İzmir'de 1400 yıl önce 'garum' yeniyormuş
Efes'teki yangın tabakası altından 1400 yıllık beslenme alışkanlığı çıktı. Kazı heyeti başkan yardımcısı Filiz Öztürk, bölgede "Roma Dönemi'nde 'garum' adı verilen balık sosu tüketiliyordu" dedi.
DUVAR - İzmir'in Selçuk ilçesinde bulunan Efes Antik Kenti kazılarında, bir yangın tabakasının altında kalarak korunan, milattan sonra 7. yüzyıla ait dükkan ve bir mahalleden geriye kalanlar, dönemin mutfak kültürüyle ilgili ipuçları verdi.
Avusturya Bilimler Akademisi Avusturya Arkeoloji Enstitüsünce Efes Antik Kenti'nde yürütülen kazılarda ortaya çıkarılan yaklaşık 1400 yıllık yapı kompleksi, tarihsel birçok araştırmaya kapı araladı.
Kalın bir yangın tabakasının altında kaldığı için çok iyi korunan mutfak, depo alanı, restoran, atölye ve dükkanların yer aldığı 170 metrekarelik yerleşim alanında istiridye ve midyelerle dolu kaseler, salamura edilmiş balıkların yer aldığı amforalar ile şeftali, badem, zeytin, nohut, fasulye ve bezelye tohumları bulundu.
Kazı heyeti başkan yardımcısı Filiz Öztürk, AA muhabirine, bölgede 2019 yılında sondaj çalışmalarına başladıklarını ve halen alanda incelemelerin sürdüğünü söyledi.