,6’sı 'mesleğini sevdiği ve sürdürmek istediğini' belirtirken, yüzde 35,8’i çalışamaz ise geçinemeyeceğini, yüzde 31,8’i ise ek gelir elde etmek istediğini ifade etmişlerdir” diye konuştu.

'EMEKLİ HEKİMLER MUTLU DEĞİLLER'

Emekli olunan sosyal güvenlik kurumuna göre emeklilik maaşları arasında 2-3 kata varan farklılıklar olmasının adaletsizlik olduğunu belirten Kaynak, emekli hekimlerin yüzde 99,4 ünün Türk-İş'in Aralık 2021 de açıkladığı yoksulluk sınırının altında emeklilik ücreti aldığını söyledi. Hekimlerin emeklilikte yaşadıkları temel sorunların başında geleceğe dair kaygılar ve ekonomik sıkıntıların geldiğini kaydeden Kaynak, zorlu çalışma koşullarında gece gündüz demeden sağlık hizmeti veren ve yaklaşık 30 sene bu mesleği sürdürüp emekli olan hekimlerin mutlu olmadığının altını çizdi. Kaynak şunları söyledi;

“Bütün bu sonuçlar son dönemde giderek artan istifalar ve erken emekliliklerin, genç hekimlerde yurt dışında çalışma başvurularında artışın nedenleri konusunda ipuçları vermektedir. Hekimler ülkemizde çalışırken de, emekli olduktan sonra da ne yazık ki mutlu değiller. Başta meslek örgütümüz TTB olmak üzere sağlık emek meslek örgütlerinin sürdürdüğü mücadelede hekimlerin ve sağlık çalışanlarının özlük hakları, çalışma koşulları ve ekonomik sorunlarına yönelik taleplerin karşılanması bu sorunların çözümünde önemlidir. İzmir Tabip Odası olarak topluma sağlıksızlıktan başka bir şey sunmayan sağlık politikalarına karşı alternatifsiz olmadığımızı; yeni bir sağlık sisteminin mümkün olduğuna inanıyoruz. Bizlere istifaları, emekliliği, tükenmişliği, hekim göçlerini, dayatanın da bu sağlık sistemi olduğunu bilerek 'Sağlıklı Bir Gelecek Ellerimizde, Emek Bizim Söz Bizim' diyerek mücadelemizi sürdüreceğiz”

'ÇARPICI SONUÇLAR ORTAYA ÇIKTI'

Toplantıda konuşan İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, İzmir Tabip Odası olarak hekimlerin özlük haklarını, çalışma koşullarını ve ekonomik sıkıntıları konusunda mücadelelerinin sürdüğünü vurguladı. Yapılan ankete 2 bin 153 kişi katıldığını belirten Çamlı, “Çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Hekimlerin aslında emekli olmadığı, dört hekimden üçünün çalışmaya devam ettiği, çalışmazsa geçinemeyeceğini ifade ettiklerini görüyoruz. Ankete katılan hekimlerden sadece üçte biri hekimlik mesleğini seçmesinden dolayı pişman olmadığını belirtmişlerdir” dedi.

TTB Merkez Konseyi 2'inci Başkanı Dr. Ali Osman Ökten, sağlık sisteminin olumsuzluklarına dikkat çekerek, “Topluma sağlıksızlıktan başka bir şey sunmayan sağlık politikalarına karşı alternatifsiz olmadığımızı; yeni bir sağlık sisteminin mümkün olduğuna inanıyoruz. Bizlere istifaları, emekliliği, tükenmişliği, hekim göçlerini, dayatanın da bu sağlık sistemi olduğunu bilerek mücadelemizi sürdüreceğiz” diye belirtti.